Roller of kwast met alkydharshoogglans?

Hvdk

  • #1
Wat geeft een strakker resultaat met alkydharshoogglans verf:
A) (lakvilt)roller
B) kwast?

Voordeel van een roller is dat vlakken wel lekker snel gevuld worden.
 

Bike27

  • #2
Een goed geschilderd stuk met kwast, vind ik persoonlijk een mooier effect hebben dan geschilderd met een roller.
Goede verf en voorbehandeling is essentieel. Daarna is het met een roller goed strak af te werken, maar wel een ander effect dan (goed) met een kwast geschilderd.
 

Hvdk

  • #3
Ik heb de deuren ook net geheel in de grondlak gezet met de kwast met een goede verf. Het ziet er inderdaad goed uit.

Wat bedoel je met beter?
gladder, voller?
 

Bike27

  • #4
Niet zozeer beter, maar het effect vind ik met de kwast mooier, inderdaad wat voller.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Geen goed gekwast oppervlak is streep- en structuurloos. Een gerold oppervlak is nooit vrij van enige structuur, alhoewel de dikte van de laag en de omgevingstemperatuur een goed gekwaste deur aardig kan benaderen.
 

Hvdk

  • #6
Bedoel je hiermee dat een gekwast object toch beter oogt?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Voor mij persoonlijk wel, maar dat zullen veel schilders beamen. Een roller voor lakwerk is toch iets kunstmatigs, soms wel noodzakelijk op bijvoorbeeld grote vlakken en bij gebruik van watergedragen verf of als opzetmogelijkheid voor een snelle verdeling waarna met de kwast wordt nagestreken.

In goed uitgevloeide lak op een goed geschuurde ondergrond ziet u geen enkele structuur en wordt de hoogste glansreflextie bereikt.
 

Hvdk

  • #8
Hoe zit het dan met grondverf op thinnerbasis?

Ik gebruik deze All-primer als tussenlaag voor mijn lakwerk binnenshuis. De vorige eigenaar heeft alles laten schilderen door een bedrijf. Dat is met een watergedragen verf gedaan.
Ik wil echter aflakken met een alkydehars, omdat ik deze mooie vind glanzen (zijdeglans).

Deze All-primer hecht op alle ondergronden en kan ook overschilderd worden met alle soorten lak, waaronder lak op alkydehars.

Alleen vind ik deze thinner-verf wat minder gemakkelijk en vloeiend schilderen. Meer strepen en soms een bobbelig effect als je er iets te lang overheen gaat. Dit in tegenstelling tot een alkydehars grondverf die ik gebruik.
Is hiervoor een roller dan misschien meer geschikt?

Ik denk dat ik sowieso over deze thinner-verf nog een keer een laag alkydehars-gronverf aanbreng. Deze vult ook.
Kan ik tussen deze 2 lagen grondverf en kit aanbrengen.

Is dit een juiste manier?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Begrijp ik nu goed dat u All-Grund op thinnerbasis gebruikt? Wat is daar de filosofie achter? Moet het snel?
Dat u een bobbelig oppervlak krijgt is duidelijk: thinner is zeer vluchtig en niet geschikt voor kwastapplicatie. Wel voor spuitapplicatie.

Een All-Grund watergedragen grondverf ( dus zeker geen thinner ) kunt u prima overschilderen met een alkyd-zijdeglanslak. Deze zijn hier speciaal voor ontwikkeld.

Schilderen is een arbeidsintensief vak : ff snel is er niet bij als u een goed stuk schilderwerk wilt dat duurzaam is en verstoken blijft van kwaaltjes zoals bobbelig en blazen in plamuur.
 

Hvdk

  • #10
Deze All-primer van een Duitse fabrikant is volgens de verfspeciaalzaak juist als tussenlaag tussen een watergedragen eerder aangebrachte lak om hierover een alkydhars aflak te kunnen gebruiken.

Deze All-primer is voor kwast, rol en spuittechniek. Het kan ook dat de lak misschien wat is ingedikt en dat deze daarom soms wat stroperig smeert. Ik heb ook gemerkt als je vaker in de verf roert, de verf ook beter vloeit.

Misschien heb ik ook niet de juiste kwast? Ik gebruik de kunststofharen versie speciaal ontwikkeld voor de VOC 2010 verven. Deze is misschien wat te soepel om de thinner All-primer aan te brengen. Ik heb nu varkensharen kwasten besteld.


Ik wil het schilderwerk zeker niet afraffelen en doe alles volgens de voorschriften. Ik ben nl zeer precies ingesteld:
eerst goed reinigen, goed schuren, goed afstoffen en alles netjes gronden/ lakken met het juiste gereedschap: goed kwaliteit verf, kwasten en rollers.

Als ik ergens over twijfel raadpleeg ik juist dit forum, om goede tips te krijgen of om onzekerheden weg te nemen.


Het oppervlak is niet overal gebobbeld, alleen op plekken waar ik te vaak de kwast overeen heb gehaald. Ik ga dit gewoon met een elektrische schuurmachine met fijne korrel schuren. Dan kan ik direct alle geplamuurde delen egaliseren. Hierna breng ik dan nog een grondlaag aan die wel lekker smeert/ vloeit. Het schijnt dat je geplamuurde delen nog een keer moet gronden. Uit ervaring weet ik dat dit zo ook zo is, anders blijf je de geplamuurde delen door de lak zien.


Uiteraard mag je geen namen noemen, maar als ik naar watergedragen grondverf kijkt, staat er in de technische documentatie van de fabrikant, dat je deze juist met een watergedragen aflak moet aflakken.
Heb ik dan iets over het hoofd gezien?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Thinner primers / grondverven worden hoofdzakelijk in de autoreparatie sector gebruikt. Voor huisschilder doeleinden gebruiken we als tussenlaag of hechtprimer een watergedragen primer ( professionals mogen sedert 2005 geen solventverf binnen gebruiken ).
Deze All-Grund ( meestal van een Duits fabrikaat ) grondverven zijn geschikt om hierop zowel water- als solventverf aan te brengen.

Watergedragen verven verwerkt u met een kwast die langere haren heeft dan de conventionele. Reden hiervoor: de langharige kwast neemt watergedragen verf beter op en strijkt soepeler uit, een puur varkensharen houdt de verf te lang vast. Wij gebruiken hiervoor mixed- of synthetische kwasten. De woeling verwijderen we bij verwerking van watergedragen verf zodat meer opgenomen en afgegeven kan worden.

Dezelfde kwast kunt u ook voor alkydverven gebruiken. Het gebruik van een varkensharen kwast kan uiteraard, maar heeft geen meerwaarde op het eindresultaat.


U haalt 2 zaken door elkaar vwb het verfsysteem: over een watergedragen grondverf werkt u af met een watergedragen lakverf. Over een watergedragen All-grund grond- of hechtprimer kunt u ook solventgedragen aflakken.


Watergedragen verf dient u ook tijdens gebruik regelmatig op te roeren. Dat geroerde verf makkelijker strijkt komt voort uit het feit dat de componenten beter worden verdeelt en door toegevoegde energie in de vorm van warmte ( roeren veroorzaakt wrijving )
 

Hvdk

  • #12
Bedankt voor de info.
Ik ga op zoek naar de betreffende hechtprimer.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Sud-West thuis best......
 

Hvdk

  • #14
Ja die is grappig. Die had ik al gevonden.
Lijkt wel of de Duitsers meer in dat soort dingen hebben.

Bedankt voor de heldere uitleg.

Onderwerp kan gesloten worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu