Schoorstenen verwijderen

Timbuijse

  • #1
Na al veel slimme tips en goede oplossingen te hebben gelezen op dit prachtforum, is het nu denk ik tijd om zelf wat te posten. Ik kan het antwoord op deze vraag nog iet echt vinden. Dus even geregistreerd in de hoop dat er mensen zijn die me willen helpen.

Wij zijn bezig met een verbouwing thuis. Het gaat om een woning uit 1964. Hierin zitten nog 2 rookkanalen. Aan de ene zijde van het huis is het kanaal op de begane grond en de eerste verdieping al verwijderd door de vorige bewoners. Op de tweede verdieping (de zolder) zit dit rookkanaal nog wel. Op het dak is de schoorsteen al wel verwijderd.

Aan de andere zijde zit een rookkanaal wat tot voor kort nog actief gebruikt werd voor de houtkachel. Deze loopt van de begane grond tot de zolder, met een gemetselde schoorsteen op het dak.

Wij willen graag beide schoorstenen verwijderen. Nu rust de nokbalk van het dak aan beide zijden in de schoorsteen. Deze zullen dus verlengd moeten worden als we alles weghalen. Ook wordt het nogal een onderneming om de schoorsteen buiten op het dak te verwijderen het dak weer dicht te maken. We hebben een asbest dakbeschot.

Nu mij vraag aan jullie: is er een oplossing die relatief gangbaar is, waarbij de schoorsteen op het dak kan blijven staan en de schoorsteen binnen wordt verwijderd? Zijn hier constructies voor, en bij wat voor soort bedrijf moet ik hiervoor zijn? Ik kan me voorstellen dat je vanaf de nok een soort van trapsgewijs naar beneden de stenen weghaalt, zodat er toch nog wat draagkracht is.

Alles verwijderen en de balken verlengen is natuurlijk een optie, maar deze is vrij kostbaar. Ook vind ik de schoorsteen op het dak wel een mooi gezicht.

Is er iemand die mij kan helpen met dit probleempje? Alvast dank voor jullie reacties.



 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Timbuijse schreef:
Op het dak is de schoorsteen al wel verwijderd.
?

Ik zou hem buiten zeker wegslopen. Ben je meteen een grote koudebrug kwijt. En dan de nok verlengen. De oude nok onderstempelen tijdens het slopen.

In theorie is (door een constructeur!) een staalconstructie te bedenken om de schoorsteen op te vangen, maar dat is een hoop gedoe.

Controleer eerst of het beschot los is van de schoorsteen. Als het er strak tegenaan zit of zelfs vast, dan mag dit alleen door een asbestverwijderaar gedaan worden. Laat evt. eerst een asbestinventarisatie doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu