Scheuren in nieuwe eettafel

Daze

  • #1
Een tijdje geleden heb ik een nieuwe eettafel gekocht, deze staat nu ongeveer 3 maanden in huis. Het betreft een massief eiken tafel in gestoomd eiken, de poten zijn niet volledig massief (uit één blok), maar elk van 4 dikke planken in verstek tegen elkaar gelijmd. Dit was perfect verlijmd en nergens was aan te zien dat het gelijmd was.

Nu was ik zojuist in de woonkamer en ik hoorde een vreselijk harde kraak/knal. Ik vermoedde direct dat het van de tafel kwam en na inspectie zag ik dat op vrijwel alle hoekverbindingen van de tafelpoten op diverse plaatsen de lijmverbindigen gescheurd waren cq open zijn gaan staan. Hierna heb ik nogmaals enkele keren een kraak gehoord.

Ik vermoed dat het te maken heeft met de lage luchtvochtigheid in huis en na controle met een hygrometer zag ik dat de relatieve luchtvochtigheid in huis extreem laag is, ongeveer 25%. Dit vind ik op zichzelf al vrij verbazingwekkend aangezien ik de verwarming maar op maximaal 18 graden heb staan en de mechanische ventilatie staat op de laagste stand, dus ik begrijp niet zo goed hoe de luchtvochtigheid zo laag kan zijn. Iemand misschien een idee hoe dit mogelijk is en hoe ik m'n nieuwe (en dure) tafel nog kan redden cq repareren. Hartelijk dank...
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Hoe lijkt het met de garantie.
de poten mogen niet zomaar scheuren bij een lage luchtvochtigheid.
want reparatie onzichtbaar word zeer moeilijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
25 % luchtvochtigheid is wel extreem laag, dan is de kans groot dat hout gaat scheuren, zeker zoals bij de poten, daar kan geen lijm tegen op.
U zou kunnen proberen of de leverancier uit coulance de poten wil vervangen of repareren want garantie wordt moeilijk denk ik.

Het is buiten erg droge lucht en in combinatie met c.v. wordt de luchtvochtigheid binnen al gauw (te) laag.
 

Ralph

  • #4
De gemiddelde RV (relatieve luchtvochtigheid) is in NL 52% en in de winter soms iets lager.
Dat is dan buiten, nu heb je je mv boxje in huis aan het lopen en die zuigt je buitenlucht aan.
Doordat je in huis de verwarming hebt draaien gaat de RV omlaag omdat warme lucht meer vocht kan bevatten.
Als je dan niet bij gaat bevochtigen dan kan de RV zo laag komen dat je meubels of vloeren van eiken idd uit elkaar knappen.

Hang een paar verdampbakjes aan de radiatoren en houd daar water in.
Hang ook permanent een hygrostaat op zodat je kan zien of je genoeg bevochtigt (tussen 40 en 55%), en desnoods knikker je die ellendige MV box er achter weg en gewoon weer ouwerwets luchten.
 

Daze

  • #5
Heb gisteren nog bij een kennis een straat verder de luchtvochtigheid gemeten om uit te sluiten dat ik zelf misschien iets heel raars doe om zo'n lage luchtvochtigheid te krijgen, maar ook daar was de RV erg laag, ongeveer 28%. Nu vraag ik me af wat beter is met dit weer om de RV omlaag te krijgen, minder of juist meer ventileren? Ik lees hier namelijk behoorlijk tegenstrijdige berichten over, de een zegt meer ventileren want met vorst is de RV buiten nog altijd hoger dan binnen en zo haal je vochtigere lucht binnen, en de ander zegt juist minder ventileren want door meer te ventileren haal je koude lucht binnen...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ventileren is niet alleen nodig vanwege de luchtverversing, maar ook omdat "wonen" veel vocht produceert. Bij ventileren haal je droge lucht van buiten, en die is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.

Als je kritisch hout hebt (meubels, piano), moet je juist bevochtigen. Dat kan met bakjes aan de radiator of een elektrische bevochtiger.

Dus minder ventileren geeft meer vocht binnen, maar dat is slecht voor het klimaat binnen en kost meer om te verwarmen.
 

Daze

  • #7
IJkenhout schreef:
Dus minder ventileren geeft meer vocht binnen, maar dat is slecht voor het klimaat binnen en kost meer om te verwarmen.
Dat begrijp ik, echter in mijn geval is het toch juist de bedoeling om meer vocht in huis te krijgen? En iets minder ventileren geeft met dit weer toch niet direct een teveel aan vocht in huis maar creeert dan toch juist een iets beter klimaat door de RV iets omhoog te brengen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Bakjes aan de radiatoren is de handigste manier de luchtvochtigheid te verhogen, als ze niet nodig zijn kunnen ze de kast in.

Er bestaan ook elektrische luchtbevochtigers.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als je met dezelfde meter ergens anders gaat meten is de kans op een fouten uitslag aanwezig.
Wikkel die hygrometer eens in een natte doek dan moet hij op 100% komen te staan.
 

Ralph

  • #10
Dat is logisch WGB, er is immers permanente ventilatie in die woning en geen circulatie.
Dan is er nooit een constante meting te krijgen. Het is zelfs vrij moeilijk je RV op te krikken als je een mv box hebt lopen, ik persoonlijk zou dat ding ook uitzetten als ik zulke meubels en/of vloeren had.
Beter doe je elke dag een stootventilatie van een kwartier met de ramen open en dan lekker het spul weer dicht.
 

Daze

  • #11
Sorry hoor Ralph, ik waardeer je hulp maar om te stellen dat continue ventilatie niet nodig is en je beter alles potdicht kunt houden vind ik onzin. M'n gezondheid is me nog steeds vele malen belangrijker dan een tafel, en ik denk dat een goede continue ventilatie icm met een goed geïsoleerd huis toch vrij noodzakelijk is. Een 'stootventilatie' van een kwarier per dag zet natuurlijk totaal geen zoden aan de dijk, onderzoek heeft ook al vele malen uitgewezen dat zo'n korte ventilatie al weer zeer snel teniet is gedaan en binnen zeer korte tijd de RV weer op het oude niveau is.

Daarbij heb ik voordat mijn huis goed geïsoleerd werd altijd grote vochtproblemen gehad vanwege zeer slechte ventilatie en daar ben ik nu vanaf door de mechanische ventilatie die geinstalleerd is. Als ik dit niet had gedaan dan had ik nu, na isolatie, nog een veel groter probleem gehad. Goede isolatie gaat nu eenmaal samen met goede ventilatie, teveel ventilatie is natuurlijk ook niet goed maar zoals ik al zei draait de mechanische ventilatie nu al op de allerlaagste stand.
 

Ralph

  • #12
Tja, daarover mag je idd een andere mening hebben. Terugkomend op jou probleem gaat dat wel inhouden dat je moet gaan denken aan mechanische vernevelaars als je het wil bijhouden met een afzuiger permanent lopent op een flow van zo'n 50 m3 p/u.
De kans dat je een constante RV van min. 40% gaat halen met verdampbakjes aan de radiator schat ik laag in.
Wat je ook nog kan doen is een speciale dimmer aan je MV hangen en dat dan nog zachter laten lopen totdat je de ideale RV kan behalen.
Veel andere manieren zijn er niet, je doet of laat het één of ander is wel troef in deze kwestie.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Ik zou toch maar eens terug gaan naar de leverancier.
Want een goede tafel, mag zo maar niet gaan scheuren.
Leg het probleem eerst bij hem neer, om het op te lossen.
Want er zit minimaal 2 jaar garantie op tegenwoordig.
 

Daze

  • #14
@ Ralph: Ik heb verdampbakjes aan de radiator gehangen maar ik vrees dat dat idd geen zoden aan de dijk zet, als ik zie hoe weinig water (lees: vrijwel niets) er verdampt.

@ Peter: Geldt dat ook bij een RV van 25%? Ik neem aan dat een leverancier daar onmiddelijk op terug valt. Want hoe goed een tafel ook is, het blijft een natuurproduct en deze zal toch altijd gaan scheuren bij een RV onder een bepaald niveau? Ik zag overigens vandaag dat behalve de poten ook het blad al aan het scheuren is op een aantal plaatsen, en dat terwijl er onder het blad een stevig stalen profiel ingefreest is om werking te voorkomen... :(
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Het lijkt mij knap, als de leverancier zegt, dat het aan je te lage vochtigheids graad in de woning ligt.
En dan nog, het mag niet zo zijn, dat een houten tafel gaat scheuren, ook al is de lucht wat droger als normaal.
Dus gewoon terug naar de winkel, en je garantie opeisen.

Zeker niets zelf aan de tafel gaan doen, anders vervalt de garantie.

En laat je niet afschepen, met kletsverhalen door de winkel.
Schakel desnoods je bijstands verzekering in als je die hebt, of anders de consumentenbond.

Want dit is gewoon een garantie geval.

Een leverancier van een auto geeft tegenwoordig ook vaak garantie op doorroesten van het plaatwerk, voor vele jaren.
En die schrijft dan toch ook niet in zijn voorwaarde, dat je auto dan wel altijd in een garage moet staan.!!!!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Waarschijnlijk is die meter niet zuiver meer 25% is extreem laag.
Dat zou je moeten merken aan een droge keel zere neus en dergelijke


Je moet ze ongeveer 1 * per jaar bijstellen
dit doe je door ze ongeveer een half uur in een natte doek te wikkelen en vervolgend met het stelschroefje (meestal aanwezig aan de achterzijde) de wijzer naar 100% te zetten
 

Daze

  • #17
Even een updateje: Leverancier is geweest en heeft de tafel bekeken, echter de luchtvochtigheid was op dat moment een stuk hoger, rond de 50%, dus de scheuren ware voor een groot deel weer dichtgetrokken. De nog zichtbare scheurtjes zijn met een soort wasstaafjes in de kleur van het hout gerepareerd. Hier is vrijwel niets meer van te zien en tot op heden, de luchtvochtigheid is nu rond de 40%, zijn de scheurtjes zo te zien niet meer groter geworden.

Er werd mij verder gemeld dat een lichte scheurvorming bij massief eiken tafels 'normaal' was door de werking van het hout bij zeer lage luchtvochtigheid maar dat ik niet bang hoefde te zijn voor grote scheuren. Verder werd mij verteld dat er 10 jaar garantie op de tafel zit en dat er dus bij eventuele verdere problemen direct een oplossing zal worden geboden. Nu maar hopen dat het hier bij blijft...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu