Rookkanaal (bouwjaar 1972) voorzien van flexi buis?

BroerBever

  • #1
Vorig jaar een woning gekocht met veel achterstallig onderhoud. Tot op heden de kachel nog niet met hout gestookt - de schoorsteen zal hoe dan ook eerst geveegd moeten worden.

Echter kwam een kennis van hier onlangs even langs en tikte op de schouw - de bakstenen erboven klinken erg hol tot boven ongeveer een halve meter boven de rand van de houtkachel. Deze is van latere datum dan het huis en lijkt door de vorige bewoner als allesbrander gebruikt te zijn (getuige de spijkers en nietjes die ik uit de haard gehaald heb).

De kennis (brandweerman) adviseerde een nieuwe binnenbuis (flexibel) erin te zetten. Gezien het bouwjaar van de woning is her erg waarschijnlijk dat het huidige rookkanaal een asbest pijp is.

Is het aanbengen van een flexibele binnenpijp een klus die door een redelijk ervaren klusser zelf te doen is?

Waar moet ik rekening mee houden bij de schouw?

(Foto volgt binnenkort)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Vele rook kanalen, zijn nog met een astbest buis, en voldoen nog steeds, als het rook kanaal niet gescheurd is.
Het belangrijkste is, dat een rook kanaal regelmatig geveegd moet worden, zeker bij een allesbrander, waar sommige mensen ook werkelijk alles in gooien, als het maar brand.

Er bestaat geen wet, dat een astbest rook kanaal niet meer gebruikt mag worden, anders zouden bijna de helft van de wat oudere huizen voorzien moeten worden, van een nieuw rook kanaal.

Als je er toch een nieuwe rvs flexibele rook kanaal buis door wilt trekken, zorg dan dat je er eentje neemt met een gladde binnenkant, en niet de goedkopere versie.
Zeker voor een allesbrander is dat belangrijk, anders blijven de roetdelen in de ribbels zitten.
En dat veroorzaakt dan vaak ook een schoorsteen brand.
Ook zijn de goedkopere versies vaak dunner, en kunnen door de grote hitte doorbranden.

Als het rook kanaal recht omhoog gaat, is het voor een handige harry gemakkelijk om zelf een nieuw flexibel rook kanaal door de bestaande te trekken.
 

BroerBever

  • #3
Dank voor de snelle reactie :D

De buis gaat recht omhoog, dus dat hoeft niet het probleem te zijn. De gladde variant buis is zeker geen 'flexibele'; althans, daar ga ik vanuit :denk:

Zit ik nog even met de bakstenen boven de schouw - tikken erop klinkt hol. Vanaf een halve meter erboven klinkt het vast. Boven de schouw zitten geen zichtbare scheuren in het voegwerk of de stenen zelf. Moet ik me hier geen zorgen om maken

Verder nog een andere vraag:

De buren laten hier massaal 'vierkante' kappen tegen nesten op de schoorsteen zetten door een veger die daar blijkbaar aandelen in bezit. Zijn deze echt nuttig. :roll:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Jawel hoor, de gladde variant is ook in flexibel verkrijgbaar.

Het hol klinken van de schouw, wil niet zo veel zeggen, die kan opgevuld zijn, met fermuculiet korrels, en dus geen massie metselwerk zijn.

Wat betreft die vierkante kappen, van de schoorsteenveger:
Die heeft daar een leuke extra inkomsten van.
Als je zo een kap wilt plaatsen, ga dan eens bij een zaak langs die ook deze kappen verkoopt, en vergelijk daar de prijzen maar eens.
Maar ook op diverse internet sites, zijn dit soort kappen te vinden.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Kun je ook even een paar fotos plaatsen
 

Techno tim

  • #6
O ja hoor
google even op schoorsteenkappen
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Ik bedoelde fofos van het kanaal, en wat kappen betreft ,geen kap is een goeie kap, je hebt kappen die vogels tegengaan, die regen inslag tegengaan , en kappen die de [trek verhogen] , als dat nodig is.
 

Techno tim

  • #8
Ik dacht dat je een kap wou, uit antwoord @Peter.
Google dan even op schoorsteenkanalen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu