Rollaag boven sectionaal deur.

Jacco

  • #1
Ik ben op dit moment bezig met een schuur. Deze wordt groot 7 meter breed en 11 meter lang. Hierboven komt een puntdak in de lengte van de garage met daaronder twee gemetselde toppen.
In deze voorgevel komen 2 sectionaaldeuren van 2meter 50 breed. Dit betekent dat ik dus in de voorgevel heb, muurdam van 66cm, garagedeur van 2,5m wederom muurdam van 66 cm dan weer 2,5 en tenslotte laatste muurdam van 66cm.
Nu zit ik met het probleem dat er dus een compleet gemetselde top, binnen en buitenwerk boven deze gaten komen. Hoe moet ik dit fantsoenlijk oplossen.
Ik wil namelijk de rollaag boven, onder de binnenmuur doormetselen zodat ik alleen maar schoonwerk in het zicht heb.
Mijn idee was, en is, de rollaag te metselen, het voorwerk circa 50 cm hoger te metselen en daarna hierachter een gewapende balk beton te storten, waar het binnenwerk later weer verder opmetseld kan worden.
Uiteraard moet alles nog berekent worden door de constructeur, maar ik dacht laat ik eerst even vragen of iemand anders nog andere ideeën heeft.
Dit natuurlijk zonder constrcutieve berekeningen e.d deze zal ikzelf laten verzorgen.
Ben benieuwd.

m.v.g. JAcco
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is misschien een idee om een stalen hoekprofiel aan de betondrager te bevestigen en daar de rollaag op te laten steunen, de spouw is dan aan de onderkant ook gelijk dicht.
 

Ralph

  • #3
Is geen dijk van een goed plan omdat je A: een redelijke vochtbrug naar binnen creeert en B: er altijd scheurvorming zal optreden omdat baksteen niet de zelfde uitzettingscoefficiënt heeft als beton. Wat wel kan is een betonbalk van 20cm hoog met 2 onderstaven en 2 bovenstaven van rond 12 mm storten op de binnen wanden waar later de binnentop op kan staan. Dus los van het buitenwerk.

Dan het buitenwerk, 66 cm breed is het opgaande werk naast de rollaag als ik het goed begrijp. Dat is niet breed genoeg om zelfdragend te zijn (zelfdragend is namelijk min. de helft van de overspanning), dus ook daar zal je iets moeten doen met murfor , hoekijzer ic.m. ankers o.i.d.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu