Rookkanaal in kapschuur

MDJ79

  • #1
Beste forum lezers,

Alvorens ik mijn vraag ga proberen te stellen, wil ik vermijden dat hier een onnodige discussie ontstaat over het wel of niet stoken, gezondheid en andere meningen. Ik probeer een concreet antwoord te achterhalen wat gefundeerd is door wet- en regelgeving.

Wij hebben kort geleden een T600 en TUS gecertificeerd dubbelwandig rookkanaal brandveilig laten aanleggen in de kapschuur door een erkend installateur. Deze staat gekoppeld aan een buitenhaard met BBQ functie die wij van de zomer willen gebruiken voor BBQ en pizza's maken. Daarnaast zullen wij af en toe, bij gelegenheid, de haard ook gebruiken voor gezellig hout stoken maar dit is echt niet elke week.

Inmiddels is ons rookkanaal ook opgevallen bij de achterburen waar een lichte spanning is ontstaan na een eerste test afgelopen zondag. Met terugwerkende kracht had ik dit vooraf aan de buren kunnen melden, daarin heb ik verzuimd wat niet handig is geweest. Ik krijg van hun te horen dat het rookkanaal niet voldoet aan de regelgeving. Weet iemand op dit forum waar de letterlijke regels hierover te vinden zijn voor buitenverblijven? Bij het lezen van het Bouwbesluit blijft het in mijn optiek nog steeds een enorme zoektocht in een fors grijs gebied.

Het rookkanaal, de monding, zit 80cm uit de erfgrens. Ja deze zit vrij dicht op de erfgrens van het zijpad van onze achterburen maar we wilden de houtkachel zo diep mogelijk in de kapschuur hebben. Wij hebben het rookkanaal op 2.90mtr hoog zitten, wat nog 30cm onder de nok zit. Nokhoogte van onze kapschuur zit op 320cm.

Kijk, het eventueel verhogen van het rookkanaal met 1 meter extra om de rookvorming sneller de lucht in te krijgen is een 'sociale' optie maar ik wil bij dit 'geschil' mijzelf allereerst laten leiden door regelgeving. Waar staat deze regelgeving en waar kan ik naar verwijzen als ik iets fout of juist goed doe? Eerst de wet- en regelgeving helder hebben en dan kan ik het sociale deel om de hoek laten komen.

Hopelijk zijn hier mensen bekend met deze wet- en regelgeving?

Dank voor jullie medewerking.

Vriendelijke groet,
Michiel

IMG_4352.jpg 319143C4-CC94-4884-8C55-61A233E65FC0.JPG
 

Sjaan Smit

  • #2
Die 80 cm moet wettelijk 100 cm zijn...
Pijp moet 0,5 boven nok uit komen...

Dat zijn zo snel even de 2 ''fouten'' die ik hier zie.


  1. de uitmonding van de afvoer moet boven het dak liggen
  2. de uitmonding van de afvoer moet op minimaal 1 meter van de buren (bouwwerkperceelgrens) liggen
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Dat zijn inderdaad de algemeen bekende regels. Al kun je je afvragen of je de problemen met de buren nu echt oplost door de afvoer hoger te maken en 20cm op te schuiven.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bij houtstook in een woonwijk los je binnen de bestaande regelgeving het probleem van overlast eigenlijk nooit op. Ga in gesprek met je buren.
 

Auto-Geen

  • #5
Als je de omliggende bebouwing ziet zal je wel niet geliefd worden met zoiets. Een goeie levensverzekering afsluiten :?
 

MDJ79

  • #6
Ik sta in een prima dialoog met mijn buren, alles is bespreekbaar. Maar termen als 'geliefd zijn' en 'levensverzekering' daar zit ik nu niet op te wachten (zoals te lezen in de aanhef). Ik wilde graag de harde regels weten en die heb ik nu kunnen herleiden door jullie hulp. Is er ook directe verwijzing naar een pagina hiervan (link naar de pagina waarin dit staat omschreven). Deze vraag is hierbij gesteld aan diegene die normaal fatsoenlijk hebben gereageerd hierboven....

Dank.
 

De Bob

  • #7
Ik denk dat als er zo dicht op de erfgrens gestookt wordt met hout, de gezondheid van de buren ook een punt wordt, rook gaat nooit recht omhoog, zij krijgen daar last van hebben wij hier al van 10 huizen verder.
Houtstook produceert veel fijnstof, dat is weer erg schadelijk voor ouderen.

Maar gemeenten kunnen houtstook niet verbieden, wel kunnen ze de rook en overlast ontmoedigen/aanscherpen, en verder geld het menselijk brein.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ik denk dat je meer hebt aan een juridisch forum dan een klusforum.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu