Scheuren en los zittende cellenbetonblokken

Datron

  • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn de badkamer aan het verbouwen in een huis uit de jaren 70. Nu bleek na het afhakken van de oude tegels dat er nog een tegellaag onder zit. Deze oudere tegellaag is niet tot het plafont door getrokken. (Deden ze vroeg eigenlijk nooit gloof ik). Dus om het niveau verschil op te vangen hebben ze in het verleden de ruimte boven de tegels met cement aan gesmeerd. Zodat een vlakke basis onstond voor de nieuwe tegenlaag.

Het blijkt nu dat de aangesmeerde cement laag vrijwel helemaal los zit tenopzichte van de muur die uit cellenbetonblokken bestaat. Ik ben bezig geweest met het verwijderen van de losse cement laag die 2 a 3cm dik is. Echter nu onstaat er weer een niveau verschil voor de nieuwe tegellaag die ik zelf wil aan brengen. Ik was namelijk vanplan om de oudste tegellaag te laten zitten (+ de aangesmeerde cement laag) en daaroverheen te tegelen.

Ik ben namelijk ook al begonnen met een stukje oude tegels bikken vanaf de cellenbetonblokken, maar dit gaat niet lukken zonder de muur de slopen. Deze laag zit namelijk wel heel erg vast. Bij het hakken verniel je simpelweg de 'zachte' cellenbetonblokken. Het muurtje links en recht van het badkamer deurkozijn zijn al aan het scheuren. Het zijn vrijstaande smalle muurtjes van +/- 60cm breed en 240 hoog. De bovenste twee blokken zitten al het ware los. Ze vallen er niet af natuurlijk, want ze zitten klem tussen de andere muur en het kozijn.

Mijn vraag is dus ook wat kan ik hier aan doen om deze blokken weer te fixeren zonder de muur opnieuw te moeten optrekken. Aan de badkamerkant komt dus nog een stuclaag van 2 tot 3cm en een laag nieuwe tegels. Is dit genoeg fixatie voor de blokken of heb je kans dat het gaat scheuren.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U zult de scheuren moet uithalen met een driehoek-schraper tot op ongeveer de helft van de dikte. Daarna weer voegen met blokkenlijm.

Er bestaat een speciaal board voor in vochtige ruimten om nivoverschillen op te heffen zoals u die schetst. Over de gehele oppervlakte van het vlak dat moet worden opgevuld geeft dit een hogere stabiliteit aan de wanden.
 

Datron

  • #3
Ik heb aan de binnenkant van de badkamer een plaat op de muur gelijmt en geschoefd. Aan de andere kant gedeaan zoals bescheven. De muur is nu weer mooi stevig en voelt weer als een geheel. Bedankt voor de tip.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Geen dank, daar zijn we voor. :mrgreen:
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Voor het opvangen van het niveu verschil gebruik je wedi plaat de dikten zijn 4 6 10 20 en 30 mm.
heb ze zelf ook gebruikt lijmen met poederlijm voor tegels
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Afgezien van de reclame bedoelde ik deze platen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu