Schakelaar ombouwen naar Stopcontact

Bram1988

  • #1
Ik heb in mijn woonkamer drie schakelaars. 1 voor een lamp boven, (daar zijn 3 zwarte kabels, 0 blauw, 0 geel groen, 0 bruin en voor deze lamp is boven ook een schakelaar). 1 voor de lamp in de woonkamer (Bruin en zwarte kabel). 1 voor een slaapkamer (1 blauw, 1 bruin 1 zwart).

De slaapkamer schakelaar mag er tussenuit, alleen moet de zwarte kabel wel stroomaanvoer hebben (deze zwarte kabel gaat richting een schakelaar in de slaapkamer, haal je de zwarte kabel er uit, dan doet die schakelaar niks meer). Ik kan de bruine en blauwe kabel gebruiken om een stopcontact zonder aarde aan te sluiten. Echter heb ik dan de zwarte kabel over, richting de slaapkamer). Als ik deze op 1 van de andere schakelaars aansluit dan kunnen deze lampen alleen tegelijkertijd aan. Kan ik de zwarte kabel op 1 of andere manier toch stroom geven? (bijvoorbeeld samen met de bruine kabel in het stopcontact doen?) Of kan ik het beste 1 van die andere schakelaars ombouwen tot een dubbele schakelaar? Zodat ik weer de originele situatie heb + 1 stopcontact.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Heb je boven bij de slaapkamer schakelaar wel een bruine beschikbaar? Dan kan die zwarte vervallen. Ongeaard stopcontact mag alleen als de overige in die ruimte ook on geaard zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu