Schroefdraad verwijderen uit krabpaal

Yeager

  • #1
Hallo iedereen,
Heeft iemand suggesties hoe ik een schroefdraad uit een krabpaal verwijder? Ik heb het geprobeerd met een knijptang maar krijg er geen beweging in.

IMG_20230223_134854.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is zo niet te zien hoe het van binnen vast zit.
Ik zou beginnen met een waterpomptang en als dat niet werkt heb ik nog een maatje groter liggen.
Je kan er ook twee kanten aan vijlen zodat een steeksleutel past, of zodat een (goedkope) waterpomptang meer grip heeft.

Wat is de reden dat ie eruit moet?
Misschien weten we een makkelijkere oplossing.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Deze kan er niet uit maar wel in gedraaid worden.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik ken dit, dit zijn van die goedkope paaltjes die een beetje kat na 5 maanden wel half gesloopt heeft. Dan denk je laat ik het vast zetten en dan blijkt alles lam te zijn.
 

Yeager

  • #5
@Jackd de krabpaal staat wankel omdat de schroefdraad te kort is dus kan maar voor de helft in het voetstuk gedraaid worden. Ik wil het vervangen voor een langer schroefdraad.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hopelijk passen er net twee dunne moertjes met de juiste schroefdraad op (ik schat M6, maar het zou ook M5 kunnen zijn). En dan tegen elkaar in vastdraaien. Lukt dat (heb je genoeg ruimte) dan kun je met een steek- of ringsleutel proberen de bout eruit te draaien.

Alternatief is er een normale moer op draaien en die in een bankschroef stevig vast te klemmen, zodanig dat de moer niet meer draait op het schroefdraad van de bout. Kan alleen zijn dat als je de bout er dan uit hebt, de moer niet meer van de bout af wil. :denk:

Met een normale nijptang beschadig je het schroefdraad alleen maar!
 

De Bob

  • #7
Koppel moer erop, daar weer een draadeind in.
 

Pvr

  • #8
99% dat hij zit ingegoten in het kunststof dan gaat het niet lukken
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Uitboren is nog een optie:
Veel kleine gaten zo diep mogelijk rondom het draadeind. Dan het draadeind eruit breken / draaien.
Nieuwe erin lijmen met geschikte vullende (2 componenten) lijm.

Het is nu waarschijnlijk te laat omdat het schroefdraad beschadigd is, maar als je die inslagmoer een paar tikken met een hamer geeft (aan de andere kant een blok hout o.id. leggen zodat je goed kan slaan), dan gaat ie er net wat verder in, zodat het schroefdraad beter pakt.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #10
Als ik het goed heb, is die paal niets meer dan een kartonnen pijp, waar touw omheen gewikkeld zit. De moer zit in een simpel kunstof dekseltje, 1 tik en hij ligt in drieen. Mocht je tijd en zin hebben dan rag je dat kunstofdekseltje er uit, en maak je 2 passende mdf ringen die je op elkaar in de buis lijmt waar je een bout in gemonteerd hebt, alleen dan krijg je het stevig. De vraag is, is dat het je waard, en wat voor kat hangt er aan? Een noorse boskat of een klein vuilnisbakkie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu