Schakelverf of gewone hoogglansverf

Salvador

  • #1
Wij hebben een huis van 5 jaar oud en het is tijd voor de 1e schilderbeurt van het buitenwerk (kozijnen, deuren). Het houtwerk is van 'vinger gelast vuren' en van de bouw uit voorzien van schakelverf.

Nu ben ik bij 2 verfspeciaalzaken geweest en kreeg 2 compleet verschillende adviezen.

Advies 1: gebruik weer schakelverf. Motivatie: vuren is vochtgevoelig en schakelverf is vochtregulerend. Gebruik je gewone verf dan heb je de kans dat het hout onder de verf gaat rotten.

Advies2: Gebruik een gewone hoogglansverf. Motivatie: schakelverf wordt alleen in de bouw gebruikt. Schakelverf is niet duurzaam en het hout is nu droog dus gewone verf is geen probleem.


Wat is wijsheid?

Alvast bedankt voor de tips
 

Fiesiekus

  • #2
Allebei de adviezen bevatten onjuistheden. Rotten van vurenhout onder hoogglans, treedt pas op als er van buitenaf vocht in het hout is gekomen.

En ten 2-de: schakelverf wordt beslist niet alleen in de bouw gebruikt; juist bij panden met oud, en dus potentieel vochtig, (zacht)hout wordt schakelverf aangebracht. Over de duurzaamheid: je weet dus uit eigen ervaring dat schakelverf minstens 5 jaar meegaat.

Het hangt dus af van de toestand waarin het hout zich nu bevindt (qua vocht, slechte plekken, detaillering).

Ik heb 6 jaar geleden schakelverf aangebracht op kozijnen (zuid-west, zeekant), nu begint zich de noodzaak tot bijwerken (glaslatten onderzijde) voor te doen. Lijkt dus op jouw situatie.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #3
En schakelverf is gemakkelijker in overschilderbaarheid, geen uitgeharde laklagen die moeilijk te schuren zijn, weinig kans op afbladderende verf waardoor ongelijke diktes in verflagen ontstaan, wat betekent dat er weer zou moeten gegrond en geplamuurd worden na het wegsteken van die bladders.
 

Fiesiekus

  • #4
Dus MwDecor's advies = schakelverf?
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Inderdied
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu