Schuifdeuren voor kast plaatsen

M!be

  • #1
Hallo,

Ik zou graag schuifdeuren voor een bestaande open kast willen plaatsen. De bestaande kast is bijna wand vullend, deze is 340 cm breed. De breedte van de muur is 352 cm. De hoogte 264 cm.

Zelf denk ik er aan om hier nu schuifdeuren voor te plaatsen, die ik dan aan het plafond wil hangen. Gezien de breedte lijkt het mij wenselijk om hier 4 deuren van ongeveer 90 cm breed voor te maken en deze in 2 rijen voor elkaar te hangen. Bij 3 deuren ben ik bang dat de deuren zelf erg breed worden en de opening te klein.

Ik ben wel benieuwd hoe anderen daarover denken? Of misschien hebben jullie andere ervaringen met dergelijke kasten?

Voor de deuren zelf wil ik een lijst maken van vuren hout (12 mm, 10 cm breed) met daarin een sponning waarin ik dan een MDF plaat (8 mm) plaats. De deuren zullen ongeveer 258 X 90 cm worden (afhankelijk van het railsysteem). De MDF platen zal ik in ieder geval aan beide kanten gronden voordat ze in de deur komen en het geheel aflakken zodra de deur gereed is. Hier een schetsje van de deur, waarbij ik dan 2 MDF platen per deur wil gebruiken (onder en boven) en de vuren planken alleen aan de voorkant plaats.
.

Denken jullie dat dit een werkbare methode is? Ook gezien gewicht, stevigheid en kromtrekken?

Hebben jullie nog tips voor een goed schuifdeur railsysteem, of eventueel een goede zoekterm voor Google? Een systeem zoals in deze foto vind ik erg mooi, alleen dat kan ik nergens vinden:


Andere eenvoudigere railsystemen (bijvoorbeeld bij de bekende bouwmarkten) vind ik dan weer erg prijzig. Met als nadeel dat er aan de onderkant kleine geleiders komen die altijd in het zicht zijn.

Ik ben benieuwd of jullie me nog wat tips of ideeën kunnen geven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij deuren die hangen zijn de diagonalen niet nodig. Om kromtrekken te voorkomen, kan je hout uit meerdere latten samenstellen. Leg de nerf om en om. Haal je hout bij een groothandel en kies recht hout met weinig fouten.

Ik heb zelf paneeldeuren van Yellow Poplar (Tulpenbomenhout) gemaakt. En andere deuren van een plaat MDF. Ik heb totaal drie schuifdeuren.

Er zijn veel verschillende railsystemen. Er zit wel verschil in hoe soepel ze rollen. Even uitproberen voordat je het koopt is dus handig. Hou met de keuze rekening met het gewicht van de deur. Een geleider op de grond is aan te bevelen, anders "wappert" de deur alle kanten op bij het schuiven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu