Schuindak isoleren met regels en verslag ervan

JuliaJerome

 • #1
Ik wil mijn schuine dak gaan isoleren. Er even vanuitgaande dat er onder de dakpannen geen dampremmende/werende laag zit, maar alleen dakbeschot (ga ik nog effe checken) wil ik het op de volgende manier gaan aanpakken:

Volgens de isolatie folder van de praxis kan je tussen de gordingen isoleren door het aanbrengen van regels van hout in het midden maar ook boven en onder evenwijdig aan de gordingen. Dit zou echter wel inhouden dat je de gipsplaten niet in het midden kan vastschroeven (30cm verschil) omdat de rollen zelf 60cm breed zijn. Maar daar zie ik niet zo'n probleem in verder.

Mijn vraag is wel: Ik wil steenwol (met alufolie aan de stookzijde) van een Rd waarde 2,5 gebruiken. Deze is echter volgens de verpakking 8cm dik. Dat zou inhouden dat ik de regels hout ook 8cm dik moet laten zijn.
Maar hoe bevestig je die in vredesnaam tegen het dakbeschot? Schroeven kopen van meer dan 8cm? Is dat echt de oplossing?

Ben benieuwd wat jullie vinden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Schroef/spijker latten op de gordingen, haaks daarop de latten op 30 cm afstand voor de gipsplaten.
Laat u ze gelijk lopen met de gording, of op de gording, dan kunnen de gipsplaten ook doorlopen.
Het isolatiemateriaal kan achter de latten geplaatst worden.
 

JuliaJerome

 • #3
Maar ik wil juist tussen de gordingen isoleren. Ik vind het mooi om de gordingen in het zicht te houden plus het resultaat is ruimtelijker.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Blijft de eerste mogelijkheid, bevestig de latten op de gording op 6 cm afstand van het dakbeschot, spijker de latten voor de gipsplaat hier haaks op, 30 cm hart op hart voor de gipsplaten, de gipsplaten komen dan tussen de gordingen, deze blijven dan gedeeltelijk in het zicht.

De isolatie ruim snijden en goed achter de latten op de gording drukken, die van 6 cm ruimte bedoel ik daarmee.
De isolatie met de latten laten meelopen, dus ook haaks op de gording.
 

JuliaJerome

 • #5
Goede tip! Ik denk dat dat wel een optie is voor mij. Alleen zit ik nog met een probleem. De ruimte tussen de gordingen is wel een goede meter.
De latjes voor de gipsplaten zitten dan wel eens waar op 30 cm vna elkaar, maar ze steunen niet echt ergens op. Is de isolatie eronder genoeg om de boel stijf te houden?
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
 • #6
Is geen probleem; kan wel 130 cm zijn. Je zal alleen op gegeven moment dikker hout moeten nemen.

Vergeet de dampremmende folie niet. De alum. laag krijg je moeilijk dampdicht; o.a. door kans op scheuren tijdens het aanbrengen.

w.
 

PeterT

 • #7
@ Willem.S: De alum. laag is toch al de dampremmende folie of ben ik nu abuis? :?:
 

JuliaJerome

 • #8
Ik hoop dat de foto lukt! Nou vandaag alle oude afwerklagen verwijderd!
De boel is nu kaal. Ik twijfel alleen nog of ik de latten voor het plafond ook zal verwijderen aangezien die toch niet op 30 cm van elkaar zitten en ik dan met een schone lei kan beginnen.

Mijn plan is om latjes verticaal op de horizontale gordingen te bevestigen.
Die komen dan op 30 cm onderling.
De isolatie hang ik er gewoon achter en de gipsplaten komen erop geschroefd. Tussen de gordingen zal niet gaan omdat ze niet meer dan 10cm diep zijn. De houten spant die vertikaal loopt zal wel zichtbaar blijven.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Haal de oude latten er af en begin met een schone lei, er zijn dan geen vragen meer van "waar liggen ook al weer de rachels, weet jij dat nog".
 

JuliaJerome

 • #10
Hier even een verslagje van hoe ik zelf ons dak aan het isoleren ben, kamer voor kamer. De eerste kamer is inmiddels af.


Om te beginnen kwam ik er dus pas op het moment dat ik de kamer wilde schilderen en opknappen achter dat er geen isolatie achter de aftimmering zat.




Dan maar in één keer goed.. dus aan de slag!

Allereerst ben ik begonnen met alles maar te slopen. Alle aftimmering eraf, alle regels die die er zaten weggehaald met de klauwhamer, softboard plafond eruit etc...





Een schone start is de beste weg. Die regels zaten toch allemaal op de verkeerde afstand van elkaar.



Om dus alles maar meteen goed te doen daarna de electra geupdate. Alle oude bedrading eruit, nieuwe erin en wat extra stopcontacten zijn ook niet weg en een nieuwe plafonddoos ook niet.. de oude was verschrikkelijk klein en van metaal notabene.

Goed, om te beginnen de isolatie. Ik heb glaswol gebruikt met een iso waarde van Rd 2,5. Dat moet toch wel minimaal.

Om de isolatie (die 10cm hoort uit te zetten) nog wat extra ruimte te geven heb ik eerst op de gordingen een extra regel aangebracht, horizontaal. Dan zou er dus een spouw achter de isolatie onstaan van 2 a 3 cm. Vond mijn man nodig.. Achteraf zet dat spul zover uit dat ik denk dat de hele ruimte nu wel gevuld is met glaswol en er van de spouw niet veel over is, maar goed.

Na de horizontale regels ben ik vertikale regels gaan bevestigen. Steeds met een hartafstand van 30 cm. Tis wat opletten, maar het lukte.
Alleen had ik iets meer moeten opletten dat de regels ook goed in lijn met elkaar zaten want daar liep ik achteraf wel tegenaan.
Ik timmerde steeds met wat spijkers de regels op hun plek om vervolgens een aantal regels tegelijk voor te boren en vast te schroeven.

Nadat alle regels waren bevestigd de glaswol rollen op maat gesneden langs een lat gewoon op de oude vloerbedekking en met een stanleymes.




De isolatie is met de aluminium zijde naar binnen achter de regels geplaatst en daarna in de lengte aan elkaar verbonden met aluminiumtape. Ook waar de isolatie ophield bij een gording of uiteinde heb ik met extra tape alles dichtgezet.

Ik heb eerst tot in de nok toe geïsoleerd en op het laatst ook nog eens het platte plafond. Is een beetje overdone misschien maar zo verdwijnt er geen warmte door het plafond naar de nok.



Nadat alle isolatie op zijn plek zit begonnen met de gipsplaten. Hiervoor een steun gemaakt zodat ik in mijn eentje de plafondplaten kon doen.
Ik gebruikte een schroefkopje voor gipsplaten zodat je niet te ver kan doorschroeven. De platen tegen de schuine wand waren echt te zwaar en onhandig om alleen te doen dus die deden we met twee man.



Let op! Normaal gesproken hoor je dus als je de gipsplaten wil afstucen ze dwars op de regels te bevestigen, omdat ik dat niet van plan was heb ik ze in de lengte bevestigd...

Vervolgens alle randen en overgangen afgewerkt met een heel fijn plintje (dunner en platter dan normaal). Ook de onderkant waar de platen een beetje raar eindigden op de regel, leverde het plintje juist een hele goede en nette afwerking op. De plintjes met kleine spijkertjes gedaan, maar die wel eerst voorgeboord.

Uiteindelijk alle gaatjes van de gipsplaten dicht geplamuurd met allesvuller en daarna alles twee keer met latex gesausd.

Daarnaast heb ik tijdens de isolatiewerkzaamheden ook nog behang verwijderd, twee muren met f&f gestuct en alles afgewerkt met een fijne structuurverf. Het raamkozijn geschilderd en ook de plintjes en de deur.
Tenslotte als laatste laminaat met v-groef gelegd.

En toen de boel ingericht. Het is de kleinste kamer in ons huis, maar toch nog aardig te gebruiken als slaapkamer. Omdat alle andere kamers nog gedaan moeten worden slapen we nu tijdelijk dus op de 'nieuwe' kamer..



Wat ik de volgende kamers anders ga doen:

De regels voorboren met een boortje met daaraan een verzinkstukje.
Sommige schroeven wilden niet goed in het hout (noesten etc)en dat bevordert niet de ophanging van de gipsplaten als er nog schroefkoppen uitsteken.

Lichtere regels nemen voor het stuk van het plafond tot de nok omdat daar alleen de isolatie achter hangt en geen gipsplaten aan hangen. Is goedkoper en waarschijnlijk minder zwaar om te doen.

Beter opletten of dat de regels in lijn met elkaar lopen. Je denkt wel dat de twee balken waar je ze aan hangt wel recht moeten zijn en waterpas, maar dat zijn ze dus niet.. ehem.

De deur niet alleen aan de binnenkant, maar direct ook maar aan de buitenkant schilderen, heb nu al spijt dat ik daar bij de eerste kamer vanaf heb gezien. (Dacht dat dat wel kwam als ik met de gang bezig ging, maar nu erger ik me eraan)

Niet meer vergeten het gaatje in de vloer voor de tv-kabel uit te sparen bij het laminaat leggen.. Ben het nu vergeten dus wordt er geen tv meer gekeken haha...

Hoop dat mijn verslagje een goede motivatie is om aan de slag te gaan in je eigen huis! Succes allemaal.

Julia.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #11
Wat een lang verhaal, ik zou eerder klaar zijn met het aanbrengen van de isolatie dan met het typen ervan :wink:

Wel duidelijk, ben benieuwd naar de foto's.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
 • #12
Julia, bedankt voor het fantastische verslag en de toegevoegde foto's. We vinden het hartstikke leuk om ook het uiteindelijke resultaat te kunnen zien! In mijn ogen heb je hier een stuk vakwerk geleverd!
 

Pepjo

 • #13
Hier past slechts een eerbiedig stilzwijgen.....tiptop :D
 

Dingena

 • #14
Wauw! wat een fantastische update! Wat leuk dat je je verhaal incl. foto's opgestuurd hebt! Wat een werk, maar het eindresultaat mag er dan ook wel zijn :wink:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #15
Vakvrouwtje die haar mannetje staat, vooral de laatste foto tijdens het plaatsen van de plafondplaten, heel mooi stempeltje.

Geweldig, ga zo door en je woont uiteindelijk in je eigen paleisje.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #16
Mijn complimenten, heel mooi.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu