Rookkanaal binnendoor of buitenlangs

Stewest

  • #1
Mijn vrouw en ik willen een houtkachel aanschaffen, alleen hebben wij in onze woning geen rookkanaal. Wij hebben een hoekwoning, dus het rookkanaal kan evt. buitenlangs. Afgelopen weekend zijn we bij een kachelzaak geweest en hier werd ons afgeraden om dit via de buitenkant te laten lopen ivm. de kou waardoor de trek niet goed zou zijn.
Heeft iemand hier ervaring mee? En wanneer ik de pijp via de buitenkant laat lopen moet deze dubbelwandig zijn of kan dit ook enkelwandig.

Ben zelf handig, dus de aanleg doe ik zelf.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Buiten moet de pijp in elk geval dubbelwandig zijn, reken maar op minimaal 22 cm.
Geen mooi gezicht maar dat is mijn mening, met een omtimmering valt er misschien nog iets van te maken.

U moet ook in een bepaalde hoek boven het dak uit komen en op zo'n manier dat u geen overlast voor de buurt veroorzaakt.
Lijkt me toch het beste met een speciaalzaak te werken, die kennen de voorschriften het beste en kunnen ter plaatse de situatie bekijken.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Dit hang af van meerdere factoren.
Wat voor een kachel er onder komt ,hoe hoger het rendement hoe groter de kans op gevoeligheid tijdens het stoken.
de dikte van de isolatie van de dubbelwandige buis,dikker is vaak beter dit verschild per merk.
DE loop en verspringgingen in het kanaal, vaak ga je bij de kachel omhoog met ew, tot onder het plafond en dan door de gevel met dubbelwandig, heb je een kachel met achter aansluiting dan zit je al op 3 x 90 graden.ook moet je vaak boven bij de daklijst nog verspringen.
bij de meeste kachels is dw bij de gevel langs geen probleem, maar je hebt inderdaad meer afkoeling .ik zou dan persoonlijk kachels met grote glasoppervlakken en beetje vermijden,ook branden de meeste kachels minder goed als je de twee situaties met elkaar zouden vergelijken.en het meeste als de kachels branden op een laag vermogen. neem dus niet een te grote kachel die je altijd moet dicht zetten omdat ie anders te veel capaciteit heeft.en neem de diameter van je kanaal in de zelfde diameter als de uitgang van de kachel.
 

Stewest

  • #4
Bedankt voor de reacties, wij hebben besloten om het kanaal binnendoor te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu