schakeling aanleggen 3 verschillende schakelaars

A

Anonymous

Gast
  • #1
Wij willen graag in het trappenhuis een schakeling aanleggen zodat 1 lamp door 3 verschillende schakelaars aan/uit kan worden gedaan. Heeft iemand een idee/tekening hoe dat aangelegd zou moeten worden?
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Het schakelen van een lamp vanaf 2 plaatsen kan d.m.v. een zgn. hotelschakeling. Hetzelfde vanaf 3 plaatsen gaat echter niet.Je hebt een paar opties:monteer 2 lampen en elk met een eigen hotelschakeling (maar dat lijkt me lastig met de bedrading).plaats overal een lamp met bewegings melder/warmte detectie zodat alle lampen automatisch aangaan (dit soort lampen wordt vaak als buitenverlichting gebruikt)
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Jawel, kan wel! Je hebt alleen een zgn. "kruisschakelaar" nodig. Het grootste probleem wordt denk ik om de goeie schakelaar te vinden.Succes!
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Je kunt ook gebruik maken van een puls drukker met puls relais.(verkrijgbaar in de elektro speciaalzaken). Het pulsrelais plaats je in de centraal doos bij de lamp. Verder heb je niet meer nodig dan een puls drukker, je hebt dan n.l maar 2 draden per schakelaar nodig.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Nog een tip: kruisschakelaars kun je niet kopen bij Doe-Het-Zelf winkels. Je moet hiervoor toch echt naar een electrospeciaalzaak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu