Schakelaar Zonwering terras

Pdroe

  • #1
Ik wil voor mijn luifel op het terras een schakelaar uit de Jung AS500 serie gebruiken, aangezien alle schaklaars in die ruimte uit deze serie zijn.

Momenteel is er een oude opbouw draaiknop (kwartslag links en rechts), die ik zou willen vervangen door de Jung Jalouziewipschakelaar 539 VU.
http://downloads.jung.de/public/nl/pdf/datasheets/nl_539vu.pdf
Graag wilde ik weten of dit zonder meer mogelijk is, of er misschien andere specificaties zijn die ik moet nakijken.

De schakelaar voert een motor aan die de luifel naar beneden of naar boven haalt. Ik heb geen handleiding van deze luifel, dus ken de specificaties van de motor niet.

De schakelaar vermeldt Schakelspanning 250 V en Schakelstroom 10A. Zijn dit specificaties die voor problemen kunnen zorgen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ga voor de zekerheid even de oude schakelaar loshalen. (Spanningvrij werken!) De meeste zonnenschermen hebben naast de blauwe nul en groengele aarde twee fasedraden (meestal bruin en zwart). De ene is voor op, de andere voor neer. In dat geval kun je de door jou gekozen schakelaar zonder meer toepassen.
Als het scherm niet via stekker en stopcontact van spanning wordt voorzien, dan ben je officieel verplicht om naast de jaloezieschakelaar nog een zogenaamde werkschakelaar toe te passen, waarmee je de spanning voor het scherm tweepolig kunt afschakelen voor werkzaamheden aan de motor. Maar in mijn eigen huis zou ik hier niet wakker van liggen.
 

Pdroe

  • #3
Dank voor je reactie!

Er is inderdaad een bruine en zwarte fasedraad. Er zijn verder geen dingen waar ik rekening mee moet houden, dus er is geen risico dat ik de motor beschadig als ik deze aansluiting op de nieuwe schakelaar overdraag?

De draad die naar het stroomnet loopt is door middel van lasklemmen met de blauwe, bruine en geel/groene draad van het stroomnet verbonden. Begrijp ik je correct dat dit dus in strijd is met de geldige normen? Om volledig in orde te zijn met de regels zou ik deze verbinding dus moeten vervangen door een stopcontact? Of zou ik ook gewoon een schakelaar op deze kabel kunnen plaatsen (de kabel loopt zichtbaar langs de wand in een kabelgootje).
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je zou een dubbele opbouwbehuizing kunnen monteren:



Artikelnummer is AS 582 A W creme of AS 582 A WW wit.

Boven zet je dan je jaloezieschakelaar en beneden (of andersom, wat je beter uitkomt) een tweepolige schakelaar, bijvoorbeeld 502 KOU. .

Vaak worden zonnenschermen opgeleverd met die beroemde opbouw-draaiknop waar dan een snoer met stekker uitsteekt. Of dat überhaupt mag, zou ik niet weten, maar het is niet fraai en ook niet ongevaarlijk vanwege de gebrekkige trekontlasting.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Was ik nog vergeten: Zolang je niet per ongeluk tegelijk de bruine en de zwarte draad onder spanning zet, is er geen gevaar voor je motor.
 

Pdroe

  • #6
Dank je Tom voor je uitgebreide commentaar.

Een dubbele opbouwbehuizing gaat me eerlijk gezegd een beetje te ver. Ik heb inderdaad nagelezen in de NEN1010 dat een werkschakelaar of een stekkerverbinding noodzakelijk is, en zou deze norm graag willen respecteren, ik heb geen zin hier later problemen mee te krijgen.

Maar als een stekkerverbinding ook toegelaten is, kan ik dan niet gewoon de verbinding met het lichtnet in plaats van met lasklemmen, met een stekker maken?

En verder is het eigenlijk ook het enige element in deze groep. Zou dus ook gewoon de zekering kunnen uitzetten, maar ik weet niet of dit volstaat voor de NEN1010.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Specificaties staan er niet bij, maar alleen op de afbeelding afgaand, lijkt me deze verbinding geschikt om in het snoer naar de motor te plaatsen. Hij heeft vijf polen toch (vier zouden volstaan.)? In dat geval heb je geen werkschakelaar nodig.

Anderen hier zijn beter dan ik in de ins en outs van de NEN 1010. Uit eerdere discussies begreep ik dat de werkschakelaar in het zicht van de werklocatie moet zijn, zodat de monteur het ziet, als iemand onbedoeld de stroom weer aan zet.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Persoonlijk zou ik gewoon de oude schakelaar voor de nieuwe wisselen, en niet zoveel toeren uithalen met werkschakelaars. Dat ze verplicht zijn, geloof ik best, maar in de praktijk kom je ze nooit tegen bij woonhuizen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu