Rookgasafvoer en luchttoevoer

Omega6666

  • #1
Ik vroeg me af of iemand mijn twijfel kan wegnemen. Wij hadden voorheen een oude cv met luchttoevoer van de ruimte zelf, terwijl de cv door de vorige bewoners volledig was afgesloten achter een geïmproviseerd gipsplaten wandje. Toen we een lokale installateur lieten komen voor evt. een nieuwe cv, gaf hij aan dat dit een levengevaarlijke situatie was.

De cv hebben we daarna, aangezien zijn offerte wat aan de hoge kant was, uiteindelijk laten installeren door iemand anders, aan wie ik telefonisch de situatie heb moeten uitleggen o.b.v. zijn vragen: ik gaf aan dat er 1 pijp bovenaan de oude cv zat, waarna deze man aangaf dat dit verouderd was. Hij rekende 150 euro voor, zo begreep ik, een toevoer vanuit het dak. Ik geloof zelfs dat hij zei dat dit inmiddels verplicht was. Is dat ook zo?

Nou kom ik thuis en is de cv geinstalleerd, maar alleen de linkerpijp was aangesloten met een buis en de rechterpijp is maar ongeveer 10cm en zit in de ruimte zelf. Mijn vrouw heeft specifiek nagevraagd of wij het nu wel weer af kunnen sluiten met de gipsplaat, en dit werd bevestigd. De oppas van vanmiddag gaf ook aan dat ze een ladder op het dak hadden geplaatst, waardoor er wel de indruk wordt gewekt dat er het e.e.a. is gebeurd. Ze waren met zijn 2-en in ruim 2 uurtjes al klaar!

Zo ziet het er nu uit;
afbeelding ontbreekt

Het lijkt toch echt een open systeem te zijn, tenzij er iets van 2 buizen in elkaar zouden zitten, of zo.

Mijn vragen zijn;
1. Is dit definitief een open systeem?
2. Mag dit afgesloten worden achter een gipsen wandje?
3. Kan de installateur iets anders dan luchttoevoer van buiten af bedoelen, waarvoor we uiteindelijk die extra €150,- hebben betaald? De afvoer is nu wel een heel andere buis geworden.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Ja dit is definitief een open systeem.

nee dit mag niet worden weggewerkt worden achter een gipswand.

weet niet in wat voor ruimte de cv ketel hangt plaats eens een foto van de ruimte waar hij hangt.

in het nieuwe bouwbesluit is het namelijk verboden om de luchttoevoer van een verbrandingstoestel uit een verblijfsruimte te onttrekken, deze dient dus van buiten gehaalt te worden.
Is de ketel die u nu heeft hangen een HR ketel? zo ja dan is er waarschijnlijk een nieuwe dakdoorvoer geplaatst voor de 150 euro. als dit zo is is het zeer ongebruikelijk om de luchttoevoer niet aan te sluiten.

plaats hier ook eens een foto van aub.

we wachten af.
 

Omega6666

  • #3
Dank voor de snelle en uitgebreide reactie!

Ik zal de gevraagde foto's vanavond plaatsen. Kleine update: mijn vrouw heeft vanochtend, na je reactie te hebben gelezen, gebeld met het installatiebedrijf. Deze man klonk verbaasd over de situatie van 1 buis bovenaan de cv. Hij vroeg of ze haar hand kon steken in dat korte verloopstukje, en dit kon inderdaad. Hij heeft gelijk de bewuste installateur gebeld en hij komt vanmiddag nog langs.

Ik neem dan even aan dat de toevoer nu alsnog geplaatst gaat worden. Meest kwalijke vind ik dat de installateur gevraagd werd of dit nu weer achter de gipsplaat verborgen kon worden, en dat hij dit bevestigde. Ons zoontje gaat volgend jaar op zolder, in de kamer naast de cv verhuizen. Had dus misschien zo een koolmonoxide verhaal kunnen worden...
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Gebruikelijk op dit forum is dat we het werk van een installateur niet beoordelen en daarover ook geen mededelingen doen.

Dit lijkt mij weer z'n vraag gebeuren, of de installateur het werk goed heeft uitgevoerd. (mijn vrouw heeft gelijk de installateur gebeld)

Waarom doen we hier geen uitspraken over werk wat reeds is uitgevoerd, omdat wij vanaf de pc ook geen goed inzicht hebben in de werkelijke situatie en een goede beoordeling over het geleverde werk dus onmogelijk is.

Voor dit soort zaken zijn juridische fora of consumenten fora het aangewezen alternatief.
 

Omega6666

  • #5
Ik noem bewust geen namen, dus geen zwartmakerij.

Ik vind alleen dat er een gevaarlijke, en schijnbaar verboden situatie gecreeerd wordt, waar ook nog eens bewust voor is nagevraagd, nadien. Als zo'n man nou had gezegd dat de installatie verder prima is, maar dat er wel goed geventileerd moet worden, vond ik het minder problematisch.

Ik vraag hier geen juridische hulp, maar ik twijfelde aan mijn eigen constatering dat hier misschien iets niet o.k. zou zijn. Wilde niet meteen met hoge poten opbellen naar die man.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #6
Omega6666 schreef:
Had dus misschien zo een koolmonoxide verhaal kunnen worden...
Het antwoord daarop is nee,
koolmonoxide onstaat bij onvolledige verbranding, 99% van alle nu nieuw
te leveren cv-ketels kan geen koolmonoxide meer produceren mits niemand
met zijn vingers aan de afstelling heeft gezeten.
In dit geval ontrekt de cv-ketel nu zijn "zuurstof" uit de ruimte waarin hij
hangt, dit hoort rechtstreeks van buiten te komen via het broekstuk wat
op de rookgasafvoer hoort, dus praat je nu over de aanzuiglucht, de afvoerlucht
of rookgassen (uitlaatgassen) gaan nu wel netjes naar buiten.
Overigens maak je een servicemonteur niet blij als je de cv-ketel achter
een gipswandje verstopt....ooit zal er service verleend moeten worden
aan het toestel :roll:
 

Omega6666

  • #7
Oh okay, gelukkig, dan vind ik het allemaal wat minder ernstig...

Dank voor de info! Zal gelijk de freule opbellen dat ze die arme kerel niet hoeft te lynchen, als ie zo komt :)

[edit:] Net ff gebeld: ze zijn geweest. Het oude gat in het dak was erg groot, hier hadden ze gister een smallere buis doorheen gedaan van de afvoer, waardoor daar altijd verse lucht via de ruimte om die buis heen binnenkomt. Ik begreep dat dit wel zo gedaan was dat er geen rookgas terug naar binnen komt. Foto volgt nog, zoals gezegd. De reden dat ze niet de aanvoerbuis hebben geplaatst was omdat er door die onhandige gipsplatenconstructie niet zo gemakkelijk gemanouvreerd kon worden. Waar we dan die extra 150 euri voor betaald hebben in deze situatie is mij dan onduidelijk.

Als wij die gipsplaten constructie weghalen, gaat hij een aanvoerbuis plaatsen. Dit zullen wij zeker gaan doen.

Da's natuurlijk het nadeel van telefonisch offertes aanbieden. Ze kunnen toch niet precies zien hoe de situatie op lokatie is. Mijns inziens hadden ze ons hier wel over mogen informeren toen hij ermee bezig was.

Dank voor het meedenken...
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Een tip voor een ieder doe eem offerte aan vraagt via de telefoon of via mail.
in deze worden dan meestal alle dingen uitgesloten en enkel geoffereerd wat telefonisch of via mail is overeen gekomen.

echter de situatie ter plaatsen kan vaak voor een hoop problemen zorgen over extra werk nadien, denk aan voorschriften en regelgeving.

dus wie een offerte aanvraagd laat degene die de offerte uit gaat brengen ten allertijde langs komen voor een opname.

dit kan een hoop problemen nadien voorkomen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu