Schoorsteen lekkage

Koral

 • #1
Goedemiddag,

Ik heb een tussenwoning met aan beide zijden een gedeelde schoorsteen.
De woningen zijn gebouwd in 1970 en in de loop der jaren hebben we al verschillende lekkages aan de schoorstenen gehad. Er zijn al diverse personen het dak op geweest en allemaal zonder het gewenste resultaat. Afgelopen zomer is er nog een aannemen het dak op geweest i.v.m. het renoveren van de dakkapel. Deze heeft ook meteen gekeken naar beide schoorstenen, maar kon niet vinden wat het probleem zou moeten zijn. Alle voegen zagen er nog netjes uit en de loodslabben waren pas een paar jaar oud. Op een plek was een dakpan iets verschoven en gebroken, dus die is vernieuwd.
De rest van het jaar hebben we geen lekkage meer gehad, dus hadden we goede hoop dat het probleem opgelost was. Helaas hebben we een paar weken geleden toch weer lekkage gehad aan beide schoorstenen. Het was weliswaar tijdens een harde storm met veel regen, maar dat zou toch niet mogen gebeuren? Of kan het altijd voorkomen dat bij bepaalde weersomstandigheden een lekkage optreed?
Ik zou graag een goed en bekwaam persoon dit probleem laten oplossen, maar weet niet hoe en waar ik die kan vinden. Inmiddels heb ik veel gelezen over onbetrouwbare schoorsteenvegers uit de omgeving Den Bosch, maar die werken ook landelijk.
Ik weet dat op dit forum geen namen van bedrijven genoemd mogen worden, maar wellicht kan een tip worden gegeven waarnaar ik moet zoeken? Moet ik bijvoorbeeld zoeken naar een schoorsteenveger, of juist een hele andere categorie?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Vaak doen schoorsteenvegers ook wel renovatie werkzaamheden of anders schakelen ze daar weer een partner voor in.

  Ik zou eens rondvragen in de omgeving of iemand je wellicht een betrouwbare schoorsteenveger kan aanbevelen. Vanuit hem kom je dan wel weer verder.
   

  Koral

  • #3
  Helaas ken ik niemand in mijn omgeving die schoorsteenvegers kent, maar ik zal dan eens gerichter gaan zoeken op schoorsteenvegers die ook kunnen renoveren.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Vraag het bij een plaatselijke installateur.
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
  dus met veel regen en als de schoorsteen verzadigt is door water heb je last van lekkage, misschien zitten er scheuren in het lood n het metselwerk, zit het lood ver genoeg in de schoorsteen na renovatie?bij langere schoorstenen het lood helemaal door de schoorsteen en aan binnnenkant. omhoog en opstaande kant lood vrij van specie resten of een extra strook lood boven voetlood om water naar buiten toe af te voeren ook de hardheid van bovenkant[ kop] kan invloed hebben ,en de oversteek van het lood dat over elkaar heen valt breed genoeg, ook lood wat geplaatst is op bv scheef metselwerk kan er voor zorgen dat het water de verkeerde kant uitloopt.en als de kanalen niet gebruikt worden werkt het ook vaak averechts.
   

  Koral

  • #6
  Een paar jaar geleden is het lood aan beide schoorstenen vervangen door een dakdekkersbedrijf. Daarvoor was er al een bedrijf geweest dat diverse afdichtingen had afgekit, wat later weer verwijderd is door een ander bedrijf, omdat dit averechts zou werken. Er zijn in de loop der jaren diverse pijpen vervangen en dus afgelopen zomer heeft een aannemer diverse nokvorsten en dakpannen vervangen.
  Iedere keer lijkt het euvel verholpen, maar keert het toch weer terug. Inmiddels weet ik dus ook niet meer bij wie, of welk bedrijf ik terecht kan voor een betrouwbare, blijvende oplossing.
  Als het niet te hard waait en het regent (hard) lijken we geen last van lekkage te hebben. Of het lekt in ieder geval niet hard genoeg om waar te nemen.
  Regent en waait het hard (stormachtig), dan lekken beide schoorstenen. De ene keer ben ik de enige die er last van heb, een andere keer hebben 1 of beide buren er ook last van. De laatste 2 keren had alleen ik er last van en de buren lijken het zo wel best te vinden.
  Het grootste probleem is dat het gaat om 2 gedeelde schoorstenen, zodat ik met 2 andere partijen te maken heb. Het is geen 'rijke' buurt, dus grote kosten zoals een renovatie of reparatie van een schoorsteen worden liever vermeden. Zelf zwem ik ook niet in het geld, maar ik heb wel een spaarpotje voor dit soort onvoorziene omstandigheden/onderhoud, maar om daar nou 2 schoorstenen van te laten repareren gaat toch te ver.
  In beide gevallen is er geen open haard o.i.d. aangesloten, maar worden ze gebruikt voor natuurlijke ventilatie en afvoer van de cv. Ikzelf gebruik de natuurlijke ventilatie niet meer, dus een schoorsteen wordt in mijn geval niet gebruikt.
  De schoorsteen waar de cv op aangesloten is, zit op de overloop die (nog) niet nageïsoleerd is. De andere schoorsteen, die dus door mij niet gebruikt wordt, zit in de slaapkamer die wel nageïsoleerd is en ik ben bang dat eventueel vocht misschien in de isolatie is getrokken. Om dit zeker te weten zal de afwerking gesloopt moeten worden en de isolatie vervangen moeten worden, zodat de kosten toch al hoog zullen worden. Als ik dan ook nog zelf 2x een reparatie zal moeten betalen heb ik een probleem.
  Vandaar dat ik in ieder geval een bekwaam en betrouwbaar bedrijf zoek.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Plaats even een paar foto's van de schoorsteen, liefst van de afdichting van het lood op het dak.
   

  Koral

  • #8
  Foto's genomen vanuit de dakramen. Beter/dichter kom ik er niet bij helaas.

  20210112_123647.jpg 20210112_123853.jpg 20210112_123903.jpg 20210112_123905.jpg
   

  Koral

  • #9
  Zojuist ook een reactie gekregen van de aannemer die afgelopen zomer op het dak was. Hij zegt dat er vanuit de bouw (1970) een pijp inzit die is gekit. In deze pijp zitten gaten en er is geen opstand en dus zou deze pijp vervangen moeten worden. Anders moet de dekplaat vervangen worden, maar dat is erg duur en dus in mijn geval x2.
   

  Koral

  • #10
  Afgelopen nacht heeft het trouwens behoorlijk geregend, maar niet zo hard gewaaid en was er geen lekkage aan beide schoorstenen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Stel je voor, de situatie dat er een hoeveelheid water van buiten naar binnen moet lopen om uiteindelijk als lekkage zichtbaar te worden. Valt er niet genoeg water kan dat water onzichtbaar blijven. In de weg naar onder kan een hoeveelheid water absorberen. Is de omgeving van het spoor verzadigd loopt het snel door. Is het droog omdat het een perioden niet heeft geregend duurt het langer voor dat je iets ziet. Altijd lastig lekkage.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu