Schoonmaken Carport

Status
Niet open voor verdere reacties.
Op onze carport ligt waarschijnlijk sinds 1972 (oplevering) kiezels, dit is vrij normaal. Tussen/onder die kiezels zit erg veel zand/aarde/mos/takjes enz. Hoe belangrijk is het om dit schoon te maken?

Ik heb het idee dat als het regent het water niet echt snel wegloopt. Het dak lekt niet, ik heb ook nog geen problemen, maar om nou het risico te lopen dat er binnenkort 2 auto's geplet zijn (of mensen :? ) of als we geluk hebben alleen maar een dubbele carport vervangen dat lijkt me niets. Is hier een "regel" voor? Bijv. iedere 5 jaar schoonmaken of blijft dit nog wel 30 jaar liggen zonder problemen en ga je het pas aanpakken als het gaat lekken.


Stel: alle stenen en vuil haal ik eraf, loop ik dan een vergrote kans op lekkage en moet ik na het leegmaken eerst een nieuwe laag bitumen(?) plaatsen?

Wie heeft er tips.
 
Persoonlijk zou ik zeggen: afblijven!

Alles wat je aan dat dak van die carport doet, verhoogt het risico dat het dak lek raakt. De kiezels zullen door de zonnewarmte in de bitumen zijn weggesmolten, en als je daar ook maar aan harkt, is het al mis.

Er zijn gebieden waar het heel gewoon is om mos e.d. gewoon te laten groeien op een dergelijk dak.

Echter: indien bij controle van onder af met een dun scherp voorwerp blijkt, dat je zo door het hout kunt prikken, omdat het verrot is, dan is het tijd het gehele dak te vervangen. Dat is echter alleen bij die carport zelf te bekijken en niet te beoordelen via het forum.
Als op enig moment het dak begint te lekken zou de bitumenlaag vervangen moeten/kunnen worden, indien de dakconstructie zelf nog goed is.

Maar in alle andere gevallen is mijn mening (die van een niet-vakman op dit gebied!): niets aan doen.
 
O.k. het houten dak is gewoon hard, het extra gewicht van mos, zand enz. + gewicht van water dat niet heel erg snel wegloopt moet het dus wel houden?
Zover je kan inschatten?

Stel de kiezels zijn niet vastgesmolten, volgens mij niet, is het dan beter om eens in de zoveel jaar het te ontdoen van zand/mos/takken? Waar zou je info kunnen vinden voor zoiets?
 
Tomleeuw schreef:
Zover je kan inschatten?
Hoe kan ik nu zoiets via de PC inschatten als ik niets weet over de dikte van het gebruikte hout, de ondersteuning daarvan, de staat van het hout, het gewicht van de kiezels erop, enzovoort enzovoort.

Als ik dat al zou kunnen, dan toch alleen als ik er bij zou staan, dat is zo toch absoluut niet te beoordelen?

De door Willem.S gegeven link lijkt me een hele goede, maar ik zou zeggen: haal er in twijfelgeval eens een dakdekker bij en laat hem (ter plekke) beoordelen of dat dak veilig is of aan vervanging toe is!
 
O.k. thanx voor de link.

Die opmerking van mij van "zover je kan inschatten?" is een beetje vaag, ik bedoelde het niet als vraag, dus ik weet ook niet waarom ik een vraagteken heb gebruikt. Het was een edit van mijn bericht en meer bedoeld achter de vorige zin.
 
Het grind ligt niet alleen op het dak voor bescherming tegen opwaaien, het dient ook als bescherming tegen UV stralen, mastiek (vroeger) en bitumen kunnen daar slecht tegen.
Er stuift altijd zand tussen de kiezels en ook mos is, afhankelijk van de ligging van het dak, een vaak voorkomende zaak.

Zolang de laag niet te dik wordt is er niet veel aan de hand, er waait ook het nodige zand, takjes en mos weer van het dak af.
De laag die er op ligt helpt mee de dakbedekking te beschermen.
Vertrouwt u het niet dan een aannemer inschakelen die de constructie kan beoordelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan