Rookkast - welk plaatmateriaal

BartS

  • #1
Ik wil een houten (multiplex) rookkast gaan maken. De temperatuur in de kast houd ik onder de 150°.

Ik ben me aan het afvragen welke plaat ik het beste kan gebruiken: okoumé of betonplex.

Voordelen betonplex zijn: kost ongeveer 30% minder, gladder dus gemakkelijke schoon te maken.

Nadeel van betonplex kán de coating zijn: voor zover ik weet is dit epoxy. Geen idee hoe het zit met de eigenschappen bij verhitting: komen er dampen vrij bij temperaturen onder de 150°C?
En hoe zit het met de verlijming van de plaat? Is deze formaldehyde-houdend? Bij okoumé (E-1) is de concentratie daarvan verwaarloosbaar laag.

Iemand ideeën hierover? Suggesties zijn heel welkom!

Bart
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom geen massief hout?
 

BartS

  • #3
Omdat je met massief hout op de langere termijn een veel grotere kans op kieren hebt.

Kieren zijn funest als je de temperatuur nauwkeurig wilt regelen. Er komen twee schuifjes in om de lucht aan- en afvoer te regelen. Alle andere openingen verstoren die regeling.

Bovendien hebben kasten van massief hout (bijvoorbeeld van eiken vloerdelen) aan de binnenkant allerlei onregelmatigheden, die het schoonmaken hinderen.

Tenslotte is met plaatmateriaal veen sneller te bouwen (een éénmalig klein voordeel overigens)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik mag zelf graag een visje etc. roken maar van een temperatuur van 150 graden bij het roken heb ik nog nooit gehoord, dan is het stomen en geen roken.
In plaatmateriaal zit altijd lijm, dat komt gedeeltelijk vrij, ik zou het zelf niet willen gebruiken.
Een houten rookton is prima te maken van een oud wijn- of whiskey vat, geen valse trek want de naden sluiten zeer dicht op elkaar aan.

Ook hardhouten planken met veer en groef zijn geschikt, pas op dfat de vlammen geen contact kunnen maken met de houten delen van de rookton.
Een rookton moet niet teveel schoongemaakt worden, zoek eens op internet hierover.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Mijn vader heeft honderden kilo's paling gevangen en zelf gerookt in zijn leven.
Hij maakte ook de rookkasten zelf.
De beste die hij had, was van metaal, gemaakt van een groot vierkant ventilatie kanaal, met daaromheen isolatie en daar dan weer multiplex omheen.
Dus een kist in een kist.
Hoe ouder dat de kast werd, hoe beter de palinkjes smaakte door de vette rookaanslag aan de binnenkant van de kast.

Menig Volendamse paling rokerij was er jaloers op, zo goed ze smaakte.

Maar ook gingen er soms hele hammen en kipfilet in de kast om gerookt te worden.
 

BartS

  • #6
Eens: ik rook ook niet boven de 120°C als ik het kan vermijden en dat is 99% van de tijd. Maar ik heb voldoende gerookt om mee te maken dat de temperatuur wel eens wat uit de hand loopt. Daarom wil ik een marge aanhouden tav wat de kast kan hebben.

En schoonmaken doe ik ook bij voorkeur niet. Maar heel af en toe is het toch nodig.

Een vat als rookkast houd ik wel in gedachten, maar ik kom nog even terug op mijn eerste vraag: Wat doet de coating van betonplex bij een graad of 150?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Die gaat waarschijnlijk verbranden, de coating lijkt me niet ontworpen voor dergelijke hoge temperaturen, dit kunt u zelf uitproberen, zet gas/elektra oven op 150 graden, plaatje betonplex erin, en bekijk het resultaat na een uurtje.
Als u de temperatuur tot 150 graden weet te krijgen zonder dit te merken is een cursus roken misschien een goed begin. :wink:
 

BartS

  • #8
Dank voor uw suggestie. Als er geen reacties komen van mensen die het wel weten, zal ik de test indien nodig tzt uitvoeren en de resultaten hier posten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik ken het procede niet echt. Maar als er ook veel vocht bij komt kijken kan multiplex niet tegen die temperaturen. De lijm laat los. Ik zou zelf het risico niet willen nemen om de coating daaraan bloot te stellen. Het gaat immers om etenswaren.

Vandaar mijn suggestie voor massief hout. Eikenhout geeft nog eens een extra geur/smaak. Desnoods het hout eerst licht verbranden aan het oppervlak.

Zijn er op internet geen zelfbouwvoorbeelden te vinden?
 

BartS

  • #10
Da's een goeie. Combinatie vocht (inderdaad, bij het traag garen van bijvoorbeeld procureur tbv pulled pork verliest het vlees ca 30% gewicht) en warmte. Echter, er komen géén kopse kanten vrij aan de binnenzijde.

Voorbeelden te over, van underlayment tot massief hout. Eiken geeft inderdaad aroma en smaak. Maar niet altijd de smaak die je wilt. En om er nou van eiken, en van appel/kersen/beuken/olijf te bouwen :wink:

Goed, de beslissing is genomen: het wordt okoumé. Dat olie ik aan de buiten- en binnenzijde in ter bescherming tegen vocht. De binnenkant wordt gaandeweg sowieso vet en beschermd.

Ga het gewoon uitproberen. Dank voor de constructieve reacties.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Gebruik een voedselveilige olie :idea:
 

BartS

  • #12
Jazeker: 15W40 Food grade :D

Binnenkant arachide olie of Crisco, buiten Tungolie
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu