Scheurtjes in plafond

Hans51

  • #1
Beste allemaal,
Mijn gestuct plafond in de woonkamer vertoont scheurtjes allemaal op de naden van de stucplaatjes. Vorig jaar heb er een paar gerepareerd maar nu zijn het er zoveel dat het haast ondoenlijk is geworden. Wel een stuk of tien over de breedte van de kamer. De gerepareerde stukken scheuren niet meer tot nu toe. Het plafond is gestuct met goldband en de reparaties met rotband. Dikte van het stucwerk is ongeveer een halve centimeter. Er is een hoge luchtvochtigheid c.a. 80.
De scheuren zijn wel moeilijk te zien maar bij een bepaalde lichtval heel duidelijk. Heeft repareren zin? Of kan er b.v. vliesbehang op geplakt worden? Het plafond is niet geschilderd.
Wie heeft een goede oplossing.
Alvast bedankt.
Groeten Hans
 

Tiho

  • #2
Heb je wel nadenband gebruikt voor het stucen? Je stuclaag is trouwens ook de helft van de minimale laagdikte met goudband.
 

Hans51

  • #3
Beste Tiho
bedankt voor de reactie.
ja, ik heb nadenband gebruikt daarna is een professionele stucer aan de gang gegaan. Situatie is nu zo en scheurtjes nemen toe dus wat kan er het beste aangedaan worden?.
Groeten
Hans
 

Brrt

  • #4
Hallo Hans
Als je heel veel scheuren in je plafond zitten kun je inderdaad beter een heel fijn glasvezelbehang gaan gebruiken dit is sterk genoeg om de werking van het plafondof trillingen op te vangen je kunt het daarna sausen in elke gewenste kleur.

gr.Bert
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Doe ook iets aan de luchtvochtigheid, die is veel te hoog, normaal is rond de 60%.
Wat meer ventileren zal waarschijnlijk voldoende zijn om problemen met werking te voorkomen.
 

Hans51

  • #6
Beste Jan,
Bedankt voor de tip. Blijft nu nog het probleem wat te doen met al die gescheurde naden bij de stucplaatjes. Het zijn zeker 10 scheuren overdwars van circa 4 meter. Repareren is veel werk en ook een beetje zichtbaar. Dus wat voor oplossing? Behangen misschien met vliesbehang of iets dergelijks?
Groeten Hans
 

Hans51

  • #7
Brrt schreef:
Hallo Hans
Als je heel veel scheuren in je plafond zitten kun je inderdaad beter een heel fijn glasvezelbehang gaan gebruiken dit is sterk genoeg om de werking van het plafondof trillingen op te vangen je kunt het daarna sausen in elke gewenste kleur.

gr.Bert
beste Bert,
Dank voor je advies. Ik ken alleen glasvezelbehang met een visgraat of ruitjesstructuur nogal grof is dat. Is er ook een egale te koop?
Groeten Hans
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er is wel een glasvezelbehang dat vlak is, zie hier.
Het is lastig mooi glad te krijgen, vooral bij strijklicht is elk bobbeltje te zien.

Ik zou het eerst eens proberen met acrylaatkit, iets aanbrengen met de vinger glad strijken en eventueel met een vochtig verfrollertje narollen om er structuur in te krijgen.
 

Brrt

  • #9
Hallo;
Er is glasvezelbehang dat geheel vlak is,dit is er in een hele dikke soort tot heel fijn. bij het hele fijne zie je inderdaad alle oneffenheden maar als je plafond gestuct is zal het wel mee vallen.
Als je alleen maar kit wil gebruiken zoals Jan voorstelt dan is er ook een acrylaatkit met hele kleine steentjes er in **** speciaal voor kleine scheurtjes in stucwerk.
GR.Bert


Merk verwijderd, reclame is hier niet toegestaan, mod.
 

Kristian

  • #10
Hallo Hans,

Wij hebben tijdens de renovatie van ons jaren-30 huis alle plafonds laten vervangen door gipsplaat. Om scheuren te voorkomen zijn alle plafonds "behangen" met glasvezel behang.
Dit wordt overlappend geplakt en op de overlap gesneden.
Daarna 2x gesausd en het ziet er uit als stucwerk. Naadloos.
Momenteel is onze luchtvochtigheidsgraad al 2 maanden zo'n 20%, dus je begrijpt dat overal de barsten in schieten..... behalve het plafond! :P

Dit glasvezel behang heet volgens mij "renovatievlies".
Wij zijn er zeer tevreden over.

Misschien heb je er iets aan.....

Gr.
Kris
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu