Lichtschakelaar ombouwen stopcontact + stekker

Jan121314

  • #1
Situatie: Plant in de gang, groeilamp erboven. Maar ik wil een automatische klokschakelaar erop. Dat gaat niet zomaar want er is geen 'slimme lamp' of 'slimme led' die op ingestelde tijden aan/uit gaat.

Dus ik ben gebonden aan een tijdschakelaar die ik in een stopcontact moet pluggen, waar ik de lamp in plug.

De lamp hangt aan het plafond. Ik probeer de schakelaar van die lamp eraf te halen om te vervangen met een stopcontact, en de bedrading die van de schakelaar naar de lamp gaat te koppelen aan een snoertje met stekker. Zodat ik de tijdschakelaar ertussen kan plaatsen.

Probleem: zo werkt een schakellamp kennelijk niet. De schakelaar is aangesloten op een zwarte schakeldraad en een groene fase draad. In het doosje erachter zit nog een rode nul draad maar die is niet aangesloten.

Dus wat nu? Ik kan het stopcontact aansluiten op groen en rood. Maar hoe verbind ik een snoer met stekker aan de zwarte schakeldraad om op het stopcontact met de tijdschakelaar te zetten? Is het uberhaupt mogelijk?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Koop een inbouw tijdschakelaar. Deze kan gewoon de lichtschakelaar vervangen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Niet zonder meer. Er moet wel een nul aanwezig zijn op de plek van de inbouwschakelklok.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Jan121314 schreef:
In het doosje erachter zit nog een rode nul draad maar die is niet aangesloten.
Dus dat zou moeten lukken.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #5
Je kunt ook zo'n lamp gebruiken die via WiFi aangestuurd kan worden. Met een bijbehorend ontvangststation en software (vaak applicaties op een smartphone) kun je dan van alles instellen waaronder een tijdschema. Kan dat niet dan bestaan er ook nog modules die hetzelfde doen maar die je achter je schakelaar plaatst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu