Roestige onderdelen behandelen

Verprutser

  • #1
Zijn er goede tips beschikbaar om roest te behandelen op scharnieren, slotjes en handgrepen? Ben begonnen aan een oude buizentester uit 1940. Wil die opnieuw gaan bekleden met Tolex. De ijzeren onderdelen zijn erg roestig. Nou is er op Google genoeg te vinden maar wil het niet te nieuw maken. Ik zoek dus een manier om verdere aantasting te voorkomen en het weer netjes te maken. Heb ook wat oude apothekers kasten die ik later een keer wil opknappen maar nu al de ijzeren handgrepen wil doen. De garantie is helaas al 80 jaar verlopen :(

IMGP4561.JPG IMGP4562.JPG IMGP4563.JPG IMGP4564.JPG IMGP4566.JPG IMGP4570.JPG IMGP4573.JPG IMGP4574.JPG IMGP4540.JPG
 

Ijssel87

  • #2
Als je de scharnieren en grepen nog los kunt krijgen zou je een koperborsteltje in een schroefmachine kunnen zetten en zo de oppervlakkige roest eraf borstelen. Ik zou ze niet laten zitten en gaan borstelen want dan heb je een beschadiging zo gemaakt.
 

Verprutser

  • #3
Bedankt, maar ik wil het roestige karakter proberen te behouden. Heb een keer iets gezien met een soort chemisch bad waardoor de bovenste lichte laag verdwijnt en de overige roest een hele mooie diepe kleur krijgt. Al de ijzeren delen gaan er af omdat ik de buitenkant opnieuw ga bekleden om het vervolgens weer te verouderen. Zou dat liever niet doen maar het is gewoon te slecht.

Dit is de bekleding die ik wil gaan gebruiken;

tolex.jpg
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Er bestaan ook roestoplossers in de vorm van een spuitbus.
Ik heb het zelf gebruikt bij het ontroesten van de remmen van mijn aanhanger.
as aanhanger.jpg

zo zag het er uit
as ontroest.jpg

zo werd het na flink met de staalborstel in de weer te zijn geweest
trommel bewerkt met vliegroest middel.jpg

en dit werd het na een roest oplosser te hebben gebruikt.
Dit is dus echt een roest oplosser en geen roestomzetter, dit spuit je op de roestige onderdelen als wit schuim en je ziet het donker paars tot zwart worden als teken dat het roest wordt opgelost en spoelt het daarna met water weer schoon.
Een roest omzetter zorgt er vaak voor dat de roest wordt omgezet in een zwarte laag.
 

Verprutser

  • #5
Dat ziet er een stuk beter uit Gerrit. Maar wil de roest meer inbranden of zo. Weet niet goed hoe ik het moet omschrijven. Dat je echt een hele mooie diepe donkere kleur overhoudt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Hoe het er onderuit komt zal je moeten proberen (bus koste iets van 6 of 7 euro) wil je dat het zwart wordt dan heb je een roestomvormer nodig.
Hoe zwart het wordt hangt dus sterk af van de mate van roest
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Probeer eens op (een ander stuk metaal) hoe eea eruit zien na behandeling met gekookte lijnolie.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
roest lost uitstekend op in een emmer water met een eetlepel citroenzuur korrels.
bij deze temperatuur duurt dat proces ongeveer 2 dagen.

het metaal wordt enigszins dof en wat donkerder

als je roest wilt laten zien maar niet wilt dat het verder roest is Owatrol Rustol Oil mischien iets zelf geen ervaring mee
 

Verprutser

  • #9
Bedankt voor de reacties. Met lijnolie en Owatrol zit ik wel op het goede spoor denk ik. Heb lang geleden een filmpje op Youtube gezien waar iemand roestige onderdelen in een vloeistof legde waardoor de ergste roest verdween. Dat kan best citroenzuur geweest zijn. Het resultaat met lijnolie en Owatrol is wat ik zoek inderdaad. Ga hier binnenkort eens mee experimenteren. Zal het resultaat dan laten zien.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
12
6
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu