Schilderwerk buitenshuis

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb twee zaken die ik wil gaan schilderen en waarover ik vragen heb:

1. Ik heb roestige muurankers (los gekocht op marktplaats ter versiering aan mijn woning). Deze zijn roestig en ingepit, maar de roest bladdert er niet af. Mijn idee is om ze even met een staalborstel wat schoon te maken (maar roest zal er altijd op blijven) en ze dan 2 lagen Hammerite te geven en daarna pas 2 lagen aflak (speciaal voor buiten). Roest het dan onder de verf niet gewoon door?


2. De buitenkozijnen moeten op sommige plekken worden geschilderd. Dien ik dan eerst de complete verflagen eraf de krabben/branden, of is licht opschuren ook goed? De kozijnen zijn in prima staat, niets is rot, alleen de verf heeft hier en daar te lijden gehad van vocht en zonlicht etc.
 
  1. Roest met schuurpapiertje verwijderen, in de menie zetten en met de gewenste kleur afwerken.
  2. Als de verf slecht is, wel verwijderen. Als ie alleen licht aangetast is: grondig reinigen, naspoelen met schoon water, schuren, evt. plaatselijk gronden en verder afwerken met laklagen.
 
Overigens wachten met buitenschilderwerk tot in het latere najaar ivm de hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen vóór die tijd.
 
Overigens vraag ik mij af of de luchtvochtigheid nu, in de winter, het probleem is. Bij lage buitentemperatuur is de absolute luchtvochtigheid lager dan in de zomer. Denk dat de temperatuur de bottleneck is.
 
Het probleem is niet de absolute luchtvochtigheid maar de relatieve. Als het maar genoeg afkoelt kan bij een lage absolute luchtvochtigheid de relatieve vochtigheid toch boven de 100% komen. Er ontstaat dan toch condens. Het luchtvochtigheidsprobleem doet zich vooral voor als de temperatuur aan het eind van een heldere dag snel daalt. De relatieve vochtigheid stijgt dan zo snel dat condens kan ontstaan. Deze ongunstige situatie doet zich eerder voor bij een lagere begintemperatuur dan 's zomers als de begintemperatuur hoger is. Eind voorjaar en dan ook nog liefst 's ochtends, is dus echt de beste periode om te schilderen, nog niet te warm en minder risico op condens.

Groeten, Hein
 
Neen Hein, in de zomer verdampt er veel meer water waardoor er ook meer condens ontstaat. De droogste periode van het jaar is na een vorstperiode.
 
Je hebt gelijk wat betreft de absolute luchtvochtigheid. Die is in de zomer inderdaad hoger dan in de winter, maar zoals ik al zei: het probleem is niet de absolute maar de relatieve vochtigheid. Die bepaalt namelijk het risico op condensvorming. Dit risico is in de zomer nu eenmaal lager dan in de winter. Als er in de zomer al condensvorming optreedt, dan is dat op koude plaatsen zoals keldermuren en niet op schilderwerk buiten.

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan