Schimmel kruipruimte

stefanodepefano

  • #1
Beste allen,

Heb er met een vriend en een bedrijf naar gekeken: wij hebben in de kruipruimte onder ons huis schimmel. Je ruikt het en ziet het, vooral tegen isolatie materiaal.

We hebben een betonnen vloer, en tot 2 weken terug hadden we geen ventilatie. Dit hebben we opgelost door 4 gaten te laten boren, schuin tegen over elkaar (we hebben een hoekhuis met uitbouw, dus aan de voorzijde 2 gaten en aan de lange zijde (zijkant) 2 gaten.

Misschien ben ik te vlot, maar ik had in die 2 weken al een sterke afname verwacht (en gehoopt) van de geur of het zichtbare gedeelte. De geur is wel wat afgenomen, maar vooral als het vochtig is buiten ruikt het toch weer sterk.

Nu vraag ik me af: is ventileren tegen bestaande schimmel voldoende (en eventueel een bodembedekker) of dient hier ook iets actiefs aan gedaan te worden? Met het laatste denk ik aan een professioneel bedrijf, indien ik het zelf niet kan (ook vanwege inademingsgevaar).

Alvast bedankt,

Stefan
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wacht even een maand.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
stefanodepefano schreef:
Dit hebben we opgelost door 4 gaten te laten boren, schuin tegen over elkaar (we hebben een hoekhuis met uitbouw, dus aan de voorzijde 2 gaten en aan de lange zijde (zijkant) 2 gaten.
Diameter?
Staat er water in de kruipruimte. Zo ja pak een jampotje en schep wat van dat water op.
Grondwater is helder.
Niet zeker maar voor schimmel moeten er organische stoffen in die kruipruimte zijn. Piepschuim EPS is niet organisch.
Bijvoorbeeld. Je zal er niets van merken maar het water wat uit rioolbuis lekt gaat een voedingsbodem geven.
 

stefanodepefano

  • #4
Dank voor de snelle reactie

Diameter is 5 cm.

Ik heb een tweetal fotos toegevoegd. Het lijkt me niet dat er een riool lek is, maar ik kan me vergissen. Zou daar niet een andere geur dan muf/wietlucht bij horen?

IMG_20240305_084718823.jpg IMG_20240305_084636399.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als alles lange tijd vochtig is geweest, kan het gemakkelijk maanden duren voordat het droog wordt. Ik zou het even aanzien, 1 of 2 weken is echt heel kort. Bij vochtig weer zullen de natte / koude plekken die eerst droog leken ook nog een hele tijd weer nat worden (condensatie).
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Je ziet de druppels nog aan het piepschuim hangen, dus die muffe geur hou je nog wel even.
Je kunt het evt. forceren door extra te gaan ventileren.
Dus kijken van welke kant de wind komt en vanaf die kant extra lucht in de kruipruimte blazen.
Zelf pas ik dat ook toe als de kelder hier erg vochtig wordt en heb daarvoor een kleine zuinige 230V ventilator (10 x 10 cm) die de vochtige lucht uit de kelder naar buiten blaast.
Laat ik die een paar dagen draaien dan is de kelder wat warmer geworden en is er minder condens tegen de koude tegels op de muur.
 

Charel

  • #7
Verluchtingsgaten met een diameter van 50 mm gaan niets helpen.
Dat zou eerder 160 mm moeten zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
eeuuhhhhh
Volgens mij worden alle gaten die geboord worden nadat men spouwmuur isolatie heeft aangebracht zeker niet geboord met 160mm.
Dus al die duizenden woningen hebben nu allemaal verkeerde ventilatie?
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Nth

  • #9
Zou het ook helpen om de kruipruimte af te dekken met grondfolie?/zeil?
Zodat het opkomend grondwater wordt tegen gehouden.
Zo'n ingreep door een bedrijf is dacht ik wel iets van 4K aan kosten dacht ik...
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
50 mm is idd de gangbare maat en bij een betonvloer worden ook niet zoveel gaten meer gemaakt als vroeger met houten vloeren.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Extra ventileren met een ventilator doe ik wel eens als ik in een kruipruimte moet zijn en het er niet fris ruikt.
Werkt prima, je ziet stof richting de afzuiging trekken.

Ik zou wel afzuigen, niet inblazen, anders kans dat je vuile lucht de woning in blaast.

Als het kruipruimteluik op een handige plek zit zou je daar een tijdelijk plaat in kunnen leggen met een gat voor een grotere ventilator.
Anders rustig afwachten, dit is niet in 2 weken ontstaan, zal ook niet in 2 weken droog zijn.
Geef het een paar maanden.

Op de foto is het best een zooitje, dat opruimen scheelt ook, is ook nodig als er een bodembedekker in komt, hoewel sommige het gewoon naar één kant duwen. Zooi onder een bodembedekker maakt het extra lastig als je er ooit nog iets wilt doen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Heb zo ook ooit de kruipruimte bij een oom opgeruimd.
Wat daar allemaal niet onderweg kwam gewoon kruiwagens vol met isolatie, stukken buis, planken, stenen, stalen buizen, plastic enz.
Uiteindelijk alles netjes aangeharkt en toen heeft hij er een laag van 20 cm van die chips in laten storten.
Had hij dat laatste maar nooit gedaan want toen het grondwater steeg na alle regen ging alles drijven en werd de puinhoop nog groter als je er een kabel aan moest leggen.
 

stefanodepefano

  • #13
Hallo allemaal,

Bedankt voor al het meedenken en adviezen, verhelderend!

Conclusie is in ieder geval dat ik te ongeduldig ben. Lees ook dat ik het proces zou kunnen versnellen met ventilatoren of afzuiging maar inderdaad: er ligt nogal wat rotzooi. Misschien eerst dat eens opruimen. Hopelijk wordt het binnekort ook wat warmer sowieso, denk dat dat ook goed zal doen voor vocht niveau. Over bodem bedekken denk ik nog even na, ik ga er eigenlijk vanuit dat de vier ventilatie schachten hun werk gaan doen en het in de toekomst grotendeels voorkomen

Nogmaals bedankt,

Stefan
 

Charel

  • #14
Gerrit B schreef:
eeuuhhhhh
Volgens mij worden alle gaten die geboord worden nadat men spouwmuur isolatie heeft aangebracht zeker niet geboord met 160mm.
Dus al die duizenden woningen hebben nu allemaal verkeerde ventilatie?
Het gaat om de ventilatie van een kruipkelder en dat staat los van het aanbrengen van spouwmuurisolatie.
En als je een kruipkelder slechts met enkele buisjes van 50 mm ventileert dan is die niet verkeerd geventileerd, dan is die gewoonweg niet geventileerd. Zelfs openingen van 160 mm zullen niet altijd voor voldoende ventilatie kunnen zorgen.
Trouwens als je achteraf van buiten boven het maaiveld schuin naar beneden boort tot in de kruipkelder dan vernietig je op al die plaatsen de waterkering in de muur. Je moet daar mee oppassen !
Normaal worden die ventilatieopeningen niet achteraf voorzien maar worden ze voorzien bij de bouw van de woning en dan niet schuin van buiten naar binnen maar via een horizontale opening onder het maaiveld met aan de buitenkant een T-stuk van 160 mm met een roostertje aan de bovenkant ter hoogte van het maaiveld.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Dit type wordt bij nieuwbouw gebruikt en die zijn echt geen rond 160 mm
kelfort-vloerventilatiekoker-flexibel-1525090.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Charel schreef:
Het gaat om de ventilatie van een kruipkelder en dat staat los van het aanbrengen van spouwmuurisolatie.
Toch heeft Gerrit B gelijk: bij oudere woningen zijn geen ventilatie-kokers gebruikt. En dus zal bij naïsoleren de opening naar de kruipruimte afgesloten zijn. Daarom worden er achteraf renovatie-kokers aangebracht.


Wat is een Renovatiekoker?

De Renovatiekoker + Rooster is eenvoudig aan te brengen in bestaande muren om de ventilatie in kruipruimten en kelders van gebouwen en woningen te verbeteren. De vernieuwde renovatiekoker biedt de perfecte oplossing voor kruipruimtes met onvoldoende ventilatie.
 

Charel

  • #17
@Rola
Dat is inderdaad voor welbepaalde gevallen ook een mogelijkheid maar het is zeker geen standaard oplossing.
Ik weet ook niet hoeveel doorgang die hebben maar dat zal allicht een veelvoud zijn van enkele buisjes van 50 mm.
Maar ook met dit systeem zal je onvermijdelijk de waterkering in de muur moeten doorboren.
@Walker.
Het klopt dat niet alle kruipkelders altijd al voorzien van ventilatieopeningen, al zou dat eigenlijk wel moeten. En dan zou je ook met renovatiekokers kunnen werken zoals @Rola er een toonde.
Sowieso is ook zulke doorgang een veelvoud van die buisjes van 50 mm.
Maar persoonlijk zou ik, omwille van mogelijke problemen met de waterkering toch altijd kiezen om de doorgang te maken onder het maaiveld of ten minste onder het niveau van de waterkering.
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #18
@Charel In het bouwbesluit staat niets over ventilatie van een kruipruimte (al is het om verschillende redenen wel aan te raden die aan te brengen). Volgens mij omdat de vloer van de begane grond luchtdicht moet zijn, dus geen gevaar van radongas etc. En omdat er verder waterkeringen zijn aangebracht, kan vocht in een kruipruimte in principe geen kwaad, zelfs al staat die onder water. Diameter buis van een renovatiekoker, als je achteraf toch ventilatie wil voorzien, is 5 cm, zoals hierboven ook, dat is heel gangbaar. En ongeveer 4 stuks is voldoende in een gewone tussenwoning (1 per 12-15 m2 vloer). Veel / grotere openingen is iets wat je doet in oudere huizen met een houten of niet luchtdichte vloer.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #19
Charel schreef:
maar het is zeker geen standaard oplossing.
In België wellicht niet, in Nederland wel...
 

Charel

  • #20
Edwinnn schreef:
Diameter buis van een renovatiekoker, als je achteraf toch ventilatie wil voorzien, is 5 cm, zoals hierboven ook, dat is heel gangbaar.
Volgens mij hebben die ventilatiekokers zoals onder andere de hier getoonde een rechthoekige doorgang met een hoogte van ongeveer 5 tot 6 cm en een breedte van ongeveer 18 tot 20 cm. Je kan dus niet spreken van een diameter van 5 cm zoals bij een buisje.
Zulk buisje heeft een doorgang van ongeveer 18 cm² terwijl die koker een doorgang heeft van ongeveer 100 cm². Meer dan vijf maal zoveel !
Maar goed, het ging er mij maar om dat een buisje van 50 cm geen beterschap kan brengen. Veel te klein !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu