Schakelen mechanische ventilatie (eurostekker)

aporobert

  • #1
Dag,
Er is hier al heel wat geschreven mbt het uitschakelen van mechanische ventilatie.
In de meeste gevallen wordt uitdrukkelijk geadviseerd om het niet te doen, omdat de ventilatie is 'uitgerekend' voor de woning. Dat snap ik allemaal.

Bij mijn is de situatie iets anders.
Woning is van 1993 zonder mechanische ventilatie (dus ga ik ervanuit dat uitgerekend is dat de ventilatie voldoende is mbv de ventors boven de ramen en op een aantal plaatsen in de woning beluchtingskokers die onder de pannen uitkomen).
Omdat ik nóóit weer schimmel in mn badkamer wil hebben, heb ik een itho unit (325m3/hr met RF) op zolder (pal boven de badkamer) geplaatst voor afzuiging van écht alleen de badkamer. Staat dus altijd op laagste stand en bij douchen een paar minuten op de hoogste stand.

Werkt perfect, maar eigenlijk wil ik hm dus 's nachts wel hélemaal uitschakelen bijv. met klik-aan-klik-uit of philips hue oid.
Concrete vraag....levert uitschakelen tussen bijv. 23.00hr 's avonds en 06.30hr 's ochtends een besparing op? Of is de aanloopstroom dusdanig groot, dat het 's ochtends weer inschakelen zoveel extra kost dat dat meer kost dan dat het uitschakelen gedurende de nacht oplevert?

Ben benieuwd.
hoor graag.
hartelijke groet,
Robert
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Uitschakelen in de genoemde tijdsperiode levert een besparing op van ongeveer 30% tegenover de ventilatie continue in bedrijf houden. Aanloopstroom kun je bij de berekening verwaarlozen.
 

aporobert

  • #3
Dag Tom,
Dank voor je antwoord.
Netto komt her er dus op neer dat het een (kleine) besparing zal opleveren...

groet,
Robert
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Ja klopt. Maar het verbruik in de laagste stand is 2,5 W, als ik naar de juiste specificaties kijk. Dan duurt het zelfs met de huidige stroomprijzen enkele jaren tot je de investering in KAKU-componenten o.i.d. eruit hebt. Bovendien verbruiken deze dingen zelf ook weer stroom.
 

aporobert

  • #5
Dag Tom,
Ha...sterker nog...de 2.5W die jij noemt is bij stand1 op standaard, maar... ik heb die potmeter 'op de box zelf' voor laagste stand al helemaal teruggedraaid.. dan komje volgens mij op stand1 minimum en dan zou het verbruik maar 1.6 W zijn als ik het goed begrijp.
Dan is het al helemaal niet de moeite om hm 's nachts uit te schakelen.

Ik vind het trouwens wel moeilijk voor te stellen dat ie in laagste stand echt zó weinig vermogen opneemt

groet
Robert
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Tegenwoordig zijn de gelijkstroommotoren idd erg zuinig. Daarbij: Bij een laag toerental heb je nagenoeg geen debiet (echter wel voldoende om de luchtstroom te sturen), dus ook geen druk en dus geen drukverlies.
 

stefan9

  • #7
Voor dat kleine beetje stroomverbruik zou ik de moeite niet doen. Zoals gezegd verbruikt zo'n draadloze schakelaar ook een beetje stroom, ik meen ongeveer 0,5 watt. Aangezien dat de hele dag doorgaat, is dat al bijna net zoveel als je besparing 's nachts.
Ik heb zelf precies zo'n situatie als jij, bij mij is het vochtprobleem in de douche ook weg.

Wat denk ik wel kan schelen is om de box niet op de hoogste stand te laten draaien. Voor alleen de douche is zo'n ventilator overgedimensioneerd. De lucht die je uitblaast moet immers ergens anders aangevuld worden met lucht van buiten. Door te veel te ventileren gooi je dus eigenlijk ook te veel warmte weg.
 

aporobert

  • #8
Dag Stefan,
Daar heb je wel een punt.
Voor een badkamer van ca 12 m³ is ie idd zwaar overgedimensioneerd.
Maar...ik heb wel zo'n machtige hekel aan schimmel én twee pubers die soms langer en heter douchen dan wenselijk..........

Groet Robert
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
Zit er een vocht/ co2 meter in? dan draait ie alleen op de hoogste stand wanneer het nodig is.
 

aporobert

  • #10
Ja, is bekend.
Maar desondanks bedankt voor de tip
 

stefan9

  • #11
Wellicht nog een aandachtspunt: de Itho cve die ik heb gaat op "normaal" niveau draaien als hij stroomloos is geweest. Als die van jou dat ook doet, dan moet je hem dus ook nog naar de laagstand schakelen nadat hij weer aangezet is.
 

aporobert

  • #12
Ha ..
Nog een goede reden om hm gwn te laten draaien 's nachts dus

Groet Robert
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu