Schoorsteen geschikt voor nieuwe inzethaard?

Datron

  • #1
Hallo,

In mijn huis zit nu een openhaard en deze wil ik opvullen met een inzethaard i.v.m. rendement en veiligheid. Er zijn reeds twee verschillende bedrijven geweest om te kijken en een offerte uit te brengen. Beide gespecialiseerd in haarden en kachels. M.a.w. geen klusbedrijfjes of beunhaas. Beide zeggen dat de schoorsteen geschikt is en dat er dus een inzethaard geplaats kan worden. De schoorsteen bestaat nu in de woonkamer uit een in het vierkant gemetselde koker die in de eerste verdiepingsvloer overgaat in een dubbelwandige pijp van ik schat zo'n 25cm (buitendiameter). Deze loopt vervolgens door tot op de tweede verdieping (zolder) waar die het dak uitgaat d.m.v. een dakdoorvoer.

Waar ik een probleem zie is de aftimmering op de eerste en tweede verdieping. Dit is gedaan met hout (multiplex) en zit vrij strak om de pijp om zoveel mogelijk ruimte te sparen. Deze constructie zit al meer dan 25 jaar en heeft nooit problemen gegeven. Als de openhaard de hele middag en avond brand dan was de houtenaftimmering misschien een keer handwarm. Nu er een inzethaard geplaatst gaat worden zullen de rookgassen veel heter zijn dan bij de openhaard. Dat de aftimmering van hout is kan nu misschien wel problemen geven. Wat is in dit geval de beste oplossing? De twee bedrijven hebben de aftimmering ook gezien en spraken er niet over dat dit problemen gaat geven. Dus ik begin nu te twijfelen... stel ik me aan en hebben beide bedrijven gelijk dat dit geen probleem is, of is het wel gevaarlijk?

Ik weet dat de eisen vandaag de dag voor nieuwe schoorsteenconstucties veel stenger zijn, maar is dit nu ook van toepassing? Aftimmeren met brandwerend matteriaal etc. Opnieuw aftimmeren op de eerste verdieping zou nog wel kunnen, omdat dit een slaapkamer is die nog aangepakt moet worden. Op zolder is het een ander verhaal. Daar is alles al perfect afgewerkt en kom ik er zo 1-2-3 niet meer bij. Dit i.v.m. op maat gemaakte inloopkast waarbij de schoorsteenaftimmering deel uit maakt van de construnctie. Het even opnieuwe aftimmeren is hier dus niet van toepassing, omdat dan de complete kast gesloopt moet worden.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Een dw pijp moet omkokerd worden met fermacell .de omkokering is waarschijnlijk niet het enige probleem. de oudere dw buizen [de meeste die aan de buitenkant gegalvaniseerd zijn] kunnen qua constructie de hete temperaturen van een gesloten houtkachel niet aan. die buizen zijn boven en onder ,tussen binnen en buitenpijp met een metalen ring verbonden. de kans dat door uitzetting de binnenbuis vervormt, bij hoge temperaturen is heel groot. waardoor de isolatie tussen de buizen uitrolt, en de buiten buis dus ook veel heter wordt.
 

Datron

  • #3
Nou dat is een tegenvaller. Ik had liever een ander antwoord gehad :wink:
Het zijn inderdaad dubbelwandige pijpen met een gegalvaniseerd oppervlak. Dus blijkbaar niet geschikt?! Ze zitten er vanaf de bouw in dus dan zullen ze bijna 40jaar oud zijn.

Wat me nu wel te binnenschiet is dat wanneer de openhaard met een behoorlijk vuur gestookt wordt en al een lange tijd brand (meer dan 3 uur) er wel eens een knal/boink te horen is uit de schoorsteen. Dit komt soms voor en is éénmalig. Kan dit het zetten/vervormen van een binnenpijp zijn?

Dus als ik een inzet haard zou willen dan moet ik de complete schoorsteen pijpen, plus dakdoorvoer vervangen?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
In sommige gevallen zou je er evt een flex pijp doorheen kunnen krijgen want de meeste inzet haarden hebben een diam van 15 cm,maar dan moeten er geen bochten in zitten, anders lukt het haast niet om het flex er zonder beschadigen in te krijgen. ook moet je dan nog de constructie van van de omkokering aanpassen.de meeste bedrijven beginnen hier niet over die verkopen liever een kachel , en dan later een ander kanaal , omdat de meeste mensen afhaken op het moment dat je er gelijk over begint, ivm, met extra kosten, en het dan niet doorgaan van het plaatsen van de haard.
 

Datron

  • #5
De inzethaard die ik op het oog heb heeft een kanaal van 18cm nodig (Barbas universal 5-80). Dat wordt dan wel erg krap denk ik om daar een flexpijp doorheen te krijgen. De dubbelwandige pijp die er nu zit is 25cm buitenwerks. Ik weet niet hoe dik de isolatie is, maar binnenwerks zal het niet meer dan 20cm zijn den ik. Misschien wel 18cm en dan past het sowieso niet. Er zit trouwens geen enkele bocht in de schoornsteen. De pijp loopt vanuit de woonkamer kaarstrecht het dak uit.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Een flex pijp van 180 is al snel 195 mm aan de buitenkant. als je kanaal lang genoeg is, zou je kunnen overwegen om een kleinere diameter te nemen [al is dat niet aan te bevelen], of een kleinere inzet haard ,met een groter roset om de kachel om het gat af te werken.
 

Datron

  • #7
Deze inzethaard past inderdaard het mooist in de huidige openhaard kwa afmeting. Een kleinere zou kunnen maar ik denk niet dat ik het dan warm krijg in de kamer. Die 10kW heb ik toch echt wel nodig. De pijp zal ongeveer met dakdoorvoer stuk erbij 7 meter zijn.

Nou ja dan zal het wel een meer jaren plan worden. In ieder geval bedankt voor het eerlijke advies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu