Schuin dak isoleren vragen betreft folie

Colinvos

 • #1
Hallo,
Ik wil mijn zolder gaan isoleren met 17cm glaswol.

Mijn dak is geheel ongeisoleerd en bestaat uit dakpannen met hieronder houten mes en groef planken.

Ik lees op de ene site dat ik de glaswol direct tegen het dakbeschot kan doen, op de andere dat er een dampopen folie tussen moet en weer een ander dat er hardboard tegen moet tegen tochten.

Waar doe ik nou goed aan? Ik was sowieso vanplan om de plekken waar er grotere kieren ontstaan af te kitten maar is het nodig om het geheel tocht dicht te maken?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Heb je een kap met gordingen of met sporen? De dampopen (eigenlijk onderdka-)folie moet eigenlijk direct onder de pannen komen, om te voorkomen dat het hout nat wordt.

  Aan de binnenzijde moet je een dampdichte folie plaatsen, en alle naden dampdicht af te tapen. Hardboard is niet dampdicht. En tochten mag het dak sowieso niet meer na toepassing van isolatie en dampdichte folie , dus dat klopt niet. Hardboard (of wit lakboard) kun je uiteraard wel gebruiken als afwerklaag.
   

  Colinvos

  • #3
  Ik heb een gordingendak zonder damopenfolie aan de buitenkant.
  Als ik het zo begrijp zou ik dan dus het beste de isolatie direct tegen het dakbeschot kunnen plaatsen? Er is dan nog wel mogelijkheid op een beetje tocht ivm kleine openingen tussen de planken van het dakbeschot. Is deze toch erg of word dit dicht gedrukt door de glaswol?
  Voor de duidelijkheid onderstaande foto is mijn dak van de binnenkant.
   

  Colinvos

  • #4
  Ik heb nog een vraagje, ik heb de rand van het dak afgedicht met pur daar ik hier tussen het dak en de buitenmuur heen kon kijken. Nu heb ik alleen de vraag hoe ik de folie moet bevestigen. Als ik deze op de grond bevestig kan er misschien nog vocht langskomen, daarom had ik het idee deze aan het dakbeschot te bevestigen.
  Is dit een goed plan of kan ik het beter anders doen?
  Ik heb een tekening gemaakt om te laten zien wat ik bedoel.
  Rood is de folie
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  De juiste oplossing hoe je de damprem moet aanbrengen.
  Vanuit de punt van het dakbeschot begin je met een losse strook damprem en deze niet en tape je luchtdicht op de balk van het dak.
   

  Colinvos

  • #6
  Ja maar aan de punt zit geen balk van het dak hier komt de vloer gewoon samen met het dakbeschot waardoor er dus nog een kiertje was.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7

  Zo zou ik het maken.
   

  Colinvos

  • #8
  Dat is misschien wel handig inderdaad.
  En als ik dan acrylkit tussen de lat en het dakbeschot doe zijn de riggeltjes van het dakbeschot ook dicht. Dus dan die lat tegen het dakbeschot en hier tegenaan de folie nieten en tapen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu