Schutting palen wel of niet in cement

Fmrama

  • #1
Hallo,
Ik wil een schutting gaan plaatsen. Nu las ik op een site van een tuindersbedrijf dat je houten palen niet in de cement/beton moet zetten. Omdat het water hierop blijft staan en de paal sneller gaat rotten. Ok! Lijkt me duidelijk. Kijk ik op de site van de bouwmarkt G. staat een filmpje en zetten ze de palen in de snelcement. Wat is nu wijsheid?

Vr.gr.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hardhouten palen van minstens 7x7 cm gebruiken en zonder verdere beton of snelcement in de grond zetten.
Ca. 1/3 van de paal moet onder de grond zitten.

Ik heb hier dergelijke tuinpalen in de grond gehad, die hadden na ca 20 jaar nog 5 x 5 cm vlees over. Omdat er een nieuwe schutting kwam heb ik ze toen voor de zekerheid maar vervangen.

Als je de paal tóch in de cement of beton zet, dan zorgen dat dat iets boven de grond uitsteekt en dat het iets schuin afloopt, dus van de paal af. Ook dan beslist hardhout gebruiken, geïmpregneerd rot ook in cement of beton zó weg.

De kwetsbare plek voor dergelijke palen is altijd precies op de scheiding van grond en lucht.

Het grote nadeel van in beton zetten vind ik dat je bij eventuele vervanging van de palen een heidense klus hebt om dat beton weer uit de grond te krijgen. Bij alleen palen is dat veel makkelijker. :wink:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb ook een gedeelte van de palen van mijn gaashekwerk in snelbeton gezet. Ik merk geen enkel verschil in stevigheid tussen deze palen en de palen zonder beton er om.

De paal haalt zijn stevigheid uit de diepte die de paal in de grond zit. Niet uit een zakje snelbeton rondom de paal.

Gebruik hardhouten palen, minimaal 6 cm dik, liever 6,5 of 7. 1/3 In de Grond en 2/3 er boven. Dus als voorbeeld: als het hek 1 meter hoog wordt, palen van 150 cm gebruiken. 50 Cm in de grond en 100 cm er boven. Dus niet 1/3 van het bovengrondse deel in de grond!
 

Fmrama

  • #4
Ok! Dank jullie voor de tips. Ik ga het dus zonder cement doen. Het wordt wel even diep grondboren, maar dat gaat lukken in de zandgrond.
Vr.gr.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ja dat is niet heel ingewikkeld denk ik. Zeker met een verlengstuk op de grondboor geen probleem (eventueel voor een paar euro te huren).

Boor niet exact tot de juiste diepte, maar geef de paal op het laatst een paar klappen, dan staat de onderkant gelijk vast in de grond.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu