Scheurtjes in lemen en F&F plafond

Toek

  • #1
Hallo beste klussers,

In ons oude huis uit 1922 zit een plafond dat van leem lijkt te zijn, afgewerkt met F&F.
Er lopen een aantal haarscheurtjes in het plafond.
Kan ik die haarscheurtjes gewoon uitkrabben met een verfkrabber en daarna met F&F weer mooi strak maken?
Is zo'n oud plafond van wat wel iets als leem lijkt te zijn wel te vertouwen? Ik heb op de zolderetage een tijdje flink lopen stampen erboven en er kwam niks los in de kamer eronder.

Verder wil ik dat plafond ook isoleren, maar ik denk dat dat ook gaat als ik op zolder de planken vloer losmaak en vanaf boven isolatie aanbreng. klopt dit?

alvast bedankt!

Toek
 

Fiesiekus

  • #2
Kan allemaal.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Leem in een plafond heb ik nog nooit meegemaakt, lijkt me ook niet erg goed voor de gezondheid i.v.m. het stof dat er vanaf komt.
In die tijd werden er wel gipsplafonds op riet gemaakt, misschien dat dit verkleurd of geverfd is ?
 

Toek

  • #4
Beste jan,

Ik heb er maar een paar foto's van gemaakt en misschien kunt u hier wijs uit worden. Er zit in ieder geval stro door het stucwerk en het is roodbruin van kleur.




De muren vind ik ook nogal vreemd. Als je voorbij de F&F kijkt is het een soort zanderig goedje. heel poederig en je veegt er zo een streep in.[/img]
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het lijkt me meer op een zachtboard plafond.
 

Toek

  • #6


Nee, het is echt iets van een soort specie, klei of wat dan ook, vermengt met stro. Ik weet niet hoe het heet, maar zachtboard is het zeer zeker niet.
Let wel: Mijn huis staat in het zuiden van Wallonie tegen de franse grens. Wellicht dat men hier andere methodes voor het maken van plafonds hanteerde tussen de 1e en tweede wereldoorlog.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Het kan wel leem zijn, bij ons (Kazachstan) is dat nog een moderne bouwwijze :mrgreen:

De gebruikelijke reparatiemethode bij ons is de loszittende stukken weghalen en het hout goed schoonmaken. Een reparatielaag hecht namelijk nauwelijks aan opgedroogd leem omdat het gemakkelijk verbrokkelt. Je moet daarom zorgen dat de hechting aan het hout optimaal is. Eerst wordt hier grof gevuld met zandcement, dat daarna wordt afgewerkt met gips.

De ervaring leert echter dat als een plafond een keer begint met schilferen dat het door gaat dus dat je bijna elk jaar wel een plek hebt om bij te werken. Daarom wordt tegenwoordig vaak een tweede plafond van gipskarton enkele centimeters onder het lemen plafond geplaatst. De tussenruimte wordt dan direct gevuld met isolatiemateriaal.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dat uw huis een eindje verder staat veranderd de zaak, zover kom ik niet met opknappen van oudere woningen :wink:
 

Toek

  • #9
Ik dacht al dat het slim was om maar even te vermelden ;)

Fijn dat er toch een ervarings specialist op het forum is die zelfs van dit soort materiaal kennis heeft.
Mijn grote angst is inderdaad om straks met de ellende te zitten als ik niet grondig genoeg renoveer. Toch wil ik ook niets weghalen als het niet hoeft.

Het gat op de foto is ontstaan door flink tegen het plafond te beuken met een hamer en daarna met een schroevendraaier weg te steken. Er is dus geen sprake van dat er spontaan stukken loslaten o.i.d.
Er zitten slechts kleine haarscheurtjes in de F&F laag op het plafond, die wel zullen zijn ontstaan door ook scheuren in de leemlaag. Mijn overweging is dus: Doe ik er wijs aan om het te laten zitten, of loop ik een groot risico dat ik over 5 jaar het plafond alsnog eruit moet halen?
De kamer erboven (zolder) is nooit intensief gebruikt en gaat dat in de nabije toekomst wel worden (slaapkamer).
Als ik het laat zitten, is het dan geen optie om de uitgekrabde scheuren met een soort fixeermiddel te behandelen (houtlijm opgelost in een spuitflacon water ofzo) en daarna met F&F af te werken?

Een ander punt van zorg zijn de muren. Ik weet dus niet of het stucwerk echt leem is (ik ken de samenstelling van leem niet en ook het stucwerk hier is mij onbekend), maar er zitten ook daarin strodeeltjes verwerkt.
Ik heb wel gemerkt dat het in principe best sterk is en niet zomaar verzand of verpulverd.
Er is echter 1 deel in de kamer waar ooit regen het huis is binnengekomen toen het dak vervangen werd en daar is het stucwerk onder de F&F laag wel heel zanderig en door er met je vinger over heen te vegen, voel je het onder je hand verzanden. Het geheel zit wel nog vast tegen de muur aan, want er komt niks los door er met je vuist tegenaan de bonken.
Vraag is dan: Is dat stucwerk wat nat is geweest nog goed genoeg om te laten zitten of ga ik daar problemen mee krijgen?


mvg,

Toek
 

Fiesiekus

  • #10
Zo lang het vast zit: laten zitten en met een diepgrondering voorbehnadelem
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Ik dacht van de foto's dat die plakken leem zelfstandig naar beneden gekomen waren, maar als dat pas na beuken met een hamer is gebeurd dan valt het nog wel mee. Dan hoeft u niet bang te zijn dat de rest snel naar beneden komt. Het probleem met lemen plafonds is dat ze vaak als eerste loslaten van de houten latjes maar nog blijven hangen door het stro. Zodra er dan één stuk uit valt is wordt het een soort kettingreactie en komt alles naar beneden. Ik zou de oppervlaktebeschadigingen van het plafond repareren. Zoals Fiesiekus al zei wel een grondmiddel gebruiken dat zo diep mogelijk intrekt want op het oppervlak zelf houdt niet veel.
 

Toek

  • #12
Prima,

Ik ga de open plekken met diepgrondering voorbehandelen en daarna afwerken met F&F.
Bedankt voor de adviezen!

NB: Mijn vriendin loopt al maanden door te zagen over leem en dat het zo ecologisch verantwoord is en dat ze het zo graag in ons huis wil toepassen en nu blijkt dat alle muren en plafonds in het huis al uit een soort leem bestaan. Ze is in de zevende hemel :mrgreen:
 

Pepjo

  • #13
Maar als je dat afwerkt met F&F gaan alle goede eigenschappen van leem wel verloren. :?

Leem dien je bovendien met een leemverf af te werken zodat de ademende eigenschappen niet verdwijnen; gewone latex is hiervoor niet geschikt.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #14
Zoals ik het zie aan de latjes opbouw en ook het materiaal is het leem met fijn stroo.

Ik zou het met het zelfde spul die gaten opvullen, je kunt wel schroefjes in het regelwerk schroeven die er wat uisteken.
Dit om het geheel nog beter te laten zitten.

Wellicht eens kontakt opnemen met openluchtmuseum, daar zitten mensen die precies weten hoe je dit het beste kunt doen en welke verhouding.
 

Toek

  • #15
Pepjo
BerichtGeplaatst: 09 Maart 2009, 11:41 Onderwerp:
Maar als je dat afwerkt met F&F gaan alle goede eigenschappen van leem wel verloren. Confused

Leem dien je bovendien met een leemverf af te werken zodat de ademende eigenschappen niet verdwijnen; gewone latex is hiervoor niet geschikt.
Ik weet het, maar voor het gevoel is het toch leuk dat er zo veel leem verwerkt zit in ons huis.

Dat van die schroefjes is een goede tip. Dat ga ik zeker doen en ik zeker doen.
Misschien dat de mesen die aan renovatie doen in onze streek ook wel weten hoe het best met dit spul om te gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu