Schoorsteen slopen

RobBosma

  • #1
Ik wil in mijn slaapkamer een niet meer in gebruikzijnd rookkanaal slopen. Het stuk loopt van vloer tot plafond. Het dak er boven is rechtgetrokken, beneden (keuken) was het kanaal al verwijderd.

Vraag is of je nog rekening moet houden met asbest (bouwjaar 1910), en of het ding nog mogelijk een dragende functie heeft.

Alvast bedankt voor het meedenken

Grt.

Rob Bosma
 

Toon

  • #2
Met asbest moet je altijd rekening houden in een rookkanaal, denk ik. Zat er in het onderste deel asbest of is dit niet bekend?

Of het geheel een dragende functie heeft kunnen we vanaf hier niet bepalen, schakel hiervoor een constructeur in die de situatie ter plaatste kan beoordelen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik dacht dat asbest meer een jaren 50 tot 70 product was dus ik denk dat de kans vrij klein zal zijn.
Maar gebruik tijdens het slopen goede luchtwegen bescherming, als eerste voor de roetdelen die nog in de schoorsteen zitten, maar ook voor het overige bouwstof en mogelijk aanwezige astbest.

Of de schoorsteen dragend is is natuurlijk moeilijk vanachter de computer te bekijken maar wellicht dat je hier zelf het antwoordt wel op kunt geven.
Immers boven is de schoorsteen al weg en onder ook al gesloopt.
De kans op en dragende schoorsteen is dus al een stuk kleiner.
Kijk vervolgens hoe de schoorsteen in de ruimte zit, is dit in een hoekje vlak bij een andere muur, midden in een ruimte, midden in en muur oid.
Zijn de doorlopende balken aan de schoorsteen bevestigd?

Is de schoorsteen in een bestaande muur verwerkt, dan is het vaak ook wel mogelijk om alleen het uitstekende deel weg te hakken en de rest weer vlak aan te smeren.
Let hierbij wel op dat er geen roet meer aan de stenen zit, want dat wil nog wel eens door een stuclaag heen komen.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu