Scharniertype gezocht?

Swappie

 • #1
Hallo allemaal,

Ik ga binnenkort aan de slag in m'n nieuwe woning, en wil op de slaapkamer een grote garderobekast over de hele breedte van de muur maken. De slaapkamer bevindt zich onder het dak, dus ik zit met de schuine stukken.

Nu heb ik de kast zo ontworpen, dat ik in principe maar 2 kastdeuren (links en rechts) heb, die schuin lopen en dus niet op de gewone manier open kunnen. Scharnieren aan de binnenkant lijkt me erg onhandig.

Nu dacht ik dit op te lossen, door de beide deuren te voorzien van scharnieren die je ook aantreft in de lijnbus. De deuren komen dan naar voren en draaien langs de bus naar achteren. Dit zou ideaal zijn, aangezien de kastdeuren dan niet in de weg zitten, en ze ook niet op een of andere vreemde manier naar boven of beneden hoeven te scharnieren.

Maar ik heb geen flauw idee hoe die scharnieren heten, of het wel onder de noemer scharnieren verkocht wordt en of het überhaupt bestaat.

Ik hoop dat iemand me verder kan helpen hier!

Bij voorbaat dank!
 

Pepjo

 • #2
Ik zou eens met een lijnbussenmaker bellen. :lol:

Ik vrees dat je dat zelf moet maken. Als je kunt ( laten ) lassen niet zo'n probleem, het ontwerp is vrij eenvoudig. Je moet ze alleen soepele draaipunten geven.
 

Dino_saurus

 • #3
Het kan zijn dat het helemaal je intentie is. Maar je zou wel schuifdeuren kunnen gebruiken?
 

Tiho

 • #4
Met zo,n scharnier zal je deur toch evengoed nog weg moeten kunnen draaien naar de muur waar je zegt dat, dat niet kan?
 

Swappie

 • #5


Even een voorbeeldje getekent (heeeel simpel)

De rode pijl is dus de richting waarin de kast als het ware schuift, links is de positie weergegeven waarin de kastdeur zit als hij geopend is.

De deur komt dus in een boog naar voren. Hij blijft in principe parallel aan de kast. Ik hoop dat dit een beetje meer duidelijkheid schept! Alvast bedankt!

Edit: Had 't eerste antwoord niet gezien. Zelf maken is inderdaad een optie. Qua materiaal en handigheid zou dat best kunnen, maar een kant en klare oplossing is dan vaak toch nog iets robuuster.
 

Tiho

 • #6
Voorlopig zie ik alleen twee nadelen.

Deze beugel zal gebogen moeten zijn en de nodige ruimte in je kast in beslag gaan nemen.

Hij kan alleen aan de onderkant vast komen, waardoor er een behoorlijk gewicht op een klein scharnierpunt moet komen.
 

Tiho

 • #7
Die autodeur werkt waarschijnlijk met twee geleiderails.

Daaruit zal de deur dan naar voren komen dmv een soort harmonicascharniertje
 

Swappie

 • #8
Oei nog mensen laat online hier, super...!

Toen ik het filmpje wat beter bekeek viel 't me inderdaad ook op dat de auto rails aan de binnenkant heeft zitten, dus dat is neit echt te vergelijken helaas.

Wat het lijnbus principe betreft: Als ik de beugel aan de onderkant zou bevestigen, kan ik een soort dubbele bodem maken, die niet meer dan 10 cm ruimte in de kast hoef weg te nemen. Probleem is dan wel het scharnierpunt, maar hier zou een fatsoenlijk kogellager/naaldlager nog wel uitkomst kunnen bieden. Twee beugels zou dan ook nog wel kunnen, halverwege, net onder het begin van het dak. Maar dat kost dan natuurlijk weer een paar cm.

Probleem is eingelijk meer dat er zo veel te klussen is, dat ik stiekem nog wel hoop op een off-the-shelf oplossing.
 

Tiho

 • #9
Ik denk eigenlijk dat die autodeur helemaal zo gek niet is, het idee bedoel ik he. Van de plank denk ik niet dat je gaat lukken.
 

Flappy

 • #10
Heb je een PB gestuurd mocht het nog nodig zijn.
 

Techno tim

 • #11
Ga eerst even kijken bij meubelbeslag(even google meubelbeslag)
Ik denk gezien beschrijving kast dat deuren ook aan potscharnieren kunnen draaien dan wel type 170 graden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu