Scheur in woningscheidende draagmuur

Hallo,
Recent hebben we een woning uit 1880 gekocht. In de steens scheidingsmuur zit tov de gevel een behoorlijke scheur. De buitengevel is gestuct (niet heel recent) en heeft geen scheuren; ook aan de kant van de buren is de muur gestuct en zitten geen scheuren. Ik denk daarom dat deze scheur vrij oud is. De scheur zelf is behoorlijk diep (op sommige plekken 10-15 cm).
Het cement tussen de stenen is verzand; op sommige plekken zit er ook nauwelijks ruimte tussen de stenen.
Ik was van plan om dit te herstellen met die roestvrijstalen horizontale ankers in de voegen, maar daar is eigenlijk geen ruimte voor (en de voegen lopen links en rechts van de scheur niet overal door). Is inslijpen in de steen dan een optie? Ik ben bang dat deze eventueel breken namelijk. Of voorzichtig wat stenen uithakken / loszittende verwijderen, vervangen, en dan dichtsmeren?



muur.jpg
 
Die scheuren zijn 100% door de gehele dikte van de muur.
Thor Helical spiraalankers in combinatie met hier en daar wat stenen vervangen is de meest voor de hand liggende oplossing

Het is geen zichtwerk dus je kan ook gewoon een voeg slijpen in de stenen
het mooiste zou zijn dit ook aan de zijde van de buren te doen.



 
Dank je wel, gaan we dat proberen. Ik zag ook ankers de je door de gevel, in de muur kunt boren, ook van Thor, misschien is dat ook wel een optie. Dat scheelt het uitslijpen (maar is misschien lastig om recht te boren?)
 
Van buiten boren is prima te doen als je op een steiger kan staan.
Je hebt wel een hele lange boor nodig, in etappes boren werkt beter.
 
Het cement tussen de stenen is verzand
Is het gemetseld met cement of met kalk? Als het kalk is, lijkt het me verstandig weer kalkspecie te gebruiken.

Verstevigingen hoef je alleen aan te brengen als er nog beweging in zit. Als de scheur bij de buren niet terug komt, zit er geen beweging in. Als er nog beweging in zit, altijd eerst onderzoeken of de verzakking nog steeds gaande is en dat oplossen (in overleg met een constructeur en de gemeente).
 
Meestal zijn het bastaard mortels bij dit soort muren deels cement en deels kalk.
paar druppels verdund zoutzuur er op hoe meer het bruist hoe meer kalk er in zit
 
Een kalkmortel is wit en valt er makkelijk af (te krabben). Alleen cementmortel is grijs. Een mengsel heeft een kleur er tussenin, maar ik denk dat dit soms wat lastig zichtbaar is.

Bij gevels met kalkmortel wordt vaak de fout gemaakt te gaan repareren (en/of voegen) met een cementgebonden mortel. Dit gaat vaak fout, met aanvullende schade tot gevolg.

Weet iemand hoe dit zit met de bastaard mortels?
 
De vorige eigenaar gaf aan dat hij vaak met Tubag werkte; de kalkmortel die wel soepel blijft (omdat het huis in beweging blijft) maar waarbij de kalk wel verhard. Zou Tubag Traskalkmortel TKM een goede optie zijn?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan