Scheur in buitengevel

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb een split-level woning. Gisteren was ik op het dak om bladeren te verwijderen van het laagste deel en toen viel mijn oog op een verroeste beugel, die aan de gevel van het hoogste gedeelte vast zat.

Deze verspringing in hoogte (dak naar dak) is net een meter hoog. De beugel (net boven het laagste dak) zat vast met 3 uitzetbouten (weet de naam even niet meer, er zit draadeind in in ieder geval) met bout.

De beugel heeft sinds ik er woon al geen functie meer en daarom heb ik hem verwijderd. Toen ik een beetje aan de beugel trok, zag ik dat er enkele gevelstenen meebewogen met de bouten in de muur. Deze bevestigingsbouten waren ook geheel verroest. De bouten heb ik toen maar doorgeslepen.

Komen de stenen los te zitten door het uitzetten (roesten) van de bouten? En later komt er in een kleine opening water, dat vriest op, scheurtje wordt groter en dat jarenlang? Hoe is het te herstellen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoeveel stenen zitten er boven de bouten ?
Graag een foto, dat is duidelijker dan een omschrijving.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het zijn maximaal 12 rijen boven de bovenste bouten. Hier een schematische tekening van de situatie:



Rood = beugel (met bevestigingsplaatsen) die inmiddels verwijderd is;
Groen = gedeelte van de gevel waar beweging in zat. Ik trok de beugel naar beneden en toen kwam dit gedeelte van de gevel 2 of 3 mm naar voren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het zou slecht metselwerk kunnen zijn waardoor de roestende bouten het geheel uit elkaar gedrukt hebben, denk aan hierbij aan betonrot.
Als het metselwerk goed is, hiermee bedoel ik de kwaliteit en hechting van de cement, zou het een gewone werkings scheur kunnen zijn.
Zij er stenen doormidden of loopt de scheur alleen via de voegen ?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
De scheur loopt dacht ik via de voegen. 1 Of 2 stenen zijn wel doormidden, maar dat komt doordat de keilbouten (zo heten die dingen :D) precies in het midden van die 2 stenen waren geboord. Die zijn gaan roesten en hebben daardoor de steen kapot gedrukt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Misschien dat een foto het duidelijker maakt.
 

MvanV

  • #7
Wat je zegt dat kan inderdaad.
ALs ze een probleem vormen dan moet je die stenen of voegen vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu