Rookgasafvoer omwikkelen met steenwol

Joggum

  • #1
De rookgasafvoer en luchttoevoer van mijn CV-ketel lopen bijna horizontaal langs het plafond van mijn slaapkamer naar buiten. Hieromheen is een koof gebouwd (houten frame met gipsplaten, ongeveer drie meter lang). De ruimtes rondom de rookgasafvoerpijp (enkelwandig aluminium denk ik) en luchttoevoerpijp (PVC) zijn volledig opgevuld met steenwol (voor geluidsisolatie).

Mijn vraag: is dit laatste wel verstandig? De rookgasafvoer wordt behoorlijk heet, is het niet erg dat die z'n warmte niet kwijt kan doordat hij volledig is ingesloten door steenwol?
 

Fiesiekus

  • #2
Neen, het is juist omwikkeld om te voorkomen dat er door afkoeling condensatie in de pijp optreedt en om de omgeving te beschermen tegen te hoge temperaturen met alle gevolgen van dien.
 

Ketelman

  • #3
Neen, het is juist omwikkeld om te voorkomen dat er door afkoeling condensatie in de pijp optreedt
niet noodzakelijk waar, het kan een HR ketel zijn waardoor condenswater in de rookgasafvoer geen probleem is.
Maar warmte afgifte naar de omgeving en geluidisolatie zullen wel de reden van isoleren zijn
 

Fiesiekus

  • #4
In dit specifieke geval lopen luchttoevoer en de aluminium afvoer apart en horizontaal. Dan is er met condensatie geen voordeel te bereiken en daarom de corrosiepreventie (dacht ik).
 

Ketelman

  • #5
Ja dat snap ik maar er staat nergens om wat voor type ketel gaat.
Kan een HR zijn kan ook een VR zijn.
Dus het ging mij meer om de stelling dat het was om condens te voorkomen.
 

Joggum

  • #6
Ben ik weer, bedankt voor de reacties. Het gaat om een HR-ketel, en het steenwol is niet door de installateur geplaatst maar dat heb ik zelf naderhand gedaan. De reden voor mij was alleen vanwege geluidsisolatie.

Achteraf vroeg ik me af of dat steenwol eigenlijk wel verstandig was, omdat de pijp daardoor misschien te heet wordt en uitzet, vandaar dit topic. Als ik zo jullie reacties lees, kan ik dan het volgende concluderen:
- het kan geen kwaad dat de aluminium rookgasafvoer over enkele meters ingesloten zit in steenwol
- het steenwol kan helpen condensatie te voorkomen, maar als er wel condenswater terugloopt in de ketel is dat ook niet erg om dat het een HR-ketel is
?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu