Scheuren in fineer herstellen

Pjfris

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met het opknappen van een piano kast. De panelen zijn gefineerd met een soort hoogglans fineer. Ik denk dat het een soort kunststof fineer is.

Nu zijn er door bepaalde weer invloeden scheurtjes ontstaan in het oppervlakte van het fineer en is het fineer op deze scheurtjes niet helemaal vlak meer. Ik vroeg mij af of het mogelijk is dit enigszins te herstellen zonder te schilderen of opnieuw te fineren. Zou je het kunnen strijken of iets dergelijks?

Bedankt alvast.
 

Kees61

  • #2
Hoogglans fineer bestaat natuurlijk niet.
Als het echte fineer is, hout dus, dan kunnen het wel krimpscheurtjes zijn, maar het kan ook dat de fineer is los gegaan door vocht, of het zijn gewoon hazen (losse plekken).

Als je gaat strijken, dan zal je het ook wel opnieuw moeten lakken, want lak kan niet zo goed tegen hitte. Het is ook de vraag of de lijm nog wat doet, waarmee het gefineerd is.

Ik kan van hiervandaan verder niet zien wat er aan de hand is en of het zin heeft om het op te knappen.

Misschien kan je een foto posten?
 

Pjfris

  • #3
Het is waarschijnlijk geen hout fineer, iets van hard kunststof ofzo, vandaar dat het hoogglans is. Ik weet niet hoe je het dan wel noemt. Lakken of verven is dus eigenlijk geen optie. Het lijken inderdaad wel een soort krimpscheurtjes, alsof het oppervlak de werking van de plaat niet hebben kunnen verdragen.

Helaas kan ik momenteel geen foto plaatsen.
 

Kees61

  • #4
Je zal voor straf al het gefineerde werk eens moeten tellen, dat hoogglans afgewerkt is.

Maar ik weet het verder ook niet. Voor een piano gebruiken ze toch geen gemelamineerde plaat?? Net zoals witplaat maar dan met een andere print?
Ik zou het moeten zien.

Is de lak gaan craqueleren?
 

Pjfris

  • #5
Bedankt voor je reacties.

Ik heb het allemaal eens wat beter bekeken.. Ja, dat had ik eerder moeten doen, ik weet het..

Het is 'gewoon' hout fineer dat hoogglans is afgewerkt. Doordat de plaat waarschijnlijk vocht heeft gehad, vertoont het fineer scheurtjes in de nerfrichting. Het fineer is rond deze scheurtjes iets opgezet. De scheurtjes zitten echt in het fineer.

Het wordt erg lastig als je daar wat aan wilt doen zeker?
 

Kees61

  • #6
Ik denk dat het er op neerkomt dat je het moet schoonmaken, dus de oude laklaag of politoerlaag er af halen, schuren (niet te zwaar) en opnieuw afwerken. Misschien eerst nog een beitsje.
Na het schuren even met een sponsje nat maken om te zien of er nog hazen in zitten, die zwellen dan vanzelf op. Die moet je eerst repareren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu