Rookkanaal houtkachel horizontaal?

44poema

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil een vrijstaande houtkachel (ca 10 kW) aansluiten op een bestaand ‘terracotta’ rookkanaal. Echter staat de kachel niet onder het bestaande kanaal, maar achter een wand. Ik moet dus door de wand heen om het aan te kunnen sluiten.

Ook loopt de pijp vlak (ca 50 cm) naast (ingebouwde) keukenkasten

Zie tekeningen. Ik ben op zoek naar welke onderdelen ik nodig heb als het gaat om sectie 1 t/m 4 en aansluit/verloop stukken.
Vragen die ik heb:

- Mag ik de pijp horizontaal de muur in laten lopen (vind ik het mooist), eventueel met een inspectie/veegklep in bocht nummer 2? Of moet ik onder een schuine hoek (45 graden)?
- Moet ik dubbelwandig of enkelwandig of kan ik ook een combinatie hiervan gebruiken?
- Wat heb ik nodig om e.e.a. aan te sluiten op de ‘terracotta’ pijp van 150 mm inwendig?
- Wat heb ik nodig om de pijp brandveilig door de muur te laten lopen?





Alvast bedankt voor de tips!
Patrick
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Beide opties kunnen Maar!! optie 2 is de betere allen wel vrij lastig te realiseren als je er moeilijk bij kunt. de voordelen van optie 2 je kan je schoorsteen gewoon vegen en dus geen roet wat kan blijven liggen dus minder kans op[ schoorsteenbrand].Een betere doorstroming door minder afremming van je afvoergassen de nadelen het afwerken van de buis door de muur en minder mooi

in beide gevallen moet je DW tot door de gasbeton muur
bij optie 1 zou ik dan persoonlijk gaan voor een t stuk maar die zijn meestal redelijk prijzig. dus dw door de muur die kun je dan met een stormkaag afwerken . de kachel bepaald hoever je van de wand af moet blijven. dus dan een overgangsstuk dw-ew en kun je verder werken met ew. voor het aansluiten op de terracotta blokken. moet je zorgen dat het goed afsluit zoals het op tekening staat is de kans op scheuren van het onderste blokvrij groot.
bij twijfel een specialist inschakelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu