Schade aan stucwerk herstellen

Siebie

  • #1
Aan een muur in de woonkamer hebben wij last van scheuren in het stucwerk. De scheuren beginnen ergens halverwege de muur boven de verwarming en gaan dan naar rechts toe. Er is de afgelopen jaren steeds meer een ruimte ontstaan achter het stucwerk en deze muur is steeds meer gaan afbrokkelen (vooral als mijn zoontje de muur verder ging slopen :mrgreen:).

We hebben even overwogen om de volledige muur onder handen te nemen en opnieuw te laten stucen, maar dat wordt dan een grote klus waarbij we de verwarming moeten laten weghalen en omdat we aangesloten zijn op stadsverwarming, is dat een heel dure grap (ongeveer 2000 euro vraagt het bedrijf waar onze VVE mee samenwerkt en die dat soort klussen doet bij ons in de flat). We zouden dan eigenlijk ook gelijk een nieuwe radiator en een nieuwe vensterbank moeten laten plaatsen als je er op het oog wat op vooruit wil gaan, anders blijft het maar een klein lelijk stukje muur dat hersteld is. Aangezien we overwegen binnen het (half)jaar te verhuizen, willen we liever niet meer zo`n grote klus doen die smaakgebonden is en willen we nu gewoon de schade herstellen en het verder aan de kopers overlaten als zij de hele wand willen opknappen.

Ik wil nu de muur dus zelf gaan herstellen. Ik heb me nu vooral ingelezen en heb de nodige filmpjes gezien over hoe ik dit zou moeten aanpakken, maar wil graag hier even wat kenners laten meekijken om te controleren of ik geen dingen over het hoofd zie en ik heb ook wat vraagjes. Wat ik in gedachten heb is:
1. Alles wat los zit weg te halen, dat is dus rechts van de verwarming ongeveer 1m2 en boven de verwarming ongeveer een cm of 70 in de breedte tot het stuk waar het stucwerk wel weer strak tegen de muur aan zit. Vervolgens de muur stofvrij en schoon maken. Kan ik de gleuven tussen de stenen gewoon opvullen met het stucmiddel?
2. Voorstrijken. Welk voorstrijkmiddel gebruik ik het beste op deze muur?
3. Stucen. Ik heb maar weinig stucmiddel nodig. Ik heb tot nu toe vooral filmpjes gezien met het zelf mengen van stucmiddel, maar zie dat er ook kant en klaar stucmiddel is zoals bv. de knauf stucpasta van 5kg. Is deze even goed? Ik zou een mortelmixer moeten aanschaffen of lenen, dus zou een voordeel zijn als ik dat niet nodig heb.

Hebben jullie verder adviezen of inzichten? Alvast heel erg bedankt!

IMG_20220328_192017.jpg IMG_20220328_192100.jpg
 

Didier

  • #2
Wat voor soort muur zit achter de huidige stuclaag?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Kalkzandsteen zo te zien
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

Didier

  • #4
Het beste is al het losse stuc weghalen, voorstrijken, en dan met roodband dichtmaken. Eerst vol zetten en dan met een lat afrijen
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Zitten er bij jou woning dan geen aparte afsluiters voor de stads verwarming?
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

Siebie

  • #6
@ Didier: ik zou het eerlijk gezegd niet precies weten, lijkt op een baksteen. Kalkzandsteen dus als ik afga op wat Vonken_trekker zegt.

@ Peter: nee, de afsluiter zit ergens beneden in een afgesloten ruimte en daarmee komt een groot deel van de flat zonder water te zitten als je die uitzet. Nu moeten de leidingen dus bevroren worden.
 

Didier

  • #7
Wil je voor zekerheid dan eerst voorstrijken. Als ik het niet zeker weet gebruik ik betocontact of een voorstrijkmiddel met een korreltje. Dat hecht beter. Van heeft dit een kleurtje. Roodband aanmaken en volstorten. Daarna met een gladde lat vlak trekken. Daar is een rijlat voor maar al je die niet hebt een het is niet heel veel kun je ook een vlakke plank gebruiken. Even wachten tot het het nog maar een klein beetje kunt indrukken dan voorzichtig vlak maken. Kan met spons die je voorzichtig over het oppervlak wrijft. Dat doe je zodra het beetje droog is nog een keer. Een spacmes helpt hier bij.
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Je ontkomt niet aan het verwijderen van de radiator. Je hebt simpelweg te weinig ruimte om het gips goed op te zetten en af te werken.

Verder zal er nog wel meer loszitten.
 
  • Like
Waarderingen: robdeb en Siebie

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
De stootvoeg is eruit en de lintvoeg is gescheurd.
Dat zal je ook moeten repareren, anders scheurt je stucwerk weer.
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

Siebie

  • #10
Bedankt voor jullie reacties! Ik zie nergens een quote-knop. Daarom dat ik via @`s reageer.

@ Mn22: het is niet echt een zichtbare plek, dus opzich maakt het wat minder uit als het niet helemaal strak is. Moet je met bv. een plamuurmes dan niet een eind kunnen komen?

@ Rola: dat klinkt verontrustend.. Wat zou ik daar dan aan kunnen doen? Heeft dit te maken met de afwerklaag van de woning of met de gevelmuur? Als het namelijk de gevelmuur is, wordt het een zaak van de VVE. Nu werd er aangegeven dat het om de afwerklaag gaat en daardoor ik zelf verantwoordelijk ben voor het herstellen van het stucwerk en repareren van kieren en gaten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Het stukwerk hangt allemaal los van de muur, je kijkt er zo in. Alles wat los zit moet eraf.

Er moet behoorlijk wat gips tegenaan, dat wordt niets met een plamuurmes. Dit moet worden opgezet met een plakspaan en daarna worden afgewerkt. Omdat een beetje vlak te krijgen, moet de radiator er af.

Misschien dat een professional het wat opgelapt krijgt zonder de radiator te verwijderen, maar de meesten zullen er geen zin in hebben om dit aan te nemen zonder de radiator te verwijderen.
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

robdeb

  • #12
Eerlijk is eerlijk: kans is groot dat die hele raaplaag overal loskomt van de kalkzandstenen. Dan blijf je bikken. Gelet op de verhuisplannen zou ik het toch proberen zelf te herstellen, zonder demonteren van de radiator en bevriezen van de leidingen (wat overigens ook riskant blijft, want die ijsproppen blijven niet altijd even lekker zitten).
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
@robdeb, als je een beetje gevoel hebt voor de verwerking van gips, dan weet je dat het vrij kansloos is om dit te gaan repareren zonder de radiator te verwijderen.

Vergeet ook niet dat wanneer je dit ondeugdelijk repareert, oftewel optisch even wegwerkt, er sprake is van een verborgen gebrek als je de toekomstige koper er niet over informeert.

Wil je de radiator echt niet verwijderen, dan moet je er dus niets aan doen en het huis zo verkopen.
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #14
Je schrijft dat je op kort termijn gaat verhuizen, dan zou ik er lekker niks aan doen, dan is de keuze aan de nieuwe eigenaar.
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

Siebie

  • #15
Bedankt voor jullie reacties tot nu toe, fijn dat er zoveel op gereageerd wordt en ook fijn om verschillende invalshoeken te horen.

Ik wil de schade niet verbergen en zal dit ook wel melden aan de koper, maar het oog wil ook wat en een verkoopmakelaar zal zeker aanraden dit weg te werken want dit ziet er gewoon niet uit. Desnoods kan ik ervoor kiezen alleen het stuk rechts van de radiator te doen. Het gaat maar om een klein strookje boven de radiator en dat valt niet zo in het oog.

Ik heb nog wat vragen:

@ Rola: Jij gaf aan dat de stootvoeg eruit is en de lintvoeg is gescheurd. Wat zou ik daar dan aan kunnen doen? Heeft dit te maken met de afwerklaag van de woning of met de gevelmuur? Als het met de gevelmuur te maken heeft, kan ik alsnog proberen de VVE in het verhaal te betrekken en hen de schade laten herstellen.

Is kant en klaar stucmiddel zoals bv. de knauf stucpasta van 5kg even goed?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Ik kan vanaf de foto's niet beoordelen wat daarvan de oorzaak is.
Maar over een scheur heen stucen is bijna nooit een succes. Je kan het proberen met een gaasband te versterken, maar als de scheur te veel werkt, scheurt het stucwerk.
 
  • Like
Waarderingen: Siebie

Siebie

  • #17
En kan ik dat alleen maar door een expert ter plaatse laten vaststellen, of helpt het nog dat ik betere foto`s maak? Het is namelijk nogal belangrijk te weten wat de oorzaak is, dus zeker de moeite voor mij om dat uit te zoeken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #18
Vraag eens bij de buren met een zelfde woning: daar ook een scheur?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu