Advies gevraagd bij plaatsen nieuw hek/schutting

Venderwel

  • #1
Toen wij ons huis kochten een paar jaar geleden was een deel van onze erfscheiding begroeid met een agressief groeiende hedera variant. Deze heb ik in het begin van het jaar verwijderd en eronder verscheen een lage schutting.

De schutting is niet zo best meer en wil ik vervangen, op zich niet zo'n probleem, maar de oude schutting en de palen staan er ietwat schots en scheef in, vandaar ook de hedera als begroeiing dan valt het niet op.
Dit schots en scheef komt doordat, zoals in vele oude dorpen en steden, de grond vol zit met puin.

Nou zou ik de puin uit kunnen graven, maar dan moet de hele tuin op de kop en dat is niet de bedoeling. Ik wil dus naar een oplossing waarbij de nieuwe schutting wel recht komt te staan.

Zelf dacht ik er aan om een zo diep mogelijk (maar heel diep zal dat dus niet zijn) een sleuf uit te graven en dan een laag beton te storten, waarbij de gaten waar de palen uit komen ook volgestort worden als soort van verankering in de grond. Daar bovenop dan de palen van de nieuwe schutting schroeven.

Is dat een werkbaar idee of zie ik iets over het hoofd?
Misschien hebben jullie nog betere ideeën? Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Om hoeveel meter schutting gaat het? Ik zou een minikraantje huren, en het puin verwijderen...
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Met beton storten zorg je eigenlijk alleen maar voor meer afval, en kun je later weer in de problemen komen.

Bij mijn ouders liggen er houten bielzen onder de schutting, waar op de palen gemonteerd zijn. Ze wonen er al 20 jaar en de schutting staat al die tijd netjes recht. Wellicht is dat een optie als je het puin niet wil weg halen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het probleem bij schuttingen zit hem in de dwarsrichting. In de lengte blijven de palen echt wel staan. Bij elke oplossing die je bedenkt moet dus de dwarsrichting goed geregeld zijn.

Dus als je in de lengte onder de schutting een betonstrook wilt maken moet deze breed genoeg zijn. Alleen ter plaatse van de palen is een beter idee (een poer).

Hetzelfde geldt voor bielzen. Deze in de lengte onder de schutting leggen is niet voldoende. De wind zal de schutting om kunnen duwen.

Maar ik zou er ook voor kiezen het puin (plaatselijk) te verwijderen. Veel minder werk.
 

Fre3ke

  • #5
Ik zou altijd beton vermijden in de tuin. Omdat het zo lastig is om weg te halen. Helemaal wat jij gaat leggen, dat moet je dan ook nog in stukken hakken als het eruit moet.

Het lijkt me ook veel werk en kosten.

Beton is (heb ik gelezen) niet goed in zijwaartse krachten opvangen. Dus zonder bewapening heb je misschien weinig aan het vullen van de gaten waar nu nog de palen in zitten als anker.

Ik heb ook puin in mijn tuin, maar misschien minder. Ik heb 7 cm hardhouten palen gezet voor een hoge schutting, daar hoef je maar smalle gaten, diameter 10 cm, voor te grondboren. Dat ging eigenlijk heel goed. Wat ik aan bakstenen, keien en dakpannen tegenkwam, groef ik dan uit met mijn handen. Af en toen een blok beton van 20 kilo is wel een ramp, maar het zit meestal dicht bij de oppervlakte dus met een put van 60-80 cm doorsnee, krijg je die er wel uit.Singels erom leggen en eruit trekken.

Misschien verstandig om dan een planken schutting te maken en niet met schuttingdelen te werken. Dan heb je meer ruimte om op de horizontale lijn uit te wijken als het grondboren ergens echt niet kan.

Een grondboor is niet zo duur en altijd handig, je kan er één kopen en een proefgat maken, dan weet je of het werkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu