Schakelaar doorlussen - grondkabel tuin - laadpaal

Allright48

  • #1
Goedemorgen,

Tijdens de bouw is er een grondkabel doorgetrokken vanuit de meterkast naar de tuin. Het gaat hierbij om 2.5mm kabel, is op een aparte groep aangesloten. In de hal is een aan/uit schakelaar aanwezig, gekoppeld aan deze kabel.
Ik wil de kabel gaan gebruiken voor het aansluiten van een laadpaal, op 1 fase, 16a en 3.7kw max. De schakelaar wil ik eruit hebben. Kan ik deze eenvoudig doorlussen met een lasklem (en een blindplaatje ervoor). Of is een lasklem niet geschikt hiervoor? Gedurende een aantal uur wordt deze draad dus wel maximaal gebruikt.
Bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Meestal is een lasdop goed genoeg, deze mogen veel meer Amperes hebben als ze juist gebruikt zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De vraag is wel wat er tussen de meterkast en de schakelaar in de hal zit? Mogelijk is hier wel 1,5mm² schakeldraad gebruikt.

Weet je hoe het geheel is aangelegd? Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat er in de meterkast nog een lasdoos zit met 3 leidingen erop: een leiding vanuit de groepenkast, een leiding naar buiten en een leiding naar de schakelaar. Dan moet je in dit doosje zijn om draden door te verbinden, niet achter de schakelaar. ;)

(Of de kabel ligt niet zoals je zegt vanuit de meterkast naar de tuin, maar rechtstreeks vanuit de schakelaar in de hal naar de tuin??)
 

Allright48

  • #4
Dank voor de reacties. Ja idd, daar zou je gelijk in kunnen hebben, even kijken of ik de bouwers kan benaderen. Als het goed is ligt de kabel wel direct van de meterkast naar de tuin,althans dit was een meerwerk optie en was als zodanig aangegeven.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
De schakelaar van de muur schroeven en even een foto maken en hier delen, levert je denk ik een sneller antwoord op dan de bouwer vragen. ;)
 

Allright48

  • #6
Was meer een reactie op het 1e gedeelte: verdeling in lasdoos. Maar ik maak morgen even een fotootje.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Een foto van de schakelaar kan duidelijk maken hoe de leiding loopt. Ofwel:
A) Van de groepenkast, naar de schakelaar, door naar buiten (2 leidingen met tenminste 3 aders ieder bij de schakelaar)
of:
B) Vanuit de groepenkast naar buiten, met ergens halverwege een aftakking naar de schakelaar (1 leiding met tenminste 2 aders bij de schakelaar)

Mocht je situatie B aantreffen, dan is de meest logische plaats voor een lasdoos in de meterkast. Als daar geen valse plafonds ofzo zitten dan kunnen we die op een foto van de meterkast wellicht ook spotten. ;)
 

Allright48

  • #8
Ah weer wat geleerd. Foto's komen er aan.👍
 

Allright48

  • #9
Even een foto gemaakt.



In de meterkast zie ik in ieder geval geen lasdoos.
 

Allright48

  • #10
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Euh... tja dat geeft inderdaad duidelijkheid hoe het is aangesloten: niet!

Het is scenario A uit mijn vorige bericht, alleen de kabel naar buiten (onderste leiding) is niet aangesloten dus. Hier zou je de schakelaar kunnen verwijderen en de draden met lasklemmen kunnen doorverbinden (bruin op bruin, blauw op blauw). Natuurlijk wel eerst even de desbetreffende groep uitschakelen.

Maarehm, je hebt een beetje weinig lengte in de draden naar buiten. Hoop dat je buiten de kabel nog wat terug kunt duwen...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu