Schoorsteen dragend of niet dragend

wintersa

  • #1
Mijn schoorsteen wil ik graag verwijderen voor vernieuwen van de vloer op de de begaande grond.
De huidige vloer is deels van beton en in de woonkamer van hout. De houten vloer wordt beton.

De schoorsteen kan ik zelf wel verwijderen, zover ik kan zien is de kelder van de woning onderdeel van de constructie maar de schoorsteen niet.

De schoorsteen is gebouwd op een eigen beton poer zoals is te zien op de bouw tekening. Maar ik kan het niet goed beoordelen met mijn kennis.

Screenshot 2023-07-08 at 17.35.32.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat wil je verwijderen, de hele schoorsteen van boven naar onderen of alleen op de begane grond?
 

wintersa

  • #3
De hele schoorsteen van boven naar onder. Het dak en schoorsteen bevat asbest.

De draag muren staan op de fundering van de kelder zo te zien. Omdat de schoorsteen door de houten boven verdiepingen heen lopen ben ik van mening dat de schoorsteen niet dragend is. Maar zeker weten doe ik het niet.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dat zal in het werk moeten (laten) bekijken.
Begin bovenaan met slopen.
Het dak en de houten vloer behoort niet te dragen op de schoorsteen, maar het komt wel voor
 

wintersa

  • #5
Bedankt voor uw antwoord. Inderdaad ben ik het met u eens met betrekking tot de houtvloer die niet behoort te dragen op de schoorsteen.

De badkamer staat niet op de bouwtekening. De vloer van de badkamer op de 1e verdieping (denk zandcement maar kan ook beton zijn) kan misschien wel rusten op de schoorsteen. Denk dat ik daar achter kom als ik de vloer los ga breken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Hier droeg de schoorsteen wel het dak of eigenlijk de gording waar de rechterkant van het dak weer op lag.
En de vloer van de 1e etage lag weer gedeeltelijk op de schoorsteen van de begane grond.
Schoorsteen bestond uit 2 kanalen (voorkamer en achterkamer) liep boven door vaste kasten die daardoor maar 30 cm diep waren en een grote schoorsteen in het midden van de zolder waardoor je nauwelijks van de ene kant naar de andere kant kon komen.
Dus ben hier ook bovenaan begonnen met slopen, alles aan kleine stukjes gehakt zodat het door de schoorsteen naar beneden gegooid kon worden zonder de pannen te beschadigen, daarna het dak gestut op de 1e etage en meteen ook de 1e etage weer op de begane grond gestut.
Toen alles weg was op de 1e etage een grote metalen balk vrij van de vloer aangebracht met aan beide zijden 1m oplegging om de druk te verdelen en daar weer een muur op gemetseld waar de gording dus weer op kwam te liggen.
Voordeel beneden in de kamer plots 1 x 2m er bij, boven fatsoenlijke kasten met voldoende diepte en op zolder een gladde wand waar de verwarmingsketel aan kon komen te hangen.
Het was toen wel heel veel werk maar we hebben er nu al 30 jaar plezier van .
 

wintersa

  • #7
Door uw verhaal @Gerrit B , ben ik toch een beetje bang dat de vloer van de badkamer op de schoorsteen wordt gedragen. Logischerwijs lijkt het mij dan ook dat de gehele vloer deels wordt gedragen op de schoorsteen. Waarom ik dit denk is omdat op de bouwtekening de 1e verdieping lijkt te leunen op de schoorsteen constructie.

De zolder vloer bestaat uit obs platen en houten balken en is benaderbaar met een vlizotrap. Maar dat gaat er allemaal uit. De zolder vloer leunt niet op de op de schoorsteen, dat weet ik eigenlijk wel zeker. De schoorsteen zit niet vast aan de vloerbalken. Wel aan steun latten welke weer aan de vloerbalken en aan het metselwerk van de schoorsteen zijn gemonteerd.

Wat kan ik het beste doen? Ik heb iemand nodig met constructie kennis. Is een bouwinspecteur dan voldoende om in te huren? Dit is voor mij materie waarbij ik niet op mijn gevoel kan afgaan, ik heb best wat kennis, maar kennis over constructies van woningen heb ik niet.

Ik begrijp de bouwtekening tot een bepaald punt. Snap ook wat voor beton er wordt gebruikt en hoe dat wordt aangeduid. Maar ankerpunten van de vloerbalken en de waardes die vermeld worden zijn voor mij niet duidelijk. En ik wil dus de vloeren vervangen door het liefste beton.

@Gerrit B heeft u een nieuwe vloer moeten leggen? of was dat in uw geval niet nodig?
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Op de rechter tekening lijkt het dat alle balken langs de schoorsteen lopen. Je kijkt tegen de kopse kant van de balken aan. Je kan het aantal balken tellen.
Er is in de 1e verdiepingsvloer een stukje ingekleurd, maar dat kan ook een trapgat o.i.d. zijn. Weinig over te zeggen met alleen deze tekeningen.
Zijn dit alle tekeningen die er zijn?
 

wintersa

  • #9
@Jackd u heeft gelijk dat de balken op de tekening langs de schoorsteen lopen.
Het ingekleurde stukje is de badkamervloer die u ziet denk ik.

Ik heb nog meer tekeningen en heb nog eentje bijgevoegd.


Hier nog een leuk youtube filmpje voor wat ik wil gaan doen. Puur ter info.

Screenshot 2023-07-09 at 11.17.25.png
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
wintersa schreef:
heeft u een nieuwe vloer moeten leggen? of was dat in uw geval niet nodig?
nee, we hebben de gordingen dus weer opgevangen met een nieuwe muur die eigenlijk in plaats van de schoorsteen is gekomen.
Wel moest er een steunbalk komen om deze muur te dragen en volgens de constructeur zou die onder het plafond in de kamer moeten komen maar dan zouden we 2 stalen balken in 1 kamer krijgen (de oude keuken was al eens eerder bij de kamer aangetrokken) en dat wilde we niet.
Vervolgens was het plan om de vloer dan open te hakken (perfora vloer/plafond) om de stalenbalk in het plafond te plaatsen maar het risico dat dit telkens los zou knappen en alsnog anders afgewerkt zou moeten worden was vrij groot dus ook minder gewenst.
Gelukkig kom ik voor mijn werk regelmatig architecten en constructeurs ed. tegen en daar mijn voorstel neergelegd om in plaats van onder of in het plafond een balk bovenop het plafond te leggen.
Dat was volgens hun wel een ongewone oplossing maar niet onmogelijk.
De vloer op de 1 etage was daar echter niet sterk genoeg voor met de kans op barsten in het plafond vandaar dat de balk 1,5 tot 2cm boven de vloer is gelegd.
Er zou dan een enorme druk ontstaan op de plek van de oplegging vandaar dat aan beide zijden een stalen hoekprofiel is geplaatst van 175mm x 85mm en 15mm dik van 1 meter lang (dat lag toevallig bij de staal leverancier) en daar is de stalenbalk opgelegd .
De stalenbalk is bekleed met 2 lagen gipsplaat (de een langer dan de ander) met de achterliggende gedachte dat als hij toch door zou zakken eerst de voorste gipsplaat plat gedrukt zou worden voordat de balk tegen de vloer zou komen.
Resultaat is wel een plafond zonder onderbrekingen oid. en dat we boven tussen 2 kamers nu een flinke muur hebben staan van 15 cm kalkzandsteenblokken + 2 x de dikte van een gipsplaat, dus samen zo'n 18 cm dik.
 
  • Like
Waarderingen: wintersa

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu