Router?

Hallo, we wille onze 'stokoude' router vervangen. Nu hebben we een Fritzbox 7360, de nieuwste Fritzbox is de 7590 AX. Bij het kijken naar tests kwam ik ook routers tegen die per één, twee of drie worden geleverd. Zoals een goed geteste en redelijk geprijsde Asus. ZenWifi XD5. Hoe werkt dat? Staan die op verschillende plekken in huis? Communiceren die draadloos? We hebben maar op één plek in huis een aansluiting voor een router.Jullie snappen het al, hier spreekt een echte leek. Enige opheldering is welkom
 
In een normale huis-situatie heb je maar één router nodig en beslist niet meer.
Een router dient ervoor om verbinding te maken tussen je provider en je systeem of systemen thuis.
Voor zover ik even snel nagekeken heb, is je huidige router alleen geschikt voor ADSL en niet (of in elk geval niet direct) voor glasvezel. Ik weet natuurlijk helemaal niet wat je voor aansluiting hebt.

Waarvoor je meerdere routers zou willen hebben, kan ik niet zeggen, maar het lijkt me niet echt zinnig. Bovendien heb ik heel erg goede ervaringen met de Fritzbox routers. Meer wil ik er niet over zeggen, want we geven hier geen merkgericht advies.

Draadloos communiceren doet zo'n router zelf, met je draadloze toestellen (telefoon, tablet etc.). Heb je geen meerdere routers voor nodig. Met vaste computersystemen verbind je bij voorkeur bekabeld. Zo'n router heeft een beperkt aantal aansluitingen voor bekabeld utp, maar met behulp van een netwerkswitch breidt je dat aantal bijna onbeperkt uit. Een netwerkswitch met bijv 5 poorten (1 voor verbinding met de router) is al voor een paar tientjes te koop, dus daar hoef je geen router met extra poorten aan te schaffen.

Eventuele zwakke plekken in het draadloze systeem (zgn WiFi netwerk) los je meestal op met WiFi repeaters. Ook die zijn er voor relatief weinig geld. Veel beter dan allerlei dure oplossingen met 'betere' routers.

Je onderwerp is wat vreemd in dit klusforum. Alhoewel er vast wel meer gezegd zal worden, lijkt het me toch verstandig om een dergelijke vraag te stellen in een in computertechniek gespecialiseerd forum. Zoek even zo, dan kom je vanzelf een en ander tegen, ook als je gewoon eerst eens wilt inlezen over netwerken, routers en dergelijke.

Succes ermee!
 
Het beste kan je Mesh routers nemen.
Deze kan je op verschillende plekken in huis zetten.
Je device (bv smartphone) zal altijd verbinden met de router die het sterkste signaal geeft.
De mesh routers onderling hebben contact met elkaar (dat noem je backhaul) via wifi of kabel. Je moet er dan wel voor zorgen dat de wifi "doorgang" heeft. Beter is nog om ze met kabels aan te sluiten, maar dat wil je voorkomen begrijp ik.
 
Waarvoor je meerdere routers zou willen hebben, kan ik niet zeggen, maar het lijkt me niet echt zinnig.
Het is wel handig als je een huis hebt met meerdere verdiepingen (/betonvloeren) of een lange tuin.
Op mijn zolder had ik nauwelijks wifi, nu met mesh heb ik net zo snel als in de woonkamer.
 
Voor zover mij bekend heb je daarvoor niet persé routers nodig, maar kun je volstaan met Mesh repeaters. Maar daar heb ik me verder niet heel erg in verdiept, om de eenvoudige reden dat ik het niet nodig heb in mijn situatie. Ik heb hier op één plek een zwakke overdracht en die heb ik opgelost met zo'n repeater. Fritzbox Mesh router met Fritzbox Mesh repeater, wordt vanzelf door de router herkend.
 
Je wilt maar 1 router hebben, om het wifi signaal te versterken eventueel repeaters of accespoints.

Ik raad hier aan om accespoints te gebruiken, deze hangen bedraad aan de router i.p.v. draadloos, wat het een stuk stabieler en sneller maakt.

Moet qua bekabeling wel kunnen natuurlijk, als dit niet mogenlijk is zijn repeaters eventueel een optie.
 
In principe heb je (nooit) geen meerdere routers nodig. Sterker nog, die gaan elkaar dwarszitten. Meerdere (wifi) access points daarentegen kan wel handig of soms/meestal zelfs noodzakelijk, qua wifi bereik.
Blijf weg van repeaters, die zorgen alleen maar voor een tragere verbinding.
Alle providers komen met een eigen modem (en tevens router en vaak ook wifi).
Sommige bieden ook eigen wifi boosters aan, waardoor je je wifi signaal kunt verbeteren. Check even bij je provider.
Als je na het meegeleverde modem je eigen wifi netwerk (infrastructuur) wilt aanleggen, wat wel grote voordelen heeft, kun je zoals gezegd, een mesh systeem kopen en installeren.
Zo’n mesh systeem is ook tegenwoordig heel goed gheeel draadloos in te stellen dmv de genoemde draadloze backhaul. Bekabeld is inderdaad wel stabieler , maar wel extra netwerk kabel nodig inderdaad. Dat kan best een lastig dingetje zijn.

Fritz maakt prima spul (wel relatief duur), de meeste routers (en modems) kun je ook als alleen wifi access point instellen.
 
Heb je glasvezel?
Dan kan je zelfs de fritzbox geheel uit de setup halen en de "hoofd" mesh router direct op de ONT aansluiten. Via een app kan je alles instellen.

Mesh repeaters.
Mesh repeater is eigenlijk ook gewoon een mesh router.
Anders zou je het een wifi-repeater noemen en die heeft het nadeel dat je niet automatisch ermee kan verbinden.
 
Een mesh router bestaat niet, in die zin dat je b.v. geen 3 routers als een mesh netwerk kan samenvoegen.
Er zijn wel routers met een mesh functie, daarop kun je geschikte accesspoints op aanmelden zodat
je met die accesspoints samen een mesh netwerk kan maken.
(lijkt hetzelfde maar dat is totaal iets anders)

Een Fritz! router heeft die mesh mogelijkheid vaak standaard al in zich, wat dat betreft
kun je bij hetzelfde merk blijven. Voor de gemiddelde gebruiker werkt die best fijn.

Om even op het verhaal van Kajee terug te komen, meerdere routers in één netwerk is best mogelijk
maar dan heb je het over redundancy zoals CARP. Dit zal alleen bij zakelijke netwerken nodig zijn of\
misschien bij idioten zoals ik die dat willen proberen (pfSense draai ik al heeeeeeeeeeeeel lang).
 
Ik zie toch echt wel een verschil tussen enerzijds een router van enkele honderden euro's, waarmee je op een glasvezel of ADSL (of wat er tegenwoordig allemaal nog meer bestaat) kunt aansluiten en waarmee je een bedrade verbinding en/of een draadloze verbinding met computers, telefoons etc.

En anderzijds een heel klein kastje, dat je ergens in een stopcontact steekt om een verbinding te versterken. Is dat dan een mesh verbinding, geen verschil verder in de functie van dat kastje. Ik zie niet in waarom je dat kleine ding zonder verdere functies en aansluitingen zou moeten betitelen als 'router'. Ook al is ie technisch inderdaad instaat om de signalen verder te 'routeren', dat ding een router noemen is teveel eer.

Daar laat ik het maar bij, want TS is naar mijn mening niet gebaat met discussies over (juistheid van) benamingen van onderdelen van een netwerk. Ik denk eigenlijk dat hij het nu al nauwelijks meer zal kunnen volgen.
 
Laten we inderdaad maar niet verzanden in een oeverloze discussie.

Feit is gewoon dat in de Nederlandse consumentenmarkt iedere provider (of het nou coax, koper (dsl) of glasvezel is) een modem meelevert.

In vrijwel alle gevallen is dit modem tevens router en ook in vrijwel alle gevallen biedt dit apparaat tegenwoordig ook wifi mogelijkheden.

Soms/meestal is dit voor veel huishoudens genoeg, is je wifi bereik slecht, kun je vaak bij provider terecht voor extra wifi mogelijkheden of je gaat zelf investeren in extra wifi apparaten. Als je dat laatste doet, is het handig om te kijken naar Mesh oplossingen en de WiFi optie in het meegeleverde modem/router uit te zetten.
 
Even helemaal terug naar het begin:
Waarom wil je de 'stokoude' router vervangen?

Dan vragen als:
Welke provider heb je en welke apparatuur levert die? (vaak is er niet meer nodig)
Hoe groot is het huis, beton of houten vloer?
Wat wordt er gedaan? Fanatieke gamers in huis, of gebeurt er eigenlijk weinig?
 
is het jouw router of is het een huurmodel van je provider?

Er zijn er een aantal waar deze op verzoek gewoon omgeruild kan worden voor een nieuwer model
 
Enkele posts geleden zei Kees het heel goed: 'Ik denk eigenlijk dat hij het nu al nauwelijks meer zal kunnen volgen.'. En dat klopt! Maar ik zal gezien de reacties nog even wat meer zeggen over de situatie. We zijn vorig jaar op 'breedband' glasvezel overgegaan. We hebben toen onze router gehouden. Die is ons eigendom. Onze provider, die ook de glasvezel aanlegde biedt twee routers aan, voor 5 en 7 euro per maand en allebei van Fritzbox maar daar voelen we niet voor. Vrouw en ik hebben beide desktop in de woonkamer staan. Router hangt aan muur bijkeuken op nog geen 10 meter afstand. Bij onze computers hebben we allebei een TP Link draaibare antenne staan. De discussie over internet ontstond een paar weken geleden toen een vriend hielp met het aansluiten van een Chromecast aan de TV om via het internet TV te gaan kijken. Tijdens het aanmelden/installeren merkte hij op dat het het internet zwak was. Daarop hebben we een Fritzbox Wifi repeater in een stopcontact gestoken. Wit kastje met twee lampjes, een dat constant brand, het andere knippert.
Maar ik denk dat we maar een nieuwe Fritzbox kopen en verder de boel de boel laten. Router naar de kamer halen is geen optie, althans niet mooi en boorwerk door dikke muren. Allemaal qua werk te doen maar we denken het met een nieuwere (sterkere) router te kunnen oplossen. Of zeg ik nou iets typisch 'lekerigs'.
Tot zo ver bedankt voor al jullie tijd en moeite.
 
een 7590 doet ongeveer 100 euro op marktplaats.
daarna zou je voor je huidige ook nog wel iets van 30-50 euro kunnen krijgen.
heb je alleen internet of loopt de vaste telefoon en de tv ook via je fritzbox


zit de glasvezel rechtstreeks in je router op zit er nog een kastje tussen en is je router aangesloten met een UTP kabel?

Fritz is prima.
bijkomend voordeel als je het zelfde merk blijft gebruiken is dat je de instellingen van je huidige kunt exporteren en vervolgens in je nieuwe importeren
 
even een korte uitleg
Een modem zorgt voor de verbinding tussen het openbare net en jouw woning (vertaald dus het signaal naar iets waar jij thuis mee kunt werken)
Een router zorgt ervoor dat het signaal verdeelt wordt in de woningen tussen de verschillende apparaten en geeft deze een eigen IP adres (zie dit als een telefoonnummer)
Zo kun je dus via dezelfde aansluiting een signaal naar de ene computer sturen en niet naar de andere, maar ook van de ene computer naar de andere.
Verschillende routers in 1 woning is dus niet handig want die geven elk eigen IP adressen uit en je loopt dan het risico op IP conflicten (2 apparaten die hetzelfde IP adres krijgen/gebruiken) het kan wel maar moet je de instellingen in je modem/router aanpassen zodat er maar 1 is die de IP adressen uitdeelt)
Vandaar dat je een modem/router gebruikt en heeft deze niet voldoende aansluitingen dan gebruik je extra switches en die zijn er met 4, 5, 6, 8,12 ,16, 24, 32 of zelfs 64 aansluitingen.
Vaak/meestal is zo'n modem/router ook uitgevoerd met een wifi signaal voor draadloos internet.
Heb je een oude modem dan kan dat wifi beperkt zijn tot en dat wordt uitgedrukt in mega bit per seconde (Mbps) of Giga bit per sec (Gbps)
wifi 3 tot 54 Mbps
wifi 4 tot 600 Mbps
wifi 5 tot 1,3 Gbps
wifi 6 tot 9,6 Gbps
wifi 7 tot 40 Gbps

Er is ook nog wifi 1 en wifi 2 maar dan heb je een modem van voor 2003 en dat is wel heel oud.

Heb je dus een oud modem dan kan je wifi snelheid dus beperkt zijn en kan dit verbeterd worden met een nieuw modem welke op dit moment vaak standaard met wifi 6 werken.
 
En zon oud modem/router/wifi access point heb je nu eigenlijk.
Jouw 7360 heeft Wifi N (4) met tot 300 Mbit/s snelheid op slechts 1 frequentie 2,4 GHz.
Een wifi access point (router) met ook de inmiddels gangbare 5ghz gaat altijd voordeel bieden.
Dus een modernere Fritz kan geen kwaad.

Een nieuwe 7590ax kost iets meer dan 200eu. Als je hier 7 eu per maand bij je provider moet betalen, kun je zelf uitrekenen wat voordeliger is.
 
Ja, we kopen maar een Black Friday exemplaar, et effe over de 200 euro, twee jaar garantie, klaar. En nogmaa;s allemaal bedankt voor de vakkundige reacties die voor mij grotendeels Chinees waren:lol::lol:
 
Wellicht moet je ook even kijken naar die Fritz repeater die je nu hebt staan.

Die zou óf niet meer helemaal soepel en optimaal kunnen werken met je nieuwe FritzBox óf hij zou zelfs helemaal weggelaten kunnen worden, omdat de nieuwe beter WiFi heeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan