Scheurvorming in stucwerk muren en plafond

Fenneke

 • #1
Beste forumleden,

Vorig jaar heb ik in 2 fases (begin oktober 2020 de woonkamer en eind november 2020 de beide slaapkamers, hal en toilet) mijn plafonds (onder een plat dak) laten isoleren door een bouwbedrijf. Ik heb hier totaal geen verstand van, en ben volledig op de expertise van het bouwbedrijf afgegaan.

Er is een verlaagd plafond (houtskelet) aangebracht, dat is geïsoleerd met Knauf Naturoll en is vervolgens afgewerkt met 9 mm gipsplaten. De gipsplaten zijn (via het bouwbedrijf) door een stukadoor sausklaar afgewerkt.

Tegelijk is scheurvorming in de muren op meerdere plaatsen door de stukadoor hersteld.

Het voorstrijken en sausen heb ik, nadat het stukwerk droog was, zelf gedaan.

Eind maart 2021 heb ik geconstateerd dat het merendeel van de scheuren die door de stukadoor waren hersteld weer volledig zichtbaar waren. De resterende scheuren zijn niet volledig weer uitgescheurd, maar er zijn wel weer scheurtjes waarneembaar die de oorspronkelijke scheurlijn volgen.

De aannemer is hiervoor langs geweest, volgens hem is dit het resultaat van het werken van de muren door temperatuurverschil. Als ik dat van tevoren had geweten, had ik de scheuren niet laten herstellen, want ze zijn nu net zo groot en zichtbaar. Het voelt als weggegooid geld.

Zojuist heb ik tot mijn grote schrik gezien dat in de woonkamer, in beide slaapkamers en in de hal nu ook duidelijk zichtbare scheuren in het plafond lopen. Tot nu toe heb ik 5 in de woonkamer, in de slaapkamers en hal elk 1 gezien. De scheuren lijken precies de naden van de gipsplaten te volgen.

In de keuken heb ik ook een verlaagd plafond wat gestukt is (al meer dan 10 jaar oud), en daar zijn geen scheuren in te bekennen, dus het lijkt me vreemd dat dit een normaal gevolg van temperatuurwisselingen zou zijn.

Ik ga komende maandag contact opnemen met de aannemer, want dit is voor mij niet acceptabel. Ik heb nu meer scheuren in huis dan eerst en ik ben zo langzamerhand ten einde raad, ik weet niet wat ik hiermee aan moet of kan. Zou iemand mij alsjeblieft kunnen adviseren hierin?

Alvast heel erg bedankt voor de reacties.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Is er wel overal een dampremmende folie aan de warme zijde aangebracht, en is deze op alle naden wel goed luchtdicht afgetaped?
   

  Fenneke

  • #3
  Dag Walker, bedankt voor je reactie. Ik was er niet de hele tijd bij toen de werkzaamheden werden uitgevoerd, maar wat mij is verteld en wat ik heb gezien is dat tussen het isolatiemateriaal en de gipsplaten een vochtwerende laag (het zal een technische naam hebben maar die weet ik helaas niet, het was een soort dik doorzichtig plastic) is aangebracht om vocht problemen te voorkomen. Ik heb ze ook met tape bezig gezien, ik ga ervan uit dat dit voor de naden was.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Dan blijft er weinig over dan het verhaal van de aannemer aan te horen. Laat het ook bevestigen op papier door hem. En schakel eventueel expertise in van bijvoorbeeld vereniging Eigen Huis.
   

  Fenneke

  • #5
  Vereniging Eigen Huis is een goed idee, dank je wel Walker.

  Kan ik er wel vanuit gaan dat dit soort scheurvorming in de plafonds niet normaal is/dat ik dat niet zo hoef te accepteren?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Dat is afhankelijk wat de oorzaak van de scheuren is, als dit krimp of werking tussen verschillende materialen is, dan hoort het erbij.
  Eerst met de aannemer in overleg gaan. Komen jullie er niet uit, schakel dan een bouw patholoog in.

  Voor de rest is dit geen klusvraag, dus hier laat ik het bij.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu