Rookgasafvoer nieuwe ketel

Yorickh

  • #1
Hi,
Afgelopen donderdag heb ik samen met een ervaren loodgieter (lees gepensioneerde kennis) onze Remeha Tzerra CW2 ketel vervangen voor een Remeha Calenta CW5.
De vervangen ketel was vrij nieuw, maar leverde te weinig warm water voor de beoogde nieuwe badkamer.
Nu is alles prima gelukt, verwarming draait weer en probleemloos, echter zit ik nog over de rookgasafvoer te dubben.
Deze hebben we namelijk moeten verlengen omdat de ketel een stuk opgeschoven moest worden omdat deze wat dieper viel en dan precies boven het trapgat in de weg zou hangen.
Het geheel ziet er nu uit zoals in de bijgevoegde overzichtsfoto.
Mijn ‘probleem’ zit in het feit dat we bijna een meter horizontaal moesten plaatsen en om daarmee enigszins afschoot te creeeren de bocht niet heel mooi zit (zie 2e foto).
Ook hebben we vaseline gebruikt om alles in elkaar te schuiven, waarvan ik later las dat dit niet de bedoeling is.
Mijn vragen zijn nu:
1. Is een afschot van zo’n 2 cm op deze meter voldoende?
2. Kan de imperfecte aansluiting op de 90’ bocht kwaad of zal dit voldoende afsluiten?
3. Is gebruik van Vaseline hier echt een issue of is het een kwestie van beter niet gebruiken?
Alvast heel erg bedankt voor de reacties.
Overigens hangt er voor de zekerheid (en überhaupt voor de algemene veiligheid) al een koolmonoxide melder op ongeveer de hoogte van de ketel op het schuine dak aan de linkerzijde.
M.v.g. Yorick

E0337D1D-89AC-4568-AE3E-A4A9E4457518.jpeg 637D6038-9DF4-4F09-89DA-15E29A04DAD5.jpeg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Een ervaren loodgieter zou dit toch moeten weten? Of zat de ervaring meer in de waterbuizen dan in de rookgasbuizen? Rookgasafvoeren vallen onder de nieuwe gasketelwet en mogen (met een overgangsfase) alleen nog door gecertificeerde monteurs geplaatst worden.

Mijn advies is dan ook er een dergelijke monteur bij te halen. Die kan van de nieuwe ketel dan ook direct de gas/lucht verhouding goed afstellen, controleren op gasdichtheid en de beugeling uitvoeren volgens de nieuwste Rogafa richtlijnen.
 

Yorickh

  • #3
Je aanname over de loodgieter is inderdaad waar. Vantevoren was het aldus hem een simpel klusje ‘even de ketel vervangen’, maar er kwam toch iets meer bij kijken.
Ik ga zeker de raad opvolgen en er iemand voor bellen maandag die hopelijk zsm even kan komen kijken.
We hebben namelijk een onderhoudscontract bij één van de grote spelers, maar die gaven aan dat ze pas eind februari tijd hebben.
Dit lijkt me wat lang voor een ketel waarvan we geen 100% zekerheid hebben van de koolmonoxide afvoer.
Mijn vraag is daarmee wel of dat iemand hier kan vertellen of we de ketel zo wel ‘redelijk’ veilig kunnen laten branden (met behoud dat er komende week/2 weken iemand voor komt) of we er beter aan doen deze uit te laten voor die tijd?
 

Yorickh

  • #4
Zo blijkt meteen achteraf wel dat in dit soort gevallen enkele euro’s uitsparen met zelf de installatie verzorgen echt een verkeerde keuze is..
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Je vraagt anonieme beantwoorders op internet of een niet afgestelde CV ketel met provisorisch gemonteerde rookgasafvoer veilig is om de komende tijd te gebruiken.

Als het mijn ketel was bleef hij uit.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Een ketel vervangen is niet iets om zelf te doen en al zeker niet als je o.a. geen rookgassen kunt meten en niet weet hoe e.e.a. fatsoenlijk aan te sluiten.

En zoals al benoemd mag je dit niet eens meer zelf doen tegenwoordig; waarbij jouw verhaal weer een schoolvoorbeeld is van waarom de regelgeving op dit vlak zo streng moet.

Ook ik zou de ketel uit laten totdat een installateur hem correct heeft aangesloten en afgesteld.

Je zult hier echt niemand tegenkomen die je iets anders gaat vertellen, maar volgens mij verwachtte je dat eigenlijk al gezien de vraagstelling.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ik verwacht niet veel problemen om dit nog een paar dagen te laten draaien.
Het is een concentrische afvoer, bij een rookgas lekkage zuigt de ketel deze zelf weer aan en is de kans dat deze in de ruimte komen erg klein.

Zeker niet onmogelijk, maar erg klein.

Dus even een een co melder hangen voor de tijd.

Afstellen is wel een dingetje, ik heb bij 9 van de 10 nieuwe ketels de afstelling moeten wijzigen omdat deze dus niet correct was.
 

Yorickh

  • #8
Bedankt voor de reacties, bevestigt in ieder geval wat ik al dacht en vreesde.
Voorlopig staat de ketel uit en gaat ie pas aan nadat er een degelijke installateur is geweest.
Les geleerd achteraf.. Normaal gesproken is voorbereiding juist mijn sterke punt, in dit geval heb ik me teveel laten leiden door iemand anders..
Hopelijk is er ondanks de Corona en de winterperiode deze week iemand beschikbaar, want de vriendin klaagt nu al over koude voeten..
 

Onderhoudtje

  • #9
Je geeft aan dat je een contract hebt bij een grote speler, ben wel benieuwd of je daar hebt aangegeven dat je een nieuwe ketel hebt opgehangen. Vaak is het contract op de ketel die door hun is gekeurd, omdat je een andere ketel hebt opgehangen zal je waarschijnlijk eerst een keuring moeten laten uitvoeren (inspectie) voordat deze ketel in het contract mag. Als ik zie hoe de rookgasafvoer is gemonteerd dan kunnen ze dat meteen verhelpen.
 

Yorickh

  • #10
Klopt, heb ook al contact met hen gehad, maar ze geven aan pas in eind februari tijd te hebben/een monteur te sturen.
Dat is een erg lange tijd zonder ketel.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu