Schoorsteen, afbreken

Justme2016

  • #1
Hoi,

Ik zou graag mijn schoorsteen willen afbreken. Deze wordt niet meer gebruikt en dat ding staat op instorten.

Aangezien ik geen risico wil nemen qua effect op draagkrachten en dergelijke zal ik het net tot boven de rand van het dak weghalen, de rest van de schoorsteen wil ik insmeren.

Hieronder mijn aantekeningen:
- Stenen loshalen +- 200 stenen
> eerst op het dak van de buren, dan op ons balkon en dan met een touw naar beneden naar de auto > sloop, maandag tot en met zaterdag, 8:00-17:00 uur, 2x rijden ivm gewicht.

Na de onderste rij de binnenrand openbreken zodat er een luchtstroom is in alle pijpen. Dan gat creëren aan de buitenkand voor doorluchting. Afdekken met een luchtrooster, eventueel aan beide kanten van de schoortsteen en niet op het zuiden.

- afwerking bovenkant: 1x betonnen plaat a 100 bij 40 > grote stoeptegels bij de gamma: 40 bij 60. drie keer, eentje bijsnijden met slijptol en rand dichtsmeren met zandcement?

Dan de buitenkant: :
Tegellijm voor buiten of zandcement of purschuim of steenlijm van Illbruck (lijkt op purschuim) of Bison polymax of gewoon los laten liggen.
Oppervlakte opmeten van het overgebleven stuk: 200 * 100 * 40 = 3 vierkante meter. Vraag: wat is goedkoop betrouwbaar en eenvoudig is om te doen.

Dan impregneer toevoegen zodat vocht er af loopt en niet in. Waarmee?

Zijn er dingen die ik ben vergeten?

Fijne dag !

Gr, Marcel
 

Fiesiekus

  • #2
Asbest mogelijk? Bouwjaar?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Hoe lang is de schoorsteen en waaruit bestaat de verdiepingsvloer ?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Platdak. schoorsteen over nok, of op een dakvlak, in spouw ,halfsteens steens. wel of geen lood in schoorsteen. beroet of niet
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik heb net twee weken geleden m'n schoorsteen geheel verwijderd. Ik had een platvorm gemaakt van 1.5x1.5m op het dak van hout, zodat ik stevig kon staan en dus veilig werken. Ik had de stenen via een klein glijbaantje (1.5m) naar de dakkapel laten glijden, en na de klus met een emmer aan een touw laten zakken naar de straat eronder. Kleine brokken en gruis op het dak gelijk in puinzakken.

Voorkom van te voren dat er stenen naar beneden kunnen vallen/rollen. Bij mij rolde er 1 over de rand van de dakkapel, en viel op m'n fiets, dat was even schrikken. Ik had de auto van de buren weg laten halen en de parkeerplek met touw afgezet.

De belangrijkste tips zijn goed voorbereiden en veilig werken maar dat is eigenlijk bij elke klus :)

Als de schoorsteen geen functie meer heeft, zou ik hem weghalen tot zeker net onder het dak, zodat je het echt waterdicht kan afwerken met pannen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu