Scheurtjes in stucplafond vanwege vloerverwarming mogelijk?

Rob Nas

  • #1
4 jaar geleden hebben wij het plafond in onze woonkamer gestuct. Hierbij is de stuclaag direct op de welbekende plafondplaten aangebracht. Dit is altijd goed gegaan. Geen scheurtjes, zelfs niet toen we afgelopen zomer de volledige dekvloer uit de bovenliggende badkamer hebben gesloopt, hetgeen natuurlijk het nodige gedril met zich heeft meegebracht. We hebben toen onder meer vloerverwarming (middels RTL ventiel) in de nieuwe badkamer aangebracht. Nadat deze was aangelegd hebben we deze zeer geleidelijk opgevoerd tot de huidige stand 3-4.

Nu heb ik afgelopen week opeens 2 haarscheuren in het stucplafond ontdekt van beiden zo'n 2 à 3 meter. Voor zover ik het kan beoordelen ter hoogte van de wervels van de plafondplaten.

Ik snap niet hoe dit is gekomen. De mogelijke oorzaken die ik zelf kan bedenken|
1. Het heeft te maken met het werken van de plafondplaten door warmtewerking vanuit de vloerverwarming. Zou mij verbazen. Er zit nog wel wat ruimte tussen de dekvloer van de badkamer en de plafondplaten van de woonkamer. Bovendien stijgt warmte op. Haarscheurtjes in bovenliggende tegels heb ik wel eens van gehoord, maar in het onderliggende plafond?
2. We hebben lekkage in de vloerverwarming. Maar dan zou je neem ik aan vochtvlekken op het plafond moeten zien. Ik wil een lekkage uitsluiten, dus ben me aan het oriënteren op een IR-lekdetectie.

Ik baal er flink van. We waren blij dat er geen scheuren waren ontstaan toen ze de vloer uit de badkamer hadden gesloopt en nu hebben we ze alsnog. Wat lijkt jullie het meest waarschijnlijk?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zitten de scheuren op plaatnaden? Wat voor gipsplaat is gebruikt, stucgaas?
 

Rob Nas

  • #3
Voor zover ik kan beoordelen zijn de scheuren idd. ontsaan op de plaatnaden. Er zijn geen gipsplaten gebruikt. Er is direct op de betonnen plafondplaten gestuct, natuurlijk wel na eerst beto-contact te hebben aangebracht en de naden dicht te hebben gemaakt met stucgaas.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ah, ik was even in de war. De welbekende plafondplaten is dus de onderkant van de systeemvloer :) (kanaalplaat?)

Het is bekend dat dit soort naden slecht weg te werken zijn. Dus vroeg of laat had je een grote kans op het terugkomen ervan (ondanks het gaas). Wellicht is de vloerverwarming een trigger geweest. Ik verwacht dat het zonder die verwarming hooguit een paar jaar langer had geduurd.

Het je het laten stucen of zelf gedaan?
 

Rob Nas

  • #5
Het zijn inderdaad kanaalplaten. Ik heb deze in 2009 laten stucen door een stucadoorsbedrijf. Vraag je dit omdat er wellicht nog een beroep kan worden gedaan op garantie?

Ik had verwacht dat risico op scheurvorming na 4 jaar wel zou zijn geweken. Het kan dus zijn dat vloerverwarming ervoor zorgt dat scheurtjes eerder ontstaan?

Ik wil nog even mogelijkheid van lekkage uitsluiten door een lekdetectie te laten doen (mits dit door verzekering wordt gedekt).

Is het inderdaad warmtewerking: wat te doen? Kan ik volstaan met slechts het laten repareren van de scheuren of moet het gehele plafond opnieuw worden gestuct. Voorwaarde voor ons is dat we er na reparatie niets meer van zien.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik vroeg het vooral omdat als het door een stucadoor is gedaan deze het idee moet hebben gehad dat het niet zou gaan scheuren. Anders zou hij de klus niet zo hebben uitgevoerd. Dan klopt dat dus niet met mijn verhaal. Het is zinvol de stucadoor om een reactie te vragen.

Bij opnieuw stucen komt de scheur weer terug. Misschien is glasvlies erover een optie? Misschien hebben anderen nog suggesties?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
De voorwaarde, dat de scheuren niet terugkomen kan niemand je geven.
Ook kan de stukadoor die het gemaakt heeft, weinig doen, als het gaat scheuren na 4 jaar.
Het scheuren kan door vele factoren ontstaan zijn.
Maar het aannemelijkste is tijdens de verbouwing van de badkamer, en het aanleggen van de vloerverwarming.
 

Rob Nas

  • #8
Dat er tijdens de verbouwing scheuren waren ontstaan had ik kunnen accepteren. Want er is toen flink getrild om de oude dekvloer eruit te halen. Echter is dat ook al weer een klein jaar geleden, hetgeen dus ook geldt voor het aanleggen van de vloerverwarming. Na deze trilpartij heb ik geen scheuren kunnen ontdekken; zijn begin deze maand pas ontstaan. Of is het wel degelijk normaal dat scheuren in stucwerk pas na verloop van tijd zichtbaar worden?

Ik zal in ieder geval contact opnemen met stucadoor voor reactie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu