Schimmel achter keukenwand - ventilatie?

SvenHz

  • #1
Wij zijn een project gestart om onze keuken te renoveren. 1 van de zaken waar we nu last van hebben, is schimmelvorming achter de kastjes die tegen de koudste muur van het huis staan (steens, noordzijde).

We willen die gehele muur vullen met hoge kasten, waarmee volgens ons het nog belangrijker wordt iets tegen de schimmelvorming te doen.

Wij hebben de volgende ideeen, wie heeft er nog input?

1. Passief ventileren: de kastenwand komt iets van 2cm van de muur te staan en we zorgen voor ventilatie-openingen onder en boven over de gehele breedte, zodat er verticale trek ontstaat door warmte van koelkast, vriezer, ovens;

2. Actief ventileren: als 1, en dan gaan we bovenin de kastenwand (iets) afzuigen met de nog te installeren ventilatie-unit (we willen afzuiging van het kookeiland doen met een losse mv unit voor meer capaciteit en minder lawaai).

3. Verwarmen: als 1, en dan op koude dagen elektrisch verwarmen onderin de kastenwand zodat er warme lucht gaat trekken.

4. De muur aan de binnenkant isoleren en vervolgens aan de warme kant luchtdicht maken. We hebben niet veel ruimte dus dan zouden we het over 1 cm materiaal hebben. In combinatie met 1 of 2.

Ben erg benieuwd naar de inzichten, dank vast.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
5. De muur GOED isoleren. Een steens muur is natuurlijk een enorm warmteverlies. Aan de buitenzijde indien mogelijk, en anders door middel van een voorzetwand met isolatie en goede damprem.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Aan de situatie die er nu is zou er iets te zien moeten zijn hoe veel last je hebt.

Boven de kastje kan je een soort van een plint maken, deze zet je iets terug op de kastjes met een openruimte aan de onderkant zodoende krijg je boven de kastjes ruimte voor circulatie van lucht.
Dit heb ik gemaakt om ruimte voor ventilatie te maken voor de laatste kast, onderste deel is een koel/vrieskast.

Die mecanische ventilatie zou je alleen met lage buiten temperaturen kunnen aanzetten. Condens heb je niet het hele jaar door hoor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
4. Waarom is er maar 1cm ruimte? Heb je de mogelijkheid om aan de buitenkant te isoleren?

Ik zou niet in een huis willen wonen met een ongeisoleerde muur. Los van de energierekening is het ook niet comfortabel (tochtig en vochtig).
 

Bert pit

  • #5
Als je 6 a 10 cm keukenruimte opoffert aan isolatie is het hele probleem weg. Je kunt dan ook de leidingen fatsoenlijk wegwerken en de wand uitstekend vlak en haaks maken.

Met isolatie door middel van steenwol of iets dergelijks, heb je een goede overgang van koud naar warm. Hierdoor blijft je wand droog, waardoor schimmel ook wegblijft.

Bij isolatie geldt: hoe dikker hoe beter. Echter als je nu niets hebt is een pakket van 6cm isolatie al een hele verbetering.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mij lijkt een PIR isolatie beter dan een van wol. Eerst genoemde platen met alu.cachering zijn dampdicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu