Schuin dak van binnenuit isoleren

HenriD

 • #1
Dames/heren,

Ik ben al aan het zoeken geweest maar aangezien de situaties nogal verschillen vraag ik het toch maar specifiek op mijn situatie.

Ik wil mijn zolder isoleren en heb hiervoor al "harde" isolatie platen. Ik dacht dat dit PIR platen zijn. Deze kon ik krijgen dus dat paste mij wel :mrgreen:

Nu heb ik voor 2 jaar terug een nieuw dak op mijn huis laten maken. Het is een rijtjeshuis van 3 uit ongeveer 1960 waarvan ik op de hoek zit. Het betreft hier een zogenaamde Monier renovatie waar uitsluitend producten van Monier worden gebruikt en waarop Monier dus ook 15 jaar systeemgarantie en 30 jaar productgarantie geeft. Dit houd in dat op het bestaande dakbeschot een folie (spirtech folie) is aangebracht. Daarop nieuwe tengels en latten met daarop de nieuwe pannen. Dit hebben we bewust zo laten doen omdat van binnenuit isoleren stukken goedkoper is.

Ik heb een dakwaar de balken horizontaal liggen en daartussen wil ik isoleren. Dus de balken blijven in zicht. Dit om een zo hoog mogelijke doorloop te houden. Mijn iso platen zijn zo`n 3 cm dik waarvan de ene zijde voorzien is van een folielaag en de andere zijde een papierlaagje. Wellicht is het goed om een dubbele laag aan te brengen? Hoe dit aan te pakken?

Ik zit zelf te denken aan het volgende:

1) Regelwerkje maken waartussen de platen passen om later b.v. met agnes af te timmeren.
2) Platen direct tegen het dakhout drukken (evt. 2 lagen) met folie kant naar binnen en deze af purren of met folie tape dicht maken.
3) Af timmeren met b.v. Agnes platen (of gips o.i.d.)

Nu zit er aan de binnenkant kleine vierkante piepschuim plaatjes gekit van ongeveer 1 cm dik. Kan ik hier direct mijn isoplaten op maken of moeten deze eraf?

Wellicht is het goed te melden dat de zolder voor nu niet in gebruik is maar we er evt. een slaapkamer van willen maken. Verwarming is aanwezig.

Ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren of mijn werkwijze kunnen bevestigen. Wanneer ik nog wat vergeten ben te melden wat van belang kan zijn hoor ik het wel.

Alvast bedankt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rene de klusser

  Specialist Bouw
  • #2
  Maak even een foto van de binnen kant van het dak.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Neem in die tijd ook eerst even de rubriek Dak en Schoorsteen door. :wink:
   

  HenriD

  • #4
  Zit ik dus in de verkeerde rubriek :oops: Ik heb inmiddels naar mijn mening de oplossing gevonden in de juiste rubriek "dak en schoorsteen (hoe toepasselijk) :wink:

  Situatie nu:

  Pannen, latten en tengels, Monier spirtech folie, dakbeschot, gordingen.

  Ik ga verder met:

  Tussen gordingen raamwerkje maken, hiertussen dubbele laag (dus 2 x 3 cm) pir platen (met folie laag naar de binnenzijde), evt. kieren en naden aftapen en ik heb besloten het geheel af te timmeren met gips platen en de gordingen evt. te schilderen of af te timmeren.

  Beide bedankt voor de reacties.
   

  Tiho

  • #5
  De ene binnen ok. doe de andere de dampdichte laag buiten en maak deze een beetje stuk.

  Houdt de pir homogeen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Een beetje stuk maken van de Monier spritech folie kan je achterwege laten. Tiho is even vergeten te Googlen. :wink:
   

  HenriD

  • #7
  Spirtech folie is inderdaad waterkerende, dampdoorlatende folie die aan de buitenkant zit. Dit kan ik toch niet kapot steken. Dus conclusie, zoals ik omschreven heb is goed?! :?:
   

  Tiho

  • #8
  Ik heb het over de cachering van de platen niet de folie. Ik zou de dampdichte laag naar binnen houden de andere plaat zou ik er andersom weer opleggen, zodat je dus 6 cm pur krijgt en niet twee keer drie met een laag ertussen.

  Wellicht maakt het niets uit. maar naar mijn idee moet je geen dampdichte laag midden in je isolatie hebben.
   

  HenriD

  • #9
  Oke, had ik niet goed begrepen. Zo gaan we het dus doen. Nogmaals bedankt :!:
   

  HenriD

  • #10
  Hier even een foto van hoe het nu is. De zolder bestaat bij ons uit een halletje met trapopgang en de zolderkamer. We doen eerst het halletje. Deze is nu geïsoleerd met 2 lagen Pirplaten van 3,5 cm en dicht getaped met folie tape zodat er geen lucht meer door kan. Hierover de latten waarop de gipsplaten komen. Er zit nu al 6 graden :shock: verschil in het reeds geïsoleerde halletje en de nog niet geïsoleerde zolderkamer. Hier de (slechte) foto. Nogmaals bedankt voor de tips :!:

   

  HenriD

  • #11
  Zoals ik al gezegd heb bestaat onze zolder uit een hal met trapopgang en de zolderkamer zelf. Nu heb ik het halletje bijna klaar. Zowel het issoleren als het afwerken met gips. Dit was zeg maar een voorproefje voor de zolderkamer. Nu wil ik binnnekort met de zolderkamer zelf beginnen.

  De opbouw en materialen zijn allemaal gelijk alleen is deze kamer al geissoleerd met dunne (ong. 1 cm) piepschuimen plaatjes met daarover een triplexplaatje als afwerking. Nu stelt deze issolatie niet zoveel voor daarom ook de plannen om beter te issoleren en af te timmeren.

  Nu zou het mij een boel werk schelen wanneer ik direct over het piepschuim en triplex heen kan met ook 2 lagen Pir en daarover dus weer gips.

  Nu is dus mijn vraag of dat mogelijk is en of dat geen negatieve invloed heeft op de issolatie e.d. Ik kan wellicht even gaten boren in de triplex en daarover weer verder gaan zoals in het halletje.

  Graag jullie reacties. Alvast weer bedankt.

  De Mods. kunnen/mogen dit topic evt. verplaatsen naar de rubriek "Dak en schoorsteen" waar dit topic eigenlijk ook hoort.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu