Scheuren muur bij aanbouw

MartijnD_

 • #1
Ik ben ongeveer 1 jaar in bezit van een huis uit 1984. Aan de achtergevel van het huis is in 1992 een aanbouw met fundering op staal geplaatst. De grond is zand/klei en wordt normaal in de omgeving niet op palen gefundeerd.
De aanbouw is de afgelopen jaren verzakt (een precieze tijdlijn heb ik niet). De achterkant ligt nu enkele centimeters lager dan de voorkant. Hierdoor is eerder een deel van het kozijn losgekomen (zie foto, in rood ook aangegeven wat de speling ongeveer is).

Nu zag ik recent dat er twee scheuren aan beide kanten van de bakstenen muur van de originele achtergevel zitten (zie plekken op foto). Tussen deze muren zat oorspronkelijk het deurkozijn. Ik heb wat stucwerk weggehaald om het beter te laten zien. Ik heb daarna ook de koof verwijderd en zag dat bij de aanhechting van het beton plafond met binnenste baksteen muur de scheuren begonnen. De scheuren lopen redelijk verticaal van het plafond tot ongeveer halverwege de muur (voor zover ik nu kan zien). Bij temperatuursverschillen lijken de scheuren groter en kleiner te worden.

Lijkt het jullie waarschijnlijk dat de scheuren zijn ontstaan door verzakking van de aanbouw? Doordat de buitenste baksteen muur iets wordt meegetrokken? Of is hier iets anders aan de hand?

Uiteraard lastig vanaf foto's te beoordelen, maar zou top zijn als iemand wat input kan leveren!

1654602822610.jpg 1654602822602.jpg 1654602822631.jpg opbouw.png Screenshot 2022-06-07 140349.png 1654603266055.jpg 1654603266077.jpg 1654603528944.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Dilatatie vergeten, aanbouw zakt.
   

  MartijnD_

  • #3
  Hi Rola, dank voor je bericht! Waar is de dilatie vergeten? Tussen de aanbouw en de originele gevel? Of tussen de twee lagen baksteen?

  Is dit op te lossen door er achteraf een dilatatie in te maken? Of gaat dit sowieso niet werken in combinatie met de aanbouw die verzakt?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #4
  De dilatatie is vergeten rondom, bij de gehele aansluiting. Dus vloer, wanden, dak.
   
  • Like
  Waarderingen: MartijnD_

  MartijnD_

  • #5
  Denken jullie dat dit nog herstelbaar is? Of kan de aanbouw net zo goed opnieuw worden opgebouwd?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  MartijnD_ schreef:
  Is dit op te lossen door er achteraf een dilatatie in te maken?
  Die dilatatie is nu natuurlijk ontstaan. Als je er geen last van hebt, lekker zo laten. Je kan de scheuren dichtkitten, maar waarschijnlijk trekken ze na een tijdje weer open.
   
  • Like
  Waarderingen: MartijnD_

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Er is een zettingsverschil tussen de woning en de uitbouw.
  Dat is nauwelijks te voorkomen en nu doe je daar helemaal niets meer aan.
  de uitbouw staat er nu 30 jaar het zijn hele kleine scheurtjes als je ze gewoon hersteld gaat het waarschijnlijk weer minstens 15 jaar goed.
   
  • Like
  Waarderingen: MartijnD_

  MartijnD_

  • #8
  Dank allen!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu