Schroef zekeringautomaat niet meer toegestaan?

Coos

  • #1
In dit Zekeringen meterkast met 5 groepen draadje was er sprake van (volgens Ronald42) dat (schroef) zekering automaten niet (meer) toegestaan zijn.
Dit bracht mij toch wel behoorlijk in verwarring.

Volgens Ronald42 weet Eric precies hoe de vork in de (voorschriften-) steel steekt. Dus Eric zou je dat draadje nog eens willen doorlezen en dan met jouw definitieve antwoord bij mij alle verwarring weg kunnen nemen ?
 

Marnix

  • #2
Ik meen mij te herinneren dat Eric de komende tijd niet dagelijks in de gelegenheid is om hier aanwezig te zijn dus zijn gewaardeerde reactie kan misschien even op zich laten wachten (?).

Vertel alvast even de voedingsbodem van je verwarring. Voor zover ik weet gelden vernieuwde regels altijd voor nieuwe installaties en soms voor renovaties / aanpassingen. Huidige kasten en installatie's (denk eens aan de vele oude huizen met katoenen draden) voldoen niet aan de huidge eisen maar zoals gemeld, nieuwe eisen zijn voor nieuwe installaties.
 

Coos

  • #3
Het lijkt mij nogal de omgedraaide wereld als zekeringautomaten in de nieuwe voorschriften niet meer zijn toegestaan. dat zou betekenen dat we weer terug moeten naar de tijd van de oude vertrouwde smeltpatronen.
Of er is er tegenwoordig iets nieuws waar ik nog niets van weet .

Voor mij genoeg reden tot verwarring dus.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het ging in het betreffende onderwerp nadrukkelijk om schroefautomaten, niet om installatieautomaten.

Laten we e.e.a. niet door elkaar halen, er heeft niemand op het forum gezegd dat installatie-automaten niet toegestaan zijn, en je terug zou moeten naar smeltzekeringen.

En inderdaad, op de vraag of schroefautomaten wél of niet toegestaan zijn hebben we nog steeds geen definitief antwoord.

Schroef-zekering automaten zijn natuurlijk wel van een heel andere generatie dan de huidige installatie-automaten, die aan bepaalde curves moeten voldoen. Maar of de schroefautomaten daarom geheel verboden zijn?

Ware NEN1010 deskundige? Roept u maar! :wink:
 

Dennis

  • #5
Hai,

Ze zijn nog steeds volop verkrijgbaar en dus kun je er in dit geval, naar mijn mening, uitgaan dat ze zijn toegestaan volgens de NEN.

Of het slim is om deze te gebruiken is een andere vraag.
Ikzelf ben een zeer grote tegenstander van deze schroefautomaten.
Bij herhaaldelijk bijzetten in geval van een sluiting willen deze schroefautomaten zich ook wel eens vastbranden, hetgeen betekent dat dit een (levens)gevaarlijke situatie op kan leveren.

mvg
dennis
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hai Dennis,

Dank voor je snelle respons!

Wat ik me afvraag: wat jij noemt over herhaaldelijk "resetten" van de zekering-automaat en het daartdoor vastbranden, is dat niet iets wat ook zou kunnen gebeuren met de installatie-automaten?

Of is dat uniek voor de schroef-automaten?

Groetjes,

Kees
 

Coos

  • #7
Inderdaad Kees, dat vroeg ik mezelf ook af.
Een schroefzekeringautomaten zou 'onveilig' zijn, omdat de modernere zekeringautomaten op dezelfde wijze werken kunnen deze dus evenzo 'onveilig' zijn.

Weet jij anders of in nieuwe installaties nog wel met schroef patronen en daarbij behorende groepenkasten gewerkt mag worden ? Als dat tegenwoordig niet meer mag dan volgt daar uit dat in nieuwe installaties geen schroef-zekeringautomaten toegepast mogen worden. Dat zou voor mij al iets verduidelijken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Coos, dat weet ik niet, dat gaf ik hiervoor al aan.

Maar ik ben er van overtuigd dat de moderne installatie-automaten niet precies hetzelfde werken als de oude schroefautomaten. Die schroefautomaten had je in 1960 al, toen bestonden installatie-automaten alleen maar voor industriële toepassingen, en werkten uitsluitend thermisch.

En toen al stonden die schroefautomaten bekend als ondingen, die je beter niet kon gebruiken. Ik ben om die reden altijd smeltzekeringen blijven gebruiken. Ik denk eigenlijk dat die dingen in hetzelfde circuit zitten als driewegstekkers. Ze worden (werden) verkocht, maar eigenlijk zijn ze niet veilig.

Hoe zeker een zekeringautomaat is kan ik niet beoordelen. Maar ik weet wel dat er geen nieuwbouw meer geleverd wordt met de oude patroonhouders, alles is tegenwoordig automaat! Dus moet er toch wel een stukje betrouwbaarheid in zitten, zou je denken.
 

Eric

  • #9
Bestaande installaties moeten voldoen aan de NEN1010 versie die van kracht was tijdens het aanleggen van die installatie's.

In de periode dat schroefzekeringen een standaard onderdeel waren van de installatie was het gebruik van de schroefzekeringsautomaat een luxe.

We zijn inmiddels een hele poos verder, tussentijds de pasco gehad.
Dit is ook een normale zekering die je doormiddel van een banjonetsluiting in de houder draaide, in die houder zat tevens een groepschakleaar.

Nu worden de meeste groepenkasten voorzien van installatieautomaten en is de zekering bijna verdwenen bij de aanleg van nieuwe installatie's.
Overgens zijn de huidige installatieautomaten niet te vergelijken met de inmiddels ouderwetse schroefzekeringsautomaat die kwalitatief stukken lager ligt.

Al is het gebruik gewoon toegestaan in alle bestaande installatie's !
Maar ik raad het niemand aan !

Groeten,
Eric
 

Coos

  • #10
Bedankt Eric en Kees voor de uitleg.

Het is dus gewoon zoals je met een beetje logisch nadenken zou verwachten. :
Je mag de oude schroef patronen en schroef-zekeringautomaten met de erbij passende groepenkasten niet meer gebruiken voor de aanleg van nieuwe installaties.
In bestaande installaties ben je vrij om ze te gebruiken.

Als je bestaande installaties uitbreidt met meer groepen ben je verplicht om een volledig nieuwe groepenkast te plaatsen die voorzien zijn van installatieautomaten.

Indien dit niet juist is dan lees ik het wel hieronder.
 

Ronald42

  • #11
Dit is niet juist je kunt gewoon bestaande installaties (met zekeringen) uitbreiden met kastjes met zekeringen d.z.g. PLSjes waar Eric het al over had. Uiteraard moet je je daarbij wel aan bepaalde voorschriften houden zoals niet meer dan 4 groepen achter 1 aardlek, bij meer dan 6 groepen het plaatsen van een hoofdschakelaar. Het geheel vervangen hoeft dus niet, alles mag.
 

Gerrit

  • #12
Ik heb deze discussie even gemist.

Het is beslist niet zo dat de schroefpatronen verboden zijn in nieuwe installaties. Deze mogen bij nieuwe aanleg gewoon gebruikt worden. Het is zo dat bij installaties in de industrie er bijna uitsluitend schroefpatronen worden gebruikt. (Voor de grotere stromen uiteraard mespatronen).

De automaten zoals wij die kennen uit de woning worden wel gebruikt maar alleen in de lichtkasten. (Installaties in de industrie voldoen aan heel andere eisen dan in de woning) Dat de schroefautomaat nog volop leverbaar is komt vermoedelijk doordat de bouwmarkten de restpartijen hebben opgekocht en die nu uitverkopen.

Wie als professioneel elektrotechnicus bij de groothandel vraagt om schroefpatronen zal merken dat ze niet meer leverbaar zijn. Op zich vind ik dat een goede zaak want de kwaliteit is niet geweldig. Maar of ze echt verboden zijn ???

Er staat mij iets bij van wel, maar ik weet het artikel in NEN 1010 niet zo gauw te vinden. Geef me wat tijd dan duik ik daar wel eens in. Gebruik intussen gewoon de schroefpatroon, want de kwaliteit hiervan is nog steeds goed.


M.vr.gr. Gerrit
 

Marnix

  • #13
Ben ik een uitslover als ik alle reacties kort bondig samenvat tot mijn onderstaande quote ?
Marnix Geplaatst: 24 Maart 2005, 15:30

Voor zover ik weet gelden vernieuwde regels altijd voor nieuwe installaties en soms voor renovaties / aanpassingen. Huidige kasten en installatie's (denk eens aan de vele oude huizen met katoenen draden) voldoen niet aan de huidge eisen maar zoals gemeld, nieuwe eisen zijn voor nieuwe installaties.
Natuurlijk los gezien van wát dan precies al die nieuwe regels zijn voor nieuwe installaties. Dit antwoord is hier reeds gegeven.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu