Schuren na primer en zinkspray

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik moet een aantal kaalgeschuurde aluminium onderdelen spuiten. Hiervoor heb ik primer en zinkspray gekocht als voorbehandeling.

Op de etiketten staat dat je hierna moet schuren. Maar dan schuur ik toch deze lagen er weer af, zodat het effect van de primer en de zinkspray verloren gaat?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom zinkspray ?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is eigenlijk alu-zinkspray. Dit om de corrosie op het aluminium tegen te gaan.
 

Fiesiekus

  • #4
Misschien bedoelen ze zo fijn schuren dat alleen het oppervlak opgeruwd wordt?

Overigens oxideert kaal alu zo snel dat in de tijd dat je compressor op druk is, er al een dunne oxidehuidje op het alu is ontstaan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Daarom moet je alu-zinkspray gebruiken als primer / ondergrond, omdat je anders die oxidelaag niet behandeld.
 

Fiesiekus

  • #6
Oké. Dan heel fijn schuren lijkt me.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Korrel 1000?
 

Fiesiekus

  • #8
Kees de S. is de deskundige als het gaat om schuren en -papier. Misschien heeft hij de gouden tip?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Naaaaaaaaahh :oops: :mrgreen:

Maar vooruit: eerst even dit: het genoemde product dat u hebt aangeschaft is een uitstekende corrosiebeschermer voor....verzinkt of onbehandeld staal, niet voor aluminium.

Het bevat een compositie van gestabiliseerd zink- en alupoeder die zorgen voor de corrosiebeschermende werking.

Washprimer ligt voor aluminium meer voor de hand: deze heeft een etsende werking op het toch al moeilijk te doordringen aluminiumopppervlak.

Uw vraag betrof echter het schuren van de lagen. We noemen geen merken, maar elke vakhandel kan u pads leveren in de kwaliteiten fijn, middel en grof. Het wijst eigenlijk vanzelf net als bij houtbewerking: schuur de opvolgende lagen van grof naar zeer fijn.

Deze pads werken zeer efficiënt en zijn door hun soepele vorm goed te gebruiken voor uw doel.

U hebt echter de alu-zinkspray al gebruikt? Op zich geen man overboord. Gebruikt u echter wel tijdens het schuren minimaal een P2 maskertje ( mondkap met filter ) voor dit goedje.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik heb de alu-zinkspray al gebruikt ja. Is dit heel erg? Kan ik de onderdelen straks weer opnieuw spuiten? M.a.w.: is het aluminium nu wel goed beschermt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Nog even een aanvulling op mijn vorige post: aluminium kan toch niet roesten (net als ijzer met een rood-bruine kleur)? Aluminium oxideert (wit / grijs uitslaan) toch?

Een deel van de onderdelen die al in de alu-zinkspray en in de lak staan waren geroest (rood-bruine roestplekken). De overige onderdelen die wit uitgeslagen waren staan nog in de alu-zinkspray, dus ik kan dit er nog afschuren en alsnog de onderdelen behandelen met de juiste primer.
 

Sanderzzp

  • #12
Ik zou het even met waterproof doen en dan met korrel 1000. Liefst nog fijner = ook het mooiste resultaat. Als je die pad's koop is de fijnste korrel meestal 220 voor op een schuur machine. En dit is dan echt te grof voor aluminium.
 

Fiesiekus

  • #13
BertPleizier schreef:
aluminium kan toch niet roesten (net als ijzer met een rood-bruine kleur)? Aluminium oxideert (wit / grijs uitslaan) toch?
Roesten en oxideren is hetzelfde. Die oxidehuid op kaal zink of aluminium beschermt de onderliggende metaal. Vandaar die coating.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Maar kan ik de alu-zinkspray laten zitten? Of niet?
 

Fiesiekus

  • #15
Ja hoor, volgens mij "baat het niet, dan schaadt het niet" ; even aangenomen dat je verf er goed op hecht (na licht schuren).
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
Rectificatie:

De door mij bedoelde pads kunnen niet op een schuurmachine gebruikt worden. Ze zijn uitsluitend bedoelt om met de hand te gebruiken. U kunt ze vergelijken met een pannespons maar dan veel platter.

De korrelgroote is bij de fijne pads dus zeer fijn. In de praktijk gebruiken we ze ook om voor de laatste aflaklaag het oppervlak van de laatste pukkels te ontdoen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu